Έπειτα από πέντε χρόνια διοργάνωσης στην περιφέρεια, το Πανελλήνιο Συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος επιστρέφει στην Αθήνα και αυτή τη φορά βάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, ειδικά με το θέμα που έχει επιλεγεί. Ο λόγος για τα εμφυτεύματα, μια ολοένα και πιο συνηθισμένη πρακτική αποκατάστασης. Το συνέδριο, με τίτλο «All about implants», θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Οκτωβρίου 2024 στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza. Επιπλέον, αυτό θα είναι το 60ο συνέδριο της ΣΕΕ και παρότι δεν έχει χαρακτηριστεί επετειακό, αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον. Ο Οκτώβριος άλλωστε είναι εποχή ευνοϊκή για επίσκεψη στην πρωτεύουσα, με τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρει. Και η επιλογή του χώρου είναι εξίσου ιδανική τόσο για τους συνέδρους που κατοικούν στην Αττική, όσο και για τους επισκέπτες, χάρη στην κεντρική τοποθεσία και την εγγύτητα με σταθμό του μετρό. Καθώς μας χωρίζει το καλοκαίρι μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Πάνος Χριστόπουλος, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ μιλάει στο «Ο.Β.» για το πρόγραμμα και τη στόχευση του συνεδρίου.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Πώς πάνε οι ετοιμασίες για το επερχόμενο συνέδριο;
Οι ετοιμασίες πάνε καλά. Το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 90% και νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ καλό και ισορροπημένο. Όπως προκύπτει και από τον τίτλο του συνεδρίου είναι αφιερωμένο στα εμφυτεύματα, με μια καλή αναλογία χειρουργικών και προσθετικών θεμάτων. Επίσης έχει δοθεί έμφαση στη διαχείριση των μαλακών ιστών καθώς και στην πρόληψη και θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας.
Γιατί επιλέχθηκε αυτό το θέμα; Γιατί δόθηκε έμφαση στα εμφυτεύματα;
Γιατί ζούμε σε μια εποχή στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό των οδοντιατρικών αποκαταστάσεων γίνεται με τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων. Επομένως αποτελούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θέμα για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Επειδή όμως η συχνή χρήση κινδυνεύει ενίοτε να μεταβληθεί σε κατάχρηση, θα υπάρχουν εισηγήσεις που θα έχουν στόχο τη διασαφήνιση του πότε ένα δόντι με αμφίβολη πρόγνωση θα πρέπει να εξάγεται και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κλασικές οδοντιατρικές τεχνικές με στόχο την διατήρησή του στο φραγμό.
Πώς θα είναι δομημένο το πρόγραμμα από πλευράς στρογγυλών τραπεζιών και πρακτικών;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπου 20 εισηγήσεις, με διάρκεια μισής ή μίας ώρας, από Έλληνες και ξένους ομιλητές, που θεωρώ ότι ανήκουν στην «αφρόκρεμα» των συναδέλφων που ασχολούνται με την Εμφυτευματολογία. Θα υπάρχει ένα στρογγυλό τραπέζι, το οποίο φέτος έχει παραχωρηθεί στην Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης, και θα πραγματεύεται το πολύ ενδιαφέρον θέμα της οστικής ανάπλασης στην Εμφυτευματολογία. Τέλος θα υπάρχουν τέσσερα-πέντε master classes, τα οποία θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν περίπου 80 άτομα το καθένα, καθώς και hands on workshops, στα οποία θα μπορούν να εκπαιδευτούν περίπου 20-25 άτομα ανά συνεδρία.
Και θα γίνονται όλα ταυτόχρονα;
Ναι, θα είναι όλα ταυτόχρονα σε τρεις αίθουσες. Στην κύρια αίθουσα θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις και το στρογγυλό τραπέζι. Σε μία δεύτερη αίθουσα θα γίνουν τα master classes κα οι παρουσιάσεις των ελευθέρων ανακοινώσεων ανοιχτής θεματολογίας, ενώ σε μια τρίτη μικρότερη αίθουσα θα διεξαχθούν τα hands on workshops. Απλά θα προσπαθήσουμε, όσο είναι δυνατό, η κατανομή των θεμάτων να είναι τέτοια ώστε να καλύπτονται τα ενδιαφέροντα όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων, δηλαδή για παράδειγμα να μην συμπίπτουν οι χειρουργικές εισηγήσεις με τα χειρουργικά master classes.
Θα θέλατε να μας αναφέρετε τους ξένους ομιλητές και τι θα παρουσιάσουν;
Θα είναι τρεις οι ξένοι ομιλητές. Ο πρώτος είναι ο Καθηγητής Alexander Schramm από τη Γερμανία, ο οποίος είναι Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός με πολύ μεγάλη εμπειρία στην ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων και επομένως θα παρουσιάσει αυτό ακριβώς το θέμα. Και ο δεύτερος ξένος ομιλητής είναι Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός. Είναι ο Matteo Chiapasco, Καθηγητής στο Μιλάνο, με ιδιαίτερη ενασχόληση στις αναπλαστικές τεχνικές. Θα παρουσιάσει μία εισήγηση σχετικά με την οστική ανάπλαση στην ψηφιακή εποχή και ένα master class με θέμα τις επιπλοκές της ανοιχτής ανύψωσης του ιγμορείου. Ο τρίτος ξένος ομιλητής είναι ο Puria Parvini, χειρουργός στόματος και περιοδοντολόγος, Καθηγητής στη Φραγκφούρτη. Θα παρουσιάσει μία εισήγηση με θέμα «Εξαγωγή και άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος ή διατήρηση της ακρολοφίας και τοποθέτηση εμφυτεύματος σε δεύτερο χρόνο», και ένα master class πάνω στη διαχείριση των μαλακών ιστών.
Έχετε ήδη κάποια εικόνα για τη συμμετοχή;
Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Νομίζω ότι μετά τη δημοσίευση του προκαταρκτικού προγράμματος, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα.
Πού είναι ο πήχης για αυτό το συνέδριο;
Ελπίζουμε και πιστεύουμε να έχουμε 350-400 συμμετοχές. Συνήθως τα συνέδρια της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος γίνονται στην περιφέρεια, γιατί είναι στόχος της Εταιρείας να ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, και σπανιότερα στην Αθήνα. Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να ξεπεράσουμε σε συμμετοχή τα προηγούμενα συνέδρια που έγιναν στην Αθήνα, και νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό γιατί η όλη θεματολογία του Συνεδρίου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα.
Θα θέλαμε να απευθύνετε ένα μήνυμα / κάλεσμα συμμετοχής στους συναδέλφους σας για το τι θα αποκομίσουν απ’ το συνέδριο.
Το πρόγραμμα είναι δομημένο έτσι ώστε να περιλαμβάνει από απλά μέχρι εξειδικευμένα θέματα και ο καθένας να μπορεί να βρει αυτό που τον ενδιαφέρει. Δεν απευθύνεται ούτε μόνο σε ειδικούς ούτε μόνο σε γενικούς οδοντιάτρους. Απευθύνεται σε όλους: από τον γενικό οδοντίατρο που θέλει να ασχοληθεί ή ασχολείται ήδη με τα εμφυτεύματα και ο οποίος θα μπορέσει να αποκομίσει χρήσιμες γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει την καθημερινή πρακτική του, μέχρι τον ειδικό που θέλει να πληροφορηθεί τις νεότερες εξελίξεις πάνω στους τομείς που τον αφορούν. Επομένως, σας περιμένουμε όλους στις 4 και 5 Οκτωβρίου για να περάσουμε ένα όμορφο διήμερο γεμάτο από γνώση και ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο