Η Στοματολογική Εταιρεία Ελλάδος επιστρέφει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στο καθιερωμένο ραντεβού της με την οδοντιατρική κοινότητα και μας προσκαλεί στο 59ο ετήσιο συνέδριό της, στην Ερέτρια.
Μια μοναδική ευκαιρία για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι από ένα όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο συμμετέχοντας παράλληλα σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά συνέδρια της Οδοντιατρικής στη χώρα.
Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ευβοίας την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο Negreponte Resort Eretria. Καθώς οι ετοιμασίες προχωρούν το Οδοντιατρικό Βήμα συνομίλησε με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, Διδάκτορα Προσθετολογίας / Επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Τίτλος του συνεδρίου είναι «ψηφιακές τεχνολογίες στην οδοντιατρική πράξη».
Τι θα πραγματεύεται; Μπορείτε να μας πείτε τους κεντρικούς άξονες; Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια σταδιακή ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της Οδοντιατρικής. Οπότε πλέον θεωρούσαμε επιτακτική την ανάγκη να μπορέσουν οι ακροατές μας να δουν όλες αυτές τις αλλαγές, στους διαφορετικούς τομείς της επιστήμης μας. Έτσι, λοιπόν, έχουμε εισηγήσεις από όλο το φάσμα των ψηφιακών εφαρμογών που χρειαζόμαστε στα ιατρεία μας, π.χ. από το πώς μπορούμε να κινηθούμε έννομα στο διαδίκτυο για τις ιστοσελίδες μας μέχρι εισηγήσεις για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη Στοματολογία.
Στο πρόγραμμα υπάρχουν εισηγήσεις και ελεύθερες ανακοινώσεις για όλες τις ψηφιακές επιλογές: από το 3-D printing, το digital smile design, τους χειρουργικούς οδηγούς μέχρι ειδικά υλικά που επεξεργαζόμαστε ψηφιακά. Δηλαδή ο σύνεδρος θα μπορέσει να πάρει μια πολύ καλή εικόνα για το πού βρισκόμαστε ψηφιακά αυτή τη στιγμή. Συγχρόνως θα υπάρχουν στρογγυλά τραπέζια με εισηγήσεις πάνω σε κλασικά θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους οδοντίατρους.
Βλέπουμε ότι έχετε καταρτίσει ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα. Τι μπορούν να περιμένουν οι συμμετέχοντες;
Πράγματι, είναι πάρα πολύ πλούσιο το πρόγραμμα για διήμερο συνέδριο και καλύπτει όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής. Περιλαμβάνει ομιλίες απ’ όλες τις ειδικότητες: Προσθετική, που είναι και το δικό μου κομμάτι, αλλά και Ορθοδοντική, Χειρουργική Στόματος, Περιοδοντολογία, Στοματολογία, Ενδοδοντία, νέες τεχνολογίες και υλικά. Συνολικά έχει 13 εισηγήσεις, δύο master classes, έξι πολύ ενδιαφέροντα κλινικά θέματα, τέσσερα στρογγυλά τραπέζια, δύο πρακτικά σεμινάρια. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε 40 ομιλητές, καθηγητές από τις δύο σχολές Οδοντιατρικής, αλλά και καταξιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μην ξεχνάτε ότι τα συνέδρια της ΣΕΕ δίνουν βήμα σε όλους τους συναδέλφους και φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε 50 υψηλού επιπέδου ελεύθερες ανακοινώσεις μετά από κρίση.
Οι Έλληνες οδοντίατροι ακολουθούν σε γενικές γραμμές την ψηφιακή αυτή μετάβαση ή είναι πίσω σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό;
Θεωρώ ότι για το μέγεθος των ιατρείων μας στην Ελλάδα, που είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με τα ιατρεία του εξωτερικού, αλλά και για τα οικονομοτεχνικά μας δεδομένα, οι Έλληνες οδοντίατροι ακολουθούμε πάρα πολύ καλά. Είμαστε μέσα στα διεθνή ποσοστά για τη μετάβαση των ιατρείων στο ψηφιακό κομμάτι.
Άρα, είναι ένα αναγκαίο κομμάτι;
Θεωρώ πως ναι. Δηλαδή τα παιδιά μας, οι συνάδελφοι του μέλλοντος θα δουλεύουν πολύ περισσότερο ψηφιακά απ’ ό,τι εμείς και θα θεωρούν τρόπο του παρελθόντος αυτόν με τον οποίο δουλεύουμε εμείς τώρα σε κάποια πράγματα. Πράγματα που τώρα ίσως θεωρούνται λίγο υπερβολικά ή πολυτελείας για τα ιατρεία μας, στα ιατρεία του μέλλοντος θα είναι μέσα στο βασικό εξοπλισμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ας πούμε ο ενδοστοματικός σαρωτής.
Πόσο σημαντικές είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες για το επάγγελμα του οδοντιάτρου και τον ασθενή;
Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν λίγο τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα του ασθενή μας και τον τρόπο που τα αποθηκεύουμε. Ένα απλό παράδειγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε περίπτωση που ένας ασθενής μας φτιάξει μια ψηφιακή οδοντοστοιχία και τη χάσει, μπορούμε με ένα τηλέφωνο που θα χρειαστεί να κάνει για να μας ενημερώσει, να του φτιάξουμε μια καινούργια και να έρθει απλώς να την παραλάβει, ενώ με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο θα έπρεπε να υποβληθεί εξαρχής σε όλη τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει με ένα νάρθηκα βρυγμού επίσης.
Ένα άλλο κομμάτι που μπορεί ο ασθενής να έχει μεγάλο κέρδος είναι στο digital smile design. Χάρη στην τεχνολογία ο ασθενής μπορεί να δει πώς θα δείχνει μια αισθητική αποκατάσταση στο στόμα του πριν καν φτιαχτεί. Οπότε να είναι κι αυτός συμμέτοχος στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που είναι πάρα πολύ βασικό ιδίως για αισθητικές αποκαταστάσεις. Για τα ιατρεία αλλάζει όλο το workflow, δηλαδή η ροή εργασίας. Θεωρώ ότι κρατώντας τα καλύτερα απ’ τον ψηφιακό και τον αναλογικό κόσμο, γινόμαστε πιο αποδοτικοί.
Επομένως, ναι μεν έχουν εισχωρήσει αρκετά οι ψηφιακές τεχνολογίες στα οδοντιατρεία, αλλά είναι ένα μεταβατικό στάδιο…
Σίγουρα είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Για παράδειγμα η αγορά ενός ενδοστοματικού σαρωτή είναι το πρώτο τεχνολογικό εξάρτημα που χρειάζεται ένα ιατρείο για να μπει στον ψηφιακό κόσμο. Αν θυμάμαι καλά αυτή τη στιγμή μόνο το 6 έως 8% των ιατρείων έχουν ένα ενδοστοματικό σαρωτή, που να επισημάνω ότι θεωρείται πως είμαστε μέσα στα διεθνή νούμερα. Συμβαδίζουμε δηλαδή με τη διεθνή αγορά και η τάση είναι αυξητική.
Φαντάζομαι ότι δεν έχει να κάνει τόσο με εμμονή σε τεχνικές του παρελθόντος αλλά ότι είναι κυρίως θέμα κόστους
Είναι ένα κομμάτι που έχει μια αρχική επένδυση, διόλου ευκαταφρόνητη ειδικά αν θέλεις να πάρεις έναν απ’ τους καλούς σαρωτές στην αγορά. Αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα να συνηθίσουν ειδικά συνάδελφοι της ηλικίας μου και μεγαλύτεροι να αλλάξουν λίγο τον τρόπο της δουλειάς τους. Η ψηφιακή τεχνολογία σου αλλάζει λίγο την καθημερινότητά σου, οπότε αν έχεις ένα ιατρείο με μεγάλη ροή εργασίας πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που δουλεύεις. Καμιά φορά ιδίως οι παλιότεροι συνάδελφοι τη σκέφτονται αυτή τη μετάβαση δύο και τρεις φορές.
Πώς είναι η συμμετοχή μέχρι τώρα στο συνέδριο; Υπάρχει κάποιος πήχης για εσάς σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια της επιστημονικής εταιρείας;
Βλέπουμε ότι η συμμετοχή θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Η Στοματολογική Εταιρεία Ελλάδας συνήθως κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο μετά το Πανελλήνιο, από άποψη κόσμου, οπότε ο πήχης είναι να παραμείνουμε το δεύτερο μεγαλύτερο συνέδριο στην Ελλάδα.
Θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Οδοντιατρικού Βήματος και πιθανούς συμμετέχοντες στο συνέδριο για το τι θα αποκομίσουν απ’ τη συμμετοχή τους σε αυτό;
Θα ήθελα με πολλή χαρά, εκ μέρους του ΔΣ της ΣΕΕ, να καλέσω τους αναγνώστες μας, στο συνέδριο στην Ερέτρια, να κλείσουμε παρέα το καλοκαίρι συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το Negreponte Resort είναι ένας εκπληκτικός χώρος, μας έχει κάνει μάλιστα εξαιρετική τιμή για τα δωμάτια, επομένως μπορούμε να μαζευτούμε οι συνάδελφοι να επικοινωνήσουμε και να περάσουμε ωραία δύο μέρες. Και βεβαίως να απολαύσουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα για τις ψηφιακές τεχνολογίες, και σίγουρα όχι μόνο, καλωσορίζοντας τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που στην ουσία αρχίζει με αυτό το συνέδριο.
Υπάρχει κάτι άλλο στο πρόγραμμα πέρα απ’ το επιστημονικό για τους συμμετέχοντες και τα συνοδά μέλη;
Σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ευβοίας, υπάρχει πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα που πλαισιώνει το συνέδριο και κορυφώνεται με τη δεξίωση στην πισίνα του ξενοδοχείου, το οποίο θυμίζω ότι βρίσκεται σε μια πολύ ωραία ιδιωτική παραλία. Είναι ένα όμορφο μέρος δίπλα στην Αθήνα, όπου μπορούμε να απολαύσουμε το διήμερο κοντά στη θάλασσα.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο