Τo 26ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 7-8 Δεκεμβρίου 2024, με κεντρικό τίτλο «Η Ενδοδοντία μπροστά στις πιο σύγχρονες προκλήσεις της». Το «ΟΒ» συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργο Τζανετάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ενδοδοντίας Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και σας μεταφέρει τον «παλμό» της φετινής διοργάνωσης. Όπως μας αναλύει στη συζήτηση που ακολουθεί ο κ. Τζανετάκης, το 26ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας περιλαμβάνει ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, με στόχο να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο όσον αφορά τη διάγνωση, όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση σύνθετων περιστατικών, ενώ οι εγνωσμένου κύρους ομιλητές που θα παρουσιάσουν τα θέματα του συνεδρίου «εγγυώνται» με την πολύχρονη εμπειρία τους και την επιστημονική τους κατάρτιση την επιτυχία του επιστημονικού μέρους του συνεδρίου.
Συνέντευξη στην Ηλιάνα Γιαννούλη
Κύριε Τζανετάκη, τo 26ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας, με θέμα «Η Ενδοδοντία μπροστά στις πιο σύγχρονες προκλήσεις της» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2024 στο Μουσείο Μπενάκη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη φετινή διοργάνωση, για το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, αλλά και για τις επιμέρους θεματικές που θα αναπτυχθούν υπό τη σκέπη του κεντρικού θέματος;
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω το «ΟΒ» για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσουμε για το 26ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας που συμπληρώνει φέτος 36 χρόνια από την ίδρυσή της. Όπως φανερώνει και ο κεντρικός τίτλος του συμποσίου, επιχειρήθηκε από την οργανωτική επιτροπή, μια ολιστική προσέγγιση του επιστημονικού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο την ενδοδοντική θεραπευτική παρέμβαση αλλά και την περιοδοντική και αποκαταστατική προσέγγιση του ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού.
Ένα σημαντικό επίσης, κομμάτι της θεματολογίας του συμποσίου θα αποτελέσει η αντιμετώπιση του οδοντικού τραύματος με εμπλοκή του πολφού. Ο πλουραλισμός αυτός στη θεματολογία είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο όσον αφορά τη διάγνωση, όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση σύνθετων περιστατικών από την έναρξη της ενδοδοντικής θεραπείας μέχρι την μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού.
Μιλήστε μας για τους προσκεκλημένους ομιλητές του συνεδρίου σας. Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος των ομιλητών στην επιτυχία μιας επιστημονικής διοργάνωσης;
Πρωτίστως να πούμε αυτό που γνωρίζουμε όλοι… η επιτυχία δεν έρχεται από έναν τίτλο συμποσίου ή μιας ομιλίας. Είναι ο κάθε ομιλητής με τη βαθιά επιστημονική του κατάρτιση, την κλινική του δεξιότητα, την επικοινωνιακή του αμεσότητα που θα κάνει μία ομιλία ακόμα και σε ένα, ίσως, «συνηθισμένο» θέμα να ξεχωρίσει, να ικανοποιήσει και εν τέλει να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Και εμείς, όλοι στην οργανωτική επιτροπή, έχοντας αυτό ως πρώτο μέλημα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε διεθνώς καταξιωμένους, στο χώρο τους, ομιλητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Θα αναφερθώ εν συντομία στους δύο ξένους ομιλητές μας, που τους φιλοξενούμε για πρώτη φορά στην Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία, την Καθ. Tugba Turk και τον Καθ. Zafer Cehreli, αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η κα. Tugba Turk είναι Καθηγήτρια Ενδοδοντίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και μέλος της Επιτροπής Κλινικής Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ενδοδοντικής Εταιρείας. Θα μας μιλήσει για τεχνικές θεραπείας και διαχείρισης ζωντανού πολφού καθώς και για την αντιμετώπιση περιστατικών με νεκρό πολφό και αδιάπλαστο ακρορρίζιο.
Ο κ. Zafer Cehreli είναι Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας καθώς και ο President Elect του International Association of Dental Traumatology και θα μας μιλήσει για το οδοντικό τραύμα με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Πρόκειται για έναν δεινό ομιλητή που κατακλύζει τις ομιλίες του με εντυπωσιακότατα κλινικά περιστατικά και νέες τεχνικές αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις.
Θα υπάρξουν καινοτομίες στο φετινό σας Συμπόσιο είτε από άποψη δομής του προγράμματος ή θεματολογίας;
Η δομή του Συμποσίου θα ακολουθήσει τη δομή των προηγούμενων επιτυχημένων Συμποσίων της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας. Οι ομιλίες θα εστιάσουν σε θέματα ιδιαίτερου κλινικού ενδιαφέροντος ενώ θα υπάρξουν και hands-on πρακτικά σεμινάρια όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκπαιδευθούν σε μηχανοκινούμενα συστήματα επεξεργασίας των ριζικών σωλήνων. Στην οργανωτική επιτροπή αποφασίσαμε να «επενδύσουμε» και να καινοτομήσουμε σε επίπεδο θεματολογίας και για αυτό πολλές από τις ομιλίες θα εστιάσουν σε κλινικές προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά και πως ανταποκρίνονται οι νέες τεχνικές σε αυτές.
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, επίσης, να αναφερθεί ότι σε αυτή την εκδήλωση, η Ε.Ε.Ε. θα τιμήσει κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Συμποσίου, τον ομότιμο Καθηγητή Ενδοδοντίας κ. Μαρουάν Χαμπάζ για το έργο του και την μακρόχρονη προσφορά του στο γνωστικό αντικείμενο της Ενδοδοντίας. Σύσσωμη η οργανωτική επιτροπή αλλά και εγώ προσωπικά, ως συντονιστής του Συμποσίου, θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον δάσκαλο και άνθρωπο Μαρουάν Χαμπάζ που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στο Εργαστήριο της Ενδοδοντίας και μέσα από αυτό βοήθησε ανιδιοτελώς γενιές και γενιές φοιτητών να πορευτούν και να εξελιχθούν. Αξίζει να είμαστε όλοι εκεί.
Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσουν οι σύνεδροι από την συμμετοχή τους στο 26ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ε.Ε.Ε.;
Όλοι στην οργανωτική επιτροπή είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι συνάδελφοι που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους θα μείνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη θεματολογία και την ανάπτυξη των συζητήσεων από τους ομιλητές. Η θεματολογία έχει διευρυνθεί ιδιαιτέρως προσεκτικά σε κλινικά θέματα που αφορούν σε περιστατικά που μπορεί να συναντήσει καθημερινά και πολύ συχνά ο οδοντίατρος που ασκεί «μάχιμη» Ενδοδοντία και επιθυμεί να παραμένει συνεχώς ενημερωμένος σε θέματα διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης.
Δίνοντας σας ένα παράδειγμα, θα αναφερθώ στο στρογγυλό τραπέζι του Εργαστηρίου Ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, όπου οι συνάδελφοι Επ. Καθηγητές κ.κ. Αναστασία Αγραφιώτη, Ανδρέας Κροκίδης και Ξένος Πετρίδης θα αναπτύξουν εκτενώς υπό τον συντονισμό του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Νίκου Κερεζούδη, το συχνά δυσεπίλυτο και συγχρόνως δυσκολοδιάγνωστο θέμα των καταγμάτων της μύλης και των επιμήκων καταγμάτων της ρίζας.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, θα ήθελα την τοποθέτησή σας αναφορικά με τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης, όπως αυτή πραγματοποιείται μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι επιστημονικές εταιρείες, δεδομένου ότι πλέον υπάρχουν πάρα πολλές ημερίδες και σεμινάρια που διεξάγονται διαδικτυακά. Υπάρχουν πλεονεκτήματα για τους συμμετέχοντες που απορρέουν από την άμεση, δια ζώσης, συμμετοχική εκπαίδευση;
Τα διαδικτυακά σεμινάρια εισήλθαν στην ζωή μας κυρίως στην εποχή του κορωνοϊού. Σίγουρα ήταν μια λύση επιστημονικής επικοινωνίας, μας πρόσφεραν αρκετά, δεδομένων των συνθηκών και συνεχίζουν να μας δίνουν έως ένα βαθμό. Ακόμα πιο σίγουρα όμως, δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τη δια ζώσης εκπαίδευση και τα πλεονεκτήματα που αυτή μας παρέχει σε πολλαπλά επίπεδα.
Η εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι διεκπεραιωτική αλλά αντιθέτως οφείλει να είναι μια δυναμική διαδικασία. Η δια ζώσης παρουσία και αλληλεπίδραση είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε κάτι τέτοιο. Σε μία δια ζώσης ομιλία θα επωφεληθούμε από την επικοινωνιακή αμεσότητα του ομιλητή, η υποβολή των ερωτήσεων και η ανάπτυξη των απαντήσεων θα είναι πιο ολοκληρωμένη, η κατανόηση και εμπέδωση του θέματος θα είναι πιο αποτελεσματική.
Και όλα αυτά αφορούν μόνο το εκπαιδευτικό κομμάτι. Γιατί ένα δια ζώσης σεμινάριο, ένα δια ζώσης συμπόσιο κλπ είναι πάνω από όλα ο χώρος και ο χρόνος που θα συναντηθούμε με συναδέλφους, με συνεργάτες εμπόρους και προμηθευτές, με συμφοιτητές, με φίλους. Κάθε σεμινάριο, συνέδριο, συμπόσιο έχει τη δική του επιστημονική και κοινωνική «αύρα» και αυτό βιώνεται μόνο όταν είμαστε εκεί παρόντες!
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου και τους όρους συμμετοχής σας μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης: ΕΔΩ
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο