Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, προληπτικά μέτρα ανακούφισης του πόνου ελάχιστη επίδραση έχουν στον μετεγχειρητικό πόνο, το οίδημα του προσώπου και τον περιορισμό των κινήσεων στο στόμα.
Η χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) στις επεμβάσεις στοματικής χειρουργικής δεν αποτελεί καινούρια πρακτική, καθώς τα φάρμακα αυτά συνήθως συνταγογραφούνται για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου. Είναι φθηνά, κοινά και αποτελεσματικά, ενώ βοηθούν τους ασθενείς να συνέλθουν γρηγορότερα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν ότι η κοινή πεποίθηση ότι η προληπτική χρήση χαπιών για την ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τον μετεγχειρητικό πόνο είναι ανεδαφική.
Η έρευνα ανέλυσε μια σειρά μελετών που αφορούσαν ασθενείς οι οποίοι προέβησαν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης εγκλείστων 3ων γομφίων. Οι υπό ανάλυση έρευνες διενεργήθηκαν το χρονικό διάστημα 1989-2012 και εξέταζαν κατά πόσο η χρήση ιβουπροφαίνης ή άλλων ΜΣΑΦ θα μπορούσε να περιορίσει τον πόνο που ένιωθαν οι ασθενείς αργότερα.
Μια μεγάλη διακύμανση στα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία των μελετών αυτών κατέστησε δύσκολο να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα. Στις μελέτες που εξετάστηκαν χρησιμοποιήθηκαν πέντε τύποι παυσίπονων, όλα σε διαφορετικούς χρόνους και σε διαφορετικές δοσολογίες. Άλλοι παράγοντες, όπως η χρήση αναισθησίας και οι μέθοδοι αξιολόγησης, ήταν επίσης ασύμβατες σε όλη την ομάδα των μελετών.
Ωστόσο, οι ερευνητές ήταν σαφείς ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ανακούφιση από τον πόνο από τα φάρμακα που χορηγούνται πριν από την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόσθετες προσεκτικές κλινικές δοκιμές απαιτούνται πριν καταλήξουμε σε συμπαγή γνώση σχετικά με τη χρήση προληπτικής αγωγής ανακούφισης από τον πόνο λίγο πριν τη χειρουργική επέμβαση στο στόμα.
Το πλήρες άρθρο, με τίτλο «Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο κατά την χειρουργική αφαίρεση των τρίτων γομφίων; Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών», εμφανίζεται στο καλοκαιρινό τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Anaesthesia Progress», και είναι διαθέσιμο εδώ(http://www.anesthesiaprogress.org/doi/full/10.2344/0003-3006-62.2.57)
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο