Στο «συρτάρι» μπήκαν τα σχέδια για την ίδρυση της πρώτης ανεξάρτητης Οδοντιατρικής Σχολής στην Μ. Βρετανία, μετά από ενστάσεις που προέβαλε το Γενικό Οδοντιατρικό Συμβούλιο της Βρετανίας(GDC) σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών.
Η είδηση για την λειτουργία της Σχολής ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι πόρτες της Σχολής επρόκειτο να ανοίξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση της πρώτης ανεξάρτητης Οδοντιατρικής Σχολής αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία της Οδοντιατρικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Λέστερ και του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ.
Οι φοιτητές, ολοκληρώνοντας έναν πενταετή κύκλο σπουδών θα αποκτούσαν πτυχίο στην Οδοντιατρική Χειρουργική, το οποίο θα έφερε την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ. Το κόστος φοίτησης ανέρχεται στις £ 183.000, ενώ το πρόγραμμα σπουδών είχε σχεδιαστεί με στόχο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του GDC, να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς αλλά και να υπηρετεί τις αρχές Διασφάλισης Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ωστόσο, το GDC δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τα προτεινόμενα μαθήματα της Σχολής, με αποτέλεσμα η λειτουργία της να έχει τεθεί σε αναμονή μέχρι νεωτέρας.
Το Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ μεριμνά για να διασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα για όλα τα προγράμματα σπουδών και επιμένει ότι όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ακολουθήθηκαν πριν από την έναρξη του νέου προγράμματος, επεσήμανε το ίδρυμα σε σχετική ανακοίνωσή του.
«Ως εκ τούτου, και μετά από διαπραγματεύσεις με το GDC, το οποίο θέτει τα πρότυπα για τις νέες οδοντιατρικές σχολές, έχουμε αποφασίσει ότι δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα Οδοντιατρικής τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ανακοίνωσης, ενώ σημειώνεται ότι οι αλλαγές στο πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών του GDC μεταφράζονται σε καθυστέρηση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων.
Ο καθηγητής Alistair Alcock, Αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ δήλωσε: «Λυπούμεθα βαθύτατα με αυτή την καθυστέρηση και την αβεβαιότητα που προκαλεί στους μαθητές. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους βοηθήσουμε να βρουν εναλλακτικές επιλογές».
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πόσοι σπουδαστές είχαν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, πριν τεθεί σε αναμονή.
Μετά το άνοιγμα της Σχολής, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και να δοθεί έμφαση στην επιστημονική έρευνα, με τη θέσπιση βραβείων υποτροφίας για ικανούς φοιτητές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο