Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το 28% των ανθρώπων δεν χαμογελούν στις φωτογραφίες που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διότι θεωρούν ότι τα δόντια τους δεν είναι ελκυστικά. Επιπλέον το 81% τω ν ανθρώπων εκτιμά ότι τα δόντια του δεν δείχνουν ωραία στις φωτογραφίες.
Η μελέτη διενεργήθηκε σε περίπου 2.000 συμμετέχοντες και διεξήχθη από τον διεθνή ασφαλιστικό οργανισμό Bupa. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 42% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το χαμόγελό τους ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζαν στον εαυτό τους και λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ένιωθαν αμήχανα για το χαμόγελο τους. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πίεση για να έχουν ένα τέλειο χαμόγελο, η οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί από πολλούς παράγοντες.
Παρά την πίεση για μια όμορφη οδοντοστοιχία, πολλά προβλήματα της αισθητικής των δοντιών προέρχονταν από την τερηδόνα ή την ουλίτιδα. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες που ένιωθαν αμήχανα ή ανησυχούσαν για το χαμόγελό τους, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους. Εντύπωση προκαλεί ότι το 29% τοις εκατό των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν πάντα οδοντόκρεμα όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους και περισσότεροι από τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι ποτέ δεν έχουν χρησιμοποιήσει οδοντικό νήμα. Επιπλέον, ένας στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσε ότι μασούσε τσίχλες αντί να βουρτσίζει τα δόντια του.
Ανεξάρτητα με το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για το χαμόγελό τους, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν ήταν ενθαρρυντικά σε σχέση με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη στοματική τους υγεία. Τα αίτια για το γεγονός ότι το χαμόγελο ενός ατόμου δεν μοιάζει με αυτό που θα επιθυμούσε θα μπορούσαν να αναζητηθούν στα μέτρα προστασίας και φροντίδας της στοματικής υγιεινής που το ίδιο λαμβάνει.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο