«Συνθέτοντας Επιστήμη και Τεχνολογία στην Ιατρική του Στόματος»
Το 36ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα «Συνθέτοντας Επιστήμη και Τεχνολογία στην Ιατρική του Στόματος» θα διεξαχθεί από τις 10 έως 12 Νοεμβρίου 2016 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης για περισσότερους από 3.000 συνέδρους. Το «ΟΒ» βρέθηκε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 36ου Π.Ο.Σ., Καθηγητή κ. Ιωάννη Τζούτζα και τον Συντονιστή του Επιστημονικού Προγράμματος, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Φώτη Τζέρμπο, οι οποίοι μας παρουσίασαν τη δομή, τη θεματολογία, αλλά και τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης.
Κε Τζούτζα, το 36ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο με τίτλο «Συνθέτοντας Επιστήμη και Τεχνολογία στην Ιατρική του Στόματος» είναι πλέον γεγονός. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;
Ι. Τζούτζας: Από τις καταγραφές μας και μέσα από την ακαδημαϊκή μας εμπειρία διαπιστώσαμε ότι ο όρος Οδοντιατρική, δεν αποδίδει πλέον το φάσμα των αντικειμένων ενασχόλησης του σύγχρονου οδοντιάτρου, είναι ένας όρος πάρα πολύ περιορισμένος, καθώς όλοι οι χώροι της Οδοντιατρικής ασχολούνται με την αναδόμηση, την αποκατάσταση ενός ολόκληρου συστήματος, το οποίο λέγεται στόμα. Επιλέξαμε λοιπόν αυτόν τον τίτλο, ώστε να δείξουμε ότι τα όρια της επιστήμης μας δεν είναι το δόντι, αλλά ότι η επιστήμη μας εργάζεται πάνω σε μια ολόκληρη κοιλότητα, που δεν είναι άλλη από την στοματική κοιλότητα με τις όποιες σχέσεις της με παρακείμενα ανατομικά στοιχεία.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πάρα πολλά γενικά νοσήματα έχουν πρώιμη εμφάνιση και συμπτωματολογία από το στόμα. Δηλαδή ένας καλά καταρτισμένος συνάδελφος μπορεί να βοηθήσει πρωτίστως τον ασθενή του και δευτερευόντως μια άλλη ειδικότητα της ιατρικής επιστήμης, παρατηρώντας το στόμα. Ξέρετε, δεν είναι μόνο αυτό που λέγανε πριν από 15-20 χρόνια ότι μπορεί να δει κανείς τη λοίμωξη ΗΙV μέσα από το στόμα. Ο ειδικός του στόματος μπορεί να δει πάρα πολλά μεταβολικά, αιματολογικά νοσήματα, μπορεί να δει ανοσοανεπάρκειες. Όλα αυτά, τα διδάσκονται οι φοιτητές μας ως συνδρομικές καταστάσεις που μετέχει και το στόμα κι αποφασίσαμε αυτό το κομμάτι να πάρει ιδιαίτερη κάλυψη στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει αλλάξει πάρα πολύ το πεδίο άσκησης της σύγχρονης Οδοντιατρικής. Αν γυρίσουμε τριάντα χρόνια πίσω, θα δούμε ότι η προσθετική ήταν επί των ιστών ή περί τους ιστούς. Τώρα όμως βλέπετε ότι δουλεύουμε μέσα στα οστά των γνάθων στη γνάθο. Ο σύγχρονος οδοντίατρος δουλεύει πάρα πολύ μέσα στο οστούν, είτε αυτό λέγεται περιοδοντολογικό περιστατικό, είτε αυτό λέγεται χειρουργική ενδοδοντία.
Ένας καλός επιστήμονας που ασχολείται με την Οδοντιατρική πρέπει να κατέχει και το βιολογικό και το τεχνολογικό κομμάτι, ώστε να προσφέρει μια καλής ποιότητας υπηρεσία. Γι’αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «ιατρική του στόματος» και θα πρέπει να σας πω ότι αυτή η συζήτηση έχει «ανοίξει» και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, δηλαδή κατά πόσον θα πρέπει η οδοντιατρική να συνεχίσει να έχει αυτή την στενή προσφώνηση, ενώ είναι ένας πολύ ευρύτερος χώρος. Αυτός ο χώρος, στον οποίο πολύ επάξια κατά τη γνώμη μου, δουλεύει τόσα χρόνια η οδοντιατρική, τον χώρο του στόματος, θα πρέπει να είχε προβληθεί πολύ περισσότερο. Κι αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαστε ιατροί του στόματος, αυτό πρεσβεύουμε και αυτό είναι το μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε μέσα από αυτό το συνέδριο.
Κε Τζούτζα, στο μήνυμά σας κάνετε λόγο για ένα ανανεωμένο και πρωτότυπο συνέδριο. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τις καινοτομίες του φετινού Π.Ο.Σ;
Ι. Τζούτζας: Ξεκινώντας από το πιο απλό, θα σας πω ότι φέτος αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου οι εργασίες του να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο. Κι αυτή βέβαια η επιλογή στηρίχθηκε σε έρευνες ερωτηματολογίων, οι οποίες μας έχουν δείξει ότι η σύγχρονη δομή της κοινωνίας στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Πολύς κόσμος θέλει να αφιερώσει στον εαυτό του κάποιες αργίες, δεν θέλει οι όποιες αργίες να «επενδύονται» σε υποχρέωση γνώσης.
Παράλληλα, οι συνάδελφοι οι οποίοι θα μας τιμήσουν από την περιφέρεια, δεν θα έχουν το άγχος της επιστροφής, το οποίο πολλές φορές λόγω των δρομολογίων των πλοίων ή των αεροπλάνων τους ανάγκαζε να φύγουν πριν την λήξη του συνεδρίου, καθώς πλέον θα έχουν μπροστά τους έναν χρονικό ορίζοντα από Σάββατο βράδυ έως την Κυριακή για να ρυθμίσουν το θέμα της επιστροφής τους. Επιπλέον, είναι τελείως διαφορετική η φυσιογνωμία της Αθήνας ως τόπος διεξαγωγής ενός συνεδρίου. Στην Αθήνα, δεν χρειάζεται κάποιος να αναστείλει εντελώς τη λειτουργία του ιατρείου του για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου. Ο συνάδελφος μπορεί να είναι στο ιατρείο του την Πέμπτη το απόγευμα και να έρθει στο συνέδριο την Πέμπτη το πρωί ή το αντίστροφο, να έρθει το πρωί στο συνέδριο, να κάνει κάποια ραντεβού στο μεσοδιάστημα και το απόγευμα να ξαναέρθει στο συνέδριο. Η Αθήνα έχει μια συνεχή τροφοδοσία κοινού που δεν περιορίζεται στα στοιχεία που φαίνονται στις εγγραφές. Στην περιφέρεια ξέρεις ότι αν εγγραφούν 600 άτομα, θα κυκλοφορούν περί το συνέδριο αυτά τα 600 άτομα. Στην Αθήνα όμως υπάρχει μια συνεχής ροή συνέδρων. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μέριμνα για μεγάλο αριθμό αιθουσών, γιατί μπορεί να έχεις πάρα πολύ κόσμο μέσα στο συνέδριο την ίδια χρονική στιγμή. Γενικά, η όποια διοργάνωση στην Αθήνα είναι πιο πληθωρική και με περισσότερες δυνατότητες.
Η τρίτη καινοτομία μας αφορά το πρόγραμμα του συνεδρίου και όπως μπορείτε να δείτε στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου, http://36pos.eoo.gr/, έχουμε προσθέσει τρεις νέες ενότητες που δεν υπήρχαν πριν. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει φροντιστηριακές παρουσιάσεις ή κλινικά φροντιστήρια όπως είναι ο επίσημος τίτλος τους, πρακτικά σεμινάρια και χορηγικές παρουσιάσεις. Αλλά για τα θέματα αυτά θα ήταν σκόπιμο να σας μιλήσει ο υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος, ο αγαπητός συνάδελφος, κ. Τζέρμπος.
Φ. Τζέρμπος: Τα κλινικά φροντιστήρια είναι μια καινοτομία του φετινού συνεδρίου, στο πλαίσιο του κατευθυνόμενου προγράμματος, όπου εκεί για δύο περίπου ώρες ένας συγκεκριμένος αριθμός συνέδρων, οι οποίοι έχουν δηλώσει τα φροντιστήρια που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη ενός κλινικού θέματος σφαιρικά και σε βάθος από έναν καταξιωμένο ομιλητή.
Το αντίτιμο για την συμμετοχή στα κλινικά φροντιστήρια είναι πάρα πολύ χαμηλό, με προεγγραφή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι 20 ευρώ, ενώ για όσους επιθυμούν να εγγραφούν επί τόπου το κόστος διαμορφώνεται στα 30- 40 ευρώ, ενώ οι εγγραφές σταματάνε πέντε λεπτά πριν από την έναρξη του σεμιναρίου. Μάλιστα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αποφάσισε ένας μεγάλος αριθμός αυτών των φροντιστηρίων, περίπου τα μισά, να διατεθούν δωρεάν ως κίνητρο για να κάνουν προεγγραφή οι συνάδελφοι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Συνεπώς, όσοι κάνουν προεγγραφή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να παρακολουθήσουν κι ένα κλινικό φροντιστήριο εντελώς δωρεάν. Το δεύτερο που θα το επιλέξουν, θα μπορούν να το παρακολουθήσουν καταβάλλοντας το τίμημα των 20 ευρώ. Τα κλινικά φροντιστήρια δεν διεξάγονται ταυτόχρονα, έχουν κατανεμηθεί στο πρόγραμμα με τρόπο που να ακολουθεί το ένα το άλλο, άρα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής περισσοτέρων του ενός. Θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι μια ακόμα εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της ανάδειξης του κοινωνικού της προσώπου είναι ότι τα έσοδα από αυτά τα κλινικά φροντιστήρια θα διατεθούν καθ’υπόδειξη του ομιλητή σε έναν κοινωνικό φορέα , σε ένα ίδρυμα, όπως τα παιδικά χωριά SOS, το ίδρυμα “Eλπίδα”, η “Kιβωτός του κόσμου”, ή όπου αλλού εισηγηθεί ο ομιλητής του κάθε κλινικού φροντιστηρίου.
Αναφορικά με τα πρακτικά σεμινάρια, θα πρέπει να πούμε ότι διοργανώνονται από την Ομοσπονδία και προσφέρονται έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος. Το ένα αφορά τη Χειρουργική Αύξηση Κλινικής Μύλης και θα το κάνει ο κ. Ανδρ. Παράσχης, το δεύτερο έχει να κάνει με τις Βασικές Τεχνικές Χειρουργικής Συρραφής και υλοποιείται από τον κ. Πετσίνη και την ομάδα του και το τρίτο είναι το σεμινάριο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και με μια ομάδα φοιτητών μας που είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές. Το σεμινάριο αυτό είναι πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και θα «δημιουργήσει» πιστοποιημένους πλέον οδοντιάτρους, στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.
Αυτό το πιστοποιητικό έχει διετή ισχύ και το τίμημα των 30 ευρώ, ουσιαστικά καλύπτει το κόστος της έκδοσης των πιστοποιητικών από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Γι αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν προεγγραφεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, γιατί τα ονόματα όσων δηλώσουν συμμετοχή θα καταχωρηθούν σε ένα σχετικό σύστημα, ώστε να μας σταλούν τα πιστοποιητικά από τις Βρυξέλλες καθώς και το έντυπο υλικό για να προετοιμαστούν οι συνάδελφοι. Ελπίζουμε να ανταποκριθούν έγκαιρα οι συνάδελφοι, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για 40 διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες μόλις πληρωθούν δυστυχώς δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους συμμετέχοντες.
Από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα κυλιόμενο πρόγραμμα ΚΑΡΠΑ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο θα δίνει κάποιες βασικές γνώσεις στους οδοντιάτρους για να ξέρουν να ανταποκριθούν σε ένα επείγον περιστατικό, αλλά χωρίς την έκταση που έχει το τετράωρο αυτό πρακτικό σεμινάριο και χωρίς την αντίστοιχη πιστοποίηση.
Οι χορηγικές παρουσιάσεις τι ακριβώς περιλαμβάνουν;
Ι. Τζούτζας: Η «ώρα των χορηγών», όπως εμένα μ’ αρέσει να αποκαλώ αυτή την ενότητα, περιλαμβάνει καταξιωμένους ομιλητές διεθνούς απήχησης και εμβέλειας , οι οποίοι θα παρουσιάσουν τεχνικές και καινοτομίες εφηρμοσμένες που υποστηρίζονται από συγκεκριμένα υλικά και από συγκεκριμένες συσκευές. Οπωσδήποτε δεν είναι στους στόχους μας η υπόδειξη ή η προώθηση συγκεκριμένων εταιρειών-κάτι που θα μπορούσε να διατυπωθεί από κάθε κακόπιστο-, αλλά η προσφορά της δυνατότητας να εξοικειωθούν οι σύνεδροι με νέες τεχνικές, εργαλεία και υλικά, μεσα από παρουσιάσεις καταξιωμένων και χαρισματικών ομιλητών. Αυτές οι παρουσιάσεις αποτελούν μια προσφορά των χορηγών και έχουν κατανεμηθεί στο πρόγραμμα με τρόπο που να μην συμπίπτουν χρονικά μεταξύ τους.
Ο βασικός κορμός του συνεδρίου τι θέματα περιλαμβάνει;
Ι. Τζούτζας: Έχουμε περίπου 215 ελεύθερες ανακοινώσεις και περίπου 90 ενότητες κατευθυνόμενου προγράμματος (Στρ. τραπέζια, Εισηγήσεις, Θέματα Κλιν. Ενδιαφέροντος) που παρουσιάζονται από περισσότερους από 170 ομιλητές και τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο πρόγραμμα, οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα επιστημονικά θέματα, αλλά και επαγγελματικά, οργάνωσης και διαχείριση οδοντιατρικών μονάδων, και νομικά.
Είναι μάλιστα, ιδιαιτέρως τιμητικό μας για εμάς ότι για πρώτη φορά θα γίνει μια παρουσίαση από το Ιστορικό αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο παράμενε για χρόνια σε στενό κύκλο και περιορισμένο σε ακροατήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Έχουμε οργανώσει, με την αρωγή των καταξιωμένων καθηγητών του ΕΚΠΑ Γ. Βουγιουκλάκη και Ι. Βρότσου ενότητες της Ιστορίας της Οδοντιατρικής Σχολής από το Οδοντιατρικό Σχολείο μέχρι το Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής, το πώς δομήθηκε, ποιοι ήταν οι προβληματισμοί, ποια ήταν τα οράματα, πώς έβλεπαν την Οδοντιατρική πριν από 70 χρόνια. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα συνθέσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία, γιατί πραγματικά δεν θα πρέπει να λησμονούμε το παρελθόν και την διαχρονική εξέλιξη της επιστήμης που υπηρετούμε.
Έχουμε λοιπόν δομήσει με τον Συντονιστή του Επιστημονικού προγράμματος, με τον κ. Τζέρμπο συνεδρίες τέτοιες ώστε να γίνεται το πρόγραμμα του συνεδρίου πιο «δροσερό». Η συνεχής παράθεση σκληρών επιστημονικών πραγμάτων ίσως κουράσει το ακροατήριο. Έχουμε φροντίσει να υπάρχει ποικιλία από όλα τα θέματα και έχει υπάρξει ιδιαίτερη μνεία και για το πολιτιστικό κομμάτι, το οποίο τώρα δομείται με διάφορα εικαστικά δρώμενα που θα παρουσιαστούν, μια που έχουμε την τύχη το συνέδριο να λάβει χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών του Μεγάρου Μουσικής.
Μια άλλη σημαντική καινοτομία του φετινού συνεδρίου είναι ότι «ανοιχτήκαμε» στους πολύ νέους επιστήμονες. Τόσα χρόνια, τα πανεπιστήμια μας «παράγουν» πολύ υψηλού επιπέδου επιστήμονες, μεταπτυχιακούς και διδάκτορες, με την έννοια της παραγωγής επιστημονικού έργου και δημοσιεύσεων, αλλά δυστυχώς σε αυτό το έργο το ελληνικό κοινό δεν γινόταν κοινωνός. «Ανοιχτήκαμε» λοιπόν σε όλους αυτούς τους νέους, οι οποίοι κατά τα τελευταία χρόνια παρήγαν διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, οι οποίες είναι πάντα ερευνητικές, ώστε να παρουσιάσουν με έναν εύληπτο τρόπο (με ένα τρόπο λίγο πιο διαφορετικό από ότι τον παρουσιάζουν στην εξεταστική τους επιτροπή) τον προβληματισμό, τον στόχο, τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Έτσι διαμορφώθηκαν οι ειδικές συνεδρίες νέων επιστημόνων, στις οποίες το κοινό θα μπορεί να μάθει για αυτό τον τεράστιο όγκο σπουδαίων ερευνητικών εργασιών που τόσα χρόνια παράμεναν εντός των τειχών των πανεπιστημίων ή στο χώρο των διεθνών δημοσιεύσεων. Δίνουμε λοιπόν, βήμα στους νέους επιστήμονες πάνω στους οποίους «επενδύουμε», καθώς αυτοί θα στελεχώσουν τον χώρο την επόμενη δεκαετία.
Νομίζω ότι το καλύτερο επιστέγασμα αυτού του «Μαραθωνίου Γνώσης» που φιλοδοξούμε να αποτελέσει το πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου είναι το γεγονός ότι η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ) και τον ΣΕΓΑΣ, εξασφάλισε θέσεις συμμετοχής για τους αγώνες του Μαραθωνίου της Αθήνας (5 km, 10 km, Μαραθώνιος) που θα διεξαχθούν στις 13 Νοεμβρίου 2016 (την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση των εργασιών του 36ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγγραφές των αθλητών για τη συμμετοχή τους στους αγώνες αυτούς (5 km, 10 km) έκλεισαν από τον Απρίλιο μέσα σε λίγες ώρες, ενδεικτικό στοιχείο του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί.
Στο επαγγελματικό κομμάτι, μπορώ να σας πω ότι ήδη ο εκθεσιακό χώρος καταλαμβάνει περί τα 700 τετραγωνικά μέτρα και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρειαστούμε ακόμη μεγαλύτερο χώρο.
Πιστεύουμε ότι θα κατορθώσουμε να προσελκύσουμε ένα μεγάλο αριθμό συνέδρων, υπολογίζουμε γύρω στους 3.000. Οι συνάδελφοι όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ όλο που η κρίση μας έχει αγγίξει πάρα πολύ ως κλάδο, έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη ψυχραιμία και ωριμότητα και έχουν καταλάβει ότι η κατοχή γνώσης μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, η διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων είναι αυτό που θα τους κρατήσει δραστήριους και επαρκείς ούτως ώστε να διατηρήσουν τα οδοντιατρεία τους σε παραγωγική γραμμή. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία θέλησε να δώσει την δυνατότητα παρακολούθησης μια ς υψηλού επιπέδου επιστημονικής εκδήλωσης με προσιτό τίμημα. Βάλαμε ένα εξαιρετικά χαμηλό τίμημα για μια εκδήλωση τέτοιου επιστημονικού όγκου, το οποίο ανέρχεται στα 70 ευρώ για τρία δωδεκάωρα ακατάπαυστης γνώσης.
Κε Τζέρμπο, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα πολυθεματικό συνέδριο με πληθώρα αντικειμένων. Ως συντονιστής του επιστημονικού μέρους του συνεδρίου, αποτέλεσε πρόκληση για εσάς η κατάρτιση ενός ισορροπημένου θεματικά προγράμματος; Ως προς τους ομιλητές, θα υπάρχουν προσκεκλημένοι εισηγητές και από το εξωτερικό;
Φ. Τζέρμπος: Ήταν πραγματικά μια πρόκληση, αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί και πιο δίκαιοι, να συμπεριλάβουμε όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής, όλες τις ειδικότητες. Έτσι λοιπόν, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που θα λείπει θεματικά από αυτό το συνέδριο.
Από την άλλη πλευρά, είμαι λιγάκι εθνικιστής, θεωρώ ότι έχουμε ιδιαίτερα αξιόλογους ομιλητές, οι οποίοι μπορούν να σταθούν παγκοσμίως. Έτσι η τάση τα τελευταία χρόνια και στην Ομοσπονδία είναι να περιορίζεται η πρόσκληση ξένων ομιλητών δεδομένου ότι καλυπτόμαστε πλήρως από τους Έλληνες ομιλητές. Βέβαια, δεν θα λέγαμε «όχι» σε κάποιον συνάδελφο, διεθνούς κύρους ο οποίος θα ερχόταν να μοιραστεί την εμπειρία του μαζί μας. Αλλά σε αυτή τη φάση, το πρόγραμμα έχει πλήρως υπερκαλυφθεί από τον ελληνικό χώρο. Και εδώ θα ήθελα να σταθώ και να πω, επειδή λανθασμένα ακούγεται ότι το συνέδριο είναι μια αποκλειστικότητα, μια «εργολαβία» των πανεπιστημίων, ότι έχουμε «ανοιχθεί» και στις επιστημονικές εταιρείες, αλλά και σε συναδέλφους-ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι ειδικοί στο αντικείμενό τους, είναι καταξιωμένοι στον χώρο τους και μπορούν να μας δώσουν την εμπειρία τους.
Άρα, υπάρχει μια αναλογικότητα ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, στις Οδοντιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στους συναδέλφους από πολλές επιστημονικές εταιρείες, μπορώ να θυμηθώ τον Σύλλογο Ελλήνων Ενδοδοντολόγων, την Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Στόματος , την Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής , την Εταιρεία Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας, την Ελληνική Εταιρία Κλινικής Στοματολογίας και αρκετές άλλες που ζητώ συγνώμη που μου διαφεύγουν και βέβαια και στους συναδέλφους- ελεύθερους επαγγελματίες. «Ανοίξαμε» λοιπόν το συνέδριο, γιατί στόχος της Ομοσπονδίας είναι να τους «αγκαλιάσει» όλους.
Ήταν λοιπόν μια πρόκληση, αλλά ελπίζω το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει- και πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει- με την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων. Η πληθώρα των ομιλητών, η ευρεία θεματολογία που περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα από όλο το φάσμα της επιστήμης μας σε συνδυασμό με τις καινοτομίες που σας ανέφερε ο κ. Τζούτζας, εκτιμώ ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συνέδρων και αφού δοκιμαστούν θα αποτελέσουν «συνταγές» για το μέλλον για αντίστοιχα συνέδρια.
Ποιο θα είναι το κριτήριο επιτυχίας του συνεδρίου;
Φ.Τζέρμπος: Ένα συνέδριο είναι επιτυχημένο όταν είναι ευχαριστημένος ο ομιλητής, ο σύνεδρος και ο έμπορος που θα έρθει στην έκθεση. Αν αυτές οι τρεις ομάδες που αποτελούν την οδοντιατρική «οικογένεια» είναι ευχαριστημένες, τότε είμαστε και εμείς ευχαριστημένοι. Στόχος δεν είναι να συγκεντρώσει η Ομοσπονδία πολλά έσοδα για να είμαστε ευχαριστημένοι. Μπορεί ένα συνέδριο να είναι οικονομικά επιτυχημένο, αλλά να μην είναι ικανοποιημένοι οι σύνεδροι. Δεν είναι λοιπόν, αυτός ο στόχος μας. Στόχος είναι οι συνάδελφοι να έρθουν και να φύγουν νιώθοντας κερδισμένοι, να μην πουν πήγαμε σε ένα συνέδριο και σπαταλήσαμε τρεις ημέρες, ακούγοντας τα ίδια και τα ίδια. Αντίστοιχα, και οι έμποροι να νιώσουν ικανοποιημένοι, ότι ήρθαν σε επαφή με 3.000 άτομα, γιατί οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι. Για εμένα προσωπικά στόχος είναι αυτές οι τρεις ομάδες να είναι απόλυτα ευχαριστημένες.
Ι. Τζούτζας: Θα συμφωνήσω με όλα όσα είπε ο κ. Τζέρμπος και θα προσθέσω έναν ακόμη παράγοντα επιτυχίας: τις γεμάτες αίθουσες. Δεν μας αρκεί να έχουμε εγγεγραμμένους 3000-4000 συνέδρους και μέσα στις αίθουσες να υπάρχουν 80 άτομα. Είναι ένας πολύ σωστός δείκτης ότι επέλεξες σωστούς ομιλητές, σωστή θεματολογία, σωστό timing, αν κατορθώσεις να έχεις αίθουσες που να δημιουργούν «σχόλια» με το πόσο γεμάτες είναι. Αυτόν τον αλγόριθμο, ομιλητού, θέματος, τόπου, χρόνου και κοστολογίου τον έχουμε εκτιμήσει έτσι ώστε να πετύχουμε γεμάτες αίθουσες.
Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο