Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οστεοενσωμάτωσης (ΕΑΟ) στο Μιλάνο, ανακοινώθηκαν οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές (Global Consensus for Clinical Guidelines -GCCG) για τον καθορισμό προτύπων για τη θεραπεία της νωδότητας άνω γνάθου, οι οποίες αποτελούν προϊόν της επίτευξης παγκόσμιας συναίνεσης μεταξύ των ειδικών.
Για αυτήν την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οστεοενσωμάτωσης (European Association for Osseointegration- EAO), η International Team for Implantology (ITI), και το Osteology Foundation ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών για τη θεραπεία της νωδότητας άνω γνάθου, ενώ η συνεισφορά ειδικών και επαγγελματικών ενώσεων από όλον τον κόσμο εγγυώνται την παγκόσμια συνάφεια του εγχειρήματος.
Oι παγκόσμιες αυτές κατευθυντήριες γραμμές συναρθρώνουν με μοναδικό τρόπο σχόλια από κλινικούς γιατρούς, ερευνητές, ασθενείς και ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα για τον ασθενή.
«Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες αντιπροσωπεύουν μια καινοτόμο, βασισμένη στη τεκμηρίωση προσέγγιση για την οικοδόμηση συναίνεσης στην εμφυτευματολογία», εξήγησαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι και πρωτεργάτες του εγχειρήματος Frank Schwarz και Hom-Lay Wang. Επενδύοντας στη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ειδικών, ασθενών και ενδιαφερομένων από τη διεθνή κοινότητα, αυτή η πρωτοβουλία διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές διασκέψεις που στοχεύουν στην επίτευξη συναίνεσης, εστιάζοντας στη δημιουργία απλών, πρακτικών κλινικών ροών εργασίας που βελτιώνουν τα αποτελέσματα για γιατρούς και ασθενείς.
Ενίσχυση της θεραπείας μέσω κατευθυντήριων οδηγιών που στηρίζονται στην τεκμηρίωση
Η επίτευξη παγκόσμιας συναίνεσης αναφορικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αποκατάσταση της νωδότητας άνω γνάθου, ένα πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών- αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων για τους ασθενείς
Ο Frank Schwarz τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των απόψεων ασθενών και κλινικών σε αυτό το πλέγμα κλινικών πρακτικών: «Οι οδηγίες μας στοχεύουν να είναι κλινικά αποτελεσματικές και να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι οι συστάσεις μας ενισχύουν τις θεραπείες και τελικά οδηγούν στη βελτίωση της ζωής των ασθενών μας».
Ως εκ τούτου, στον πυρήνα της μεθοδολογίας αυτού του εγχειρήματος είναι οι μετρήσεις των αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς (Patient Reported Outcome Measures -PROMs) και οι μετρήσεις των αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν από κλινικούς ιατρούς (Clinician Reported Outcome Measures -CROMs) που αξιολογήθηκαν μέσα από συστηματικές μελέτες κριτικής ανασκόπησης, εξήγησε ο Frank Schwarz. «Αυτό που επίσης καθιστά αυτές τις οδηγίες μοναδικές είναι η ολοκληρωμένη ανατροφοδότηση μέσω εξατομικευμένων ερευνών που στηρίζονται στη μέθοδο Delphi, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν διανεμηθεί σε ένα σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων μερών. Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών ήταν να ενσωματώσουμε ένα ευρύ φάσμα προοπτικών. Τα αποτελέσματα από αυτές τις ανασκοπήσεις, τις έρευνες και τη σχετική μετα-ανάλυση στη συνέχεια αποτέλεσαν τη βάση για τη διαμόρφωση των πραγματικών κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, διασφαλίζοντας την κλινική τους συνάφεια και πρακτικότητα.
Μια Παγκόσμια Συνεργατική Πρωτοβουλία
Οι παγκόσμιες αυτές οδηγίες αντλούν τεχνογνωσία από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόσιμες σε διαφορετικά πολιτιστικά και κλινικά πλαίσια. «Δεν πρόκειται απλώς για την ανάπτυξη ενός άλλου συνόλου κατευθυντήριων γραμμών· πρόκειται για την αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε την κλινική πρακτική στην εμφυτευματολογία», εξήγησε ο από την πλευρά του Hom-Lay Wang και συνέχισε: «Συγκεντρώνοντας φωνές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κλινικών ιατρών όσο και των ασθενών, δημιουργούμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο που θα έχει διαρκή αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τους ασθενείς μας».
Πολλές παραδοσιακές διασκέψεις που διαμόρφωσαν συναίνεση ως προς την κλινική πρακτική είχαν μόνο περιφερειακό αντίκτυπο και δεν πέτυχαν παγκόσμια αναγνώριση και κλινική συνάφεια. Το GCCG θέλει να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων και ενώσεων από όλο τον κόσμο. Οι προσπάθειες θα κορυφωθούν στη διάσκεψη της Βοστώνης τον Ιούνιο του 2025, όπου περισσότεροι από 120 ειδικοί από τη διεθνή κοινότητα θα συζητήσουν και θα διατυπώσουν τις πρώτες παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της νωδότητας άνω γνάθου.
Ενώνοντας τις Δυνάμεις για την Προαγωγή της Κλινικής Πρακτικής
Εκπρόσωποι των τριών βασικών οργανώσεων που έχουν συνεργαστεί για να οργανώσουν από κοινού το σπουδαίο αυτό εγχείρημα έδωσαν το “παρών” στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Ronald Jung, Πρόεδρος της EAO και εκ των πρωτεργατών του GCCG, υπογράμμισε τη συνεργατική δύναμη του GCCG, σημειώνοντας, «Η δύναμη του GCCG έγκειται στην ικανότητά του να ενώσει ειδικούς από όλο τον κόσμο και να δημιουργήσει κατευθυντήριες οδηγίες που θα ωφελήσουν τους κλινικούς γιατρούς όσο και τους ασθενείς. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι οδηγίες θα είναι χρήσιμες σε διαφορετικά κλινικά περιβάλλοντα, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας για τους ασθενείς, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της νωδότητας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Charlotte Stilwell, Πρόεδρος του ITI, πρόσθεσε : «Στο ITI είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε το GCCG επειδή ευθυγραμμίζεται με την αποστολή μας να προωθήσουμε το υψηλότερα πρότυπα κλινικής πρακτικής. Πιστεύουμε ότι ενσωματώνοντας τα σχόλια των ασθενών και εστιάζοντας σε λύσεις που βασίζονται στην τεκμηρίωση, το GCCG θα παρέχει κατευθυντήριες γραμμές που έχουν απτό αντίκτυπο στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών».
Ο Frank Schwarz, σχολίασε εκ μέρους του Christer Dahlin, Προέδρου του Ostelogy Foundation που δεν μπόρεσε να παραστεί, επισημαίνοντας ότι το GCCG ευθυγραμμίζεται τέλεια με τους σκοπούς του Ostelogy Foundation που αφορούν στη στοματική αναγέννηση και την αποστολή της να βελτιώσει τελικά τη φροντίδα των ασθενών. Κοινός μας στόχος σε αυτή τη συνεργασία είναι η δημιουργία κλινικών κατευθυντήριων γραμμών που μεταφράζονται άμεσα σε καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς».
Με αυτές τις δηλώσεις, οι ηγέτες τόνισαν την ισχυρή συνεργασία στην ανάπτυξη κλινικών κατευθυντήριων γραμμών που ισχύουν παγκοσμίως. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου με ένα δυνατό μήνυμα ενότητας και ένα όραμα στραμμένο προς το μέλλον, πρόσθεσαν ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να είναι ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συλλογικές προσπάθειες και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σκαλοπάτι για πρόσθετες δραστηριότητες. «Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο