Το 42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το μεγαλύτερο συνέδριο στον κλάδο της Οδοντιατρικής στη χώρα, που έχει τη σφραγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθεί φέτος στο πανέμορφο ξενοδοχείο Aldemar Olympian Village, λίγο έξω από τον Πύργο Ηλείας. Για ένα τριήμερο, από τις 17-19 Οκτωβρίου 2024, δεκάδες καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν τις πολύτιμες γνώσεις τους στη διαρκώς εξελισσόμενη οδοντιατρική επιστήμη, με έμφαση φέτος στις νέες τεχνολογίες. Το μαρτυρά άλλωστε ο τίτλος του συνεδρίου που είναι «Ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις στη σύγχρονη Οδοντιατρική». Ενόψει του συνεδρίου το «Ο.Β.» συνομίλησε με τον Πρόεδρο του 42ου ΠΟΣ, τον καθηγητή Ενδοδοντίας του ΕΚΠΑ, κ. Νίκο Κερεζούδη.
Συνέντευξη στην Γεωργία Σάκκουλα
Πώς προχωρούν οι ετοιμασίες καθώς μας χωρίζει μόνο λίγος καιρός, μετά το καλοκαίρι, για το συνέδριο;
Έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα. Φανταστείτε ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν έτοιμο από τέλη Μαΐου και τώρα που μιλάμε, αρχές Ιουλίου, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου. Παρά την απόσταση του Πύργου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλος αριθμός συναδέλφων υπέβαλε επιστημονικές εργασίες για να παρουσιασθούν στο συνέδριο. Εικάζω, ότι το συνέδριο αυτό, όσον αφορά τη θεματολογία θα είναι εφάμιλλο με τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό αποδεικνύεται και από το μεγάλο αριθμό των ομιλητών του κατευθυνόμενου προγράμματος που πλησιάζουν τους 150, ενώ έχουν υποβληθεί σχεδόν 200 επιστημονικές εργασίες (ανακοινώσεις-πόστερ) για παρουσίαση.
Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες του συνεδρίου;
Το συνέδριο αυτό είναι αφιερωμένο στην Ψηφιακή Οδοντιατρική και στις νέες τεχνολογίες. Είναι ένας καινούργιος τομέας που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στις μέρες μας. Παλαιότερα είχαμε τα αναλογικά συστήματα όπως ήταν για παράδειγμα οι αναλογικές ακτινογραφίες και τα κλασικά αποτυπώματα. Αυτή τη στιγμή όλα αυτά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας με μεγάλη ακρίβεια και πολύ γρήγορα, επειδή διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ οδοντιάτρων διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και μεταξύ του οδοντιάτρου και του οδοντικού τεχνολόγου.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ένας ασθενής να έχει τη δυνατότητα για παράδειγμα να φτιάξει μια στεφάνη πολύ σύντομα, ακόμα και την ίδια μέρα. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Άλλη δυνατότητα που προσφέρεται με την ψηφιακή τεχνολογία είναι η εξής: Ο οδοντίατρος φωτογραφίζοντας το πρόσωπο και το προφίλ του ασθενή και λαμβάνοντας στη συνέχεια ψηφιακά αποτυπώματα, μπορεί με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών να επιδείξει στον ασθενή πώς ακριβώς θα είναι η μελλοντική προσθετική αποκατάσταση ή η ορθοδοντική θεραπεία που απαιτείται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί με τον τρόπο αυτό δίνεται η συναίνεση του ασθενή από πριν για τη θεραπεία που θα πραγματοποιηθεί. Εάν μάλιστα η θεραπεία αυτή είναι μακρόχρονη, όπως είναι για παράδειγμα στην ορθοδοντική, ο ασθενής επειδή γνωρίζει πώς θα είναι στο μέλλον δείχνει μεγαλύτερη κατά κάποιο τρόπο «υπομονή» και είναι πιο συνεργάσιμος.
Είναι δηλαδή ένα πολύ επίκαιρο θέμα αυτό με το οποίο καταπιάνεται το φετινό συνέδριο. Αυτό το βλέπετε και στην πράξη; Σε τι βαθμό μπορούμε να πούμε πως οι οδοντίατροι έχουν ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες στα οδοντιατρεία τους;
Φαίνεται ότι είναι συνεχώς αυξανόμενο το ποσοστό ή υπάρχει και διστακτικότητα; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια διστακτικότητα, ιδίως από συναδέλφους μεγαλύτερης ηλικίας, για τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
Αλλωστε παρόμοια διστακτικότητα για το ψηφιακό περιβάλλον εργασίας τη συναντάμε γενικότερα στην κοινωνία. Οπωσδήποτε τα νέα παιδιά είναι πολύ πιο εξοικειωμένα και πρόθυμα να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες. Ήδη οι Οδοντιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει και ενσωματώνουν στην εκπαίδευση, τόσο στο πρόγραμμα των προπτυχιακών σπουδών αλλά κυρίως στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες και τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που πρέπει να γνωρίζει ο σύγχρονος οδοντίατρος. Με αυτή την εκμάθηση οι τωρινοί φοιτητές θα είναι πολύ πιο πρόθυμοι να τα εφαρμόσουν στο οδοντιατρείο τους αργότερα. Αλλά πιστεύω ότι και οι παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί ότι με τις ψηφιακές τεχνικές και τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές διευκολύνεται σημαντικά η κλινική άσκηση της οδοντιατρικής. Για το λόγο αυτό αναζητούν να παρακολουθήσουν συνέδρια-εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένα στις νέες τεχνολογίες.
Όσον αφορά τη νέα εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αναφέρω ότι θα συζητηθεί και αυτή στο συνέδριο. Με την AI (artificial intelligence) έχουμε τη δυνατότητα να καταστρώσουμε το βέλτιστο σχέδιο θεραπείας ενός ασθενή. Για παράδειγμα, φωτογραφίζοντας ένα δόντι με μία τερηδονική βλάβη, η εφαρμογή AI χρησιμοποιώντας μια βάση κλινικών δεδομένων μπορεί να προτείνει στον οδοντίατρο ότι δεν χρειάζεται να γίνει κοιλότητα και να τοποθετηθεί μία έμφραξη, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία άλλη μέθοδος που θα προάγει ενδεχόμενα την επανασβεστίωση του δοντιού.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα, να εξειδεικεύσουμε λίγο από πλευράς αριθμών: Πόσοι ομιλητές, συνεδρίες και πρακτικά θα πλαισιώσουν το επιστημονικό πρόγραμμα;
Έχουμε πληθώρα στρογγυλών τραπεζιών, πάνω από τριάντα. Σε αυτά συμμετέχουν συνήθως 4-5 ομιλητές. Υπάρχουν και ανάλογες εισηγήσεις, που σημαίνει ότι έχουμε πληθώρα από προσκεκλημένους ομιλητές που θα μιλήσουν, όπως προανέφερα. Έχουν υποβληθεί πληθώρα επιστημονικών ανακοινώσεων από νέους συναδέλφους και ήδη αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τις ανακοινώσεις, μπορώ να πω ότι έχουμε προσεγγίσει τα νούμερα της προ Covid εποχής. Επίσης έχουμε πολλά κλινικά φροντιστήρια, που είναι ένας τομέας πολύ ενδιαφέρων για τους οδοντιάτρους, γιατί μπορούν να δουν ακριβώς πώς αντιμετωπίζει κάποιος ειδικός ή κάποιος εγνωσμένου κύρους συνάδελφος μια κλινική περίπτωση.
Θα έχουν ευρεία γκάμα ή θα εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες;
Αναφέρονται σε όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής. Ξεκινάνε από τα πιο απλά πράγματα και φτάνουν στα πιο πολύπλοκα, γιατί θέλουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των μάχιμων οδοντιάτρων.
Συνεπώς και το συνέδριο θα καλύπτει όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής;
Ναι, από τα πιο απλά καθημερινά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα οι θραύσεις των ολικών οδοντοστοιχιών μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence). Όπως καταλαβαίνετε το πνεύμα του συνεδρίου καθώς και της οργανωτικής επιτροπής ήταν ακριβώς αυτό: να ικανοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους που θα έρθουν στο συνέδριο. Να απευθύνεται σε όλους.
Μου είπατε ότι έχετε πολύ μεγάλη συμμετοχή από πλευράς επιστημονικών ανακοινώσεων. Υπάρχει συνολικά ενδιαφέρον ήδη ή είναι ακόμα αρκετά νωρίς;
Ήδη αρχές Ιουλίου έχουμε μια βάση εκκίνησης 200 εγγραφών αλλά είναι νωρίς ακόμα. Θα ήθελα πάντως να επισημάνω ότι η οργανωτική επιτροπή, με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας, έχει προσπαθήσει να διευκολύνει τούς συναδέλφους να προσεγγίσουν άνετα τον Πύργο της Ηλείας, που όπως ξέρετε είναι μία περιοχή με εξαιρετικά τουριστικό ενδιαφέρον.
Έχουμε πολύ καλά πακέτα διαμονής από το ξενοδοχείο Aldemar, όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Πρόκειται για ένα «κόσμημα» στο χώρο των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και μας προσφέρει σε εξαιρετικές τιμές τα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Επιπλέον, όσον αφορά στους φοιτητές υπάρχουν αντίστοιχα ιδιαίτερες τιμές. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως οι φοιτητές μπορούν να μείνουν σε δωμάτια με πλήρη διατροφή και για δύο διανυκτερεύσεις θα πληρώσουν το ποσό των 65 ευρώ ανά ημέρα.
Άρα ενθαρρύνετε τους φοιτητές να παρακολουθήσουν το συνέδριο;
Ναι, προσπαθούμε να βοηθήσουμε να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι.
Εδώ, από την Αθήνα υπάρχει ενδιαφέρον από τον φοιτητικό κόσμο;
Ναι, πολύ. Ούτως ή άλλως η Αθήνα είναι πολύ πιο κοντά στον Πύργο απ’ ό,τι η Θεσσαλονίκη. Ακόμα, θα ήθελα να αναφέρω ότι η οργανωτική επιτροπή έχει φροντίσει και έχει ναυλώσει λεωφορεία από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα προς τον Πύργο, με επιστροφή, σε πολύ χαμηλή τιμή. Επομένως κάποιος που δεν θέλει να οδηγήσει ή δεν διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο μπορεί να πάει στον Πύργο για το συνέδριο με πολύ συμφέρουσα τιμή. Για παράδειγμα το ταξίδι από την Αθήνα στον Πύργο μετ’ επιστροφής κοστίζει 45 ευρώ με το πούλμαν και από τη Θεσσαλονίκη 75 ευρώ.
Όσον αφορά στους ομιλητές είναι όλοι από Ελλάδα;
Όχι, έχουμε και από το εξωτερικό. Από την Ευρώπη κυρίως, αλλά και από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι είναι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μας κάνουν την τιμή να μοιραστούν τη γνώση τους μαζί μας. Υπάρχουν κι άλλοι καταξιωμένοι ομιλητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Γερμανία και την Ελβετία. Συνολικά από το εξωτερικό είναι επτά προσκεκλημένοι ομιλητές.
Θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα κάλεσμα συμμετοχής στους συναδέλφους σας;
Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία όλοι οι συνάδελφοι να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες του συνεδρίου αυτού στον Πύργο, στο οποίο πιστεύω θα αποζημιωθούν τόσο με το επιστημονικό πρόγραμμα όσο και από τις ευκαιρίες που θα έχουν εκεί για την διασκέδαση και χαλάρωσή τους.
Η επιλογή του Πύργου είναι εξάλλου μια εξαιρετική επιλογή με την έννοια ότι εκεί έχουμε τόσο την φυσική ομορφιά και την θάλασσα με τις καταπληκτικές παραλίες, όπως και την ιστορία και το πολιτιστικό κομμάτι, δηλαδή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί εκδρομές, και κοινωνικές εκδηλώσεις που θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν. Επομένως έχει συνδυασθεί το επιστημονικό κομμάτι και οι διακοπές που κάποιος θέλει να κάνει εκείνη την περίοδο.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο