Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ενδοδοντίας της ΕΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens μεταξύ 21 και 23 Σεπτεμβρίου 2018. Το «ΟΒ» έχει την χαρά να φιλοξενεί την Πρόεδρο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας, κα. Μαρία Γεωργοπούλου σε μια συζήτηση που αποσκοπεί να μας μεταφέρει το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Παράλληλα, η Πρόεδρος της ΕΕΕ, με αφορμή τον επετειακό χαρακτήρα του συνεδρίου, καθώς φέτος η ΕΕΕ συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής, μας μιλά για τον ρόλο της ΕΕΕ στον συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της Ενδοδοντίας.
Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ενδοδοντίας είναι γεγονός και θα λάβει χώρα από 21 έως και 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα με τίτλο «Contemplating the future». Πώς εμπνευστήκατε αυτόν τον τίτλο;
Πριν από όλα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να ενημερώσω τους αναγνώστες σας για το συνέδριό μας. Πρόκειται για ένα επετειακό συνέδριο, καθώς φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΕ. Από τότε μέχρι σήμερα, η εταιρεία μας έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των συναδέλφων ως πηγή παροχής γνώσης και επιμόρφωσης. Είναι γνωστό πως οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της Ενδοδοντίας είναι εντυπωσιακές. Τις παρακολουθούμε και τις κάνουμε διαρκώς γνωστές μέσα από τις εκδηλώσεις μας. Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές που το διαδίκτυο έχει επιφέρει στον τρόπο μετάδοσης της πληροφορίας, έχει αλλάξει το τοπίο της ενημέρωσης, όχι πάντα με θετικά επακόλουθα. Θεωρούμε λοιπόν πως, με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ να αναλάβουμε την ευθύνη να φιλτράρουμε και να αναλύουμε με τεκμηρίωση τα όσα καινούργια δεδομένα προκύπτουν. Ο προβληματισμός μας αυτός λοιπόν αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον τίτλο του συνεδρίου.
Ποια είναι τα θέματα που θα παρουσιαστούν στο φετινό σας συνέδριο;
Τα θέματα εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της Ενδοδοντίας. Σε αδρές γραμμές, ένα μέρος έχει αφιερωθεί στην ανάλυση των νεότερων τεχνικών και ένα άλλο στη σύνδεση της Ενδοδοντίας με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής καθώς και τη σχέση της με τη γενική υγεία. Τέλος, αρκετές εισηγήσεις αφορούν τη διάγνωση, το σχέδιο θεραπείας και τη διαχείριση της αποτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δομή του συνεδρίου. Θα υπάρχουν πρακτικά σεμινάρια;
Όπως ήδη γνωρίζετε, το συνέδριο θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής. Εκτός από το κατευθυνόμενο πρόγραμμα που προανέφερα, θα δοθεί βήμα σε νέους συναδέλφους να παρουσιάσουν ελεύθερες ανακοινώσεις, κατανεμημένες σε δύο συνεδρίες. Θα υπάρχουν πρακτικά σεμινάρια, τα οποία πιστεύουμε πως έχουν να δώσουν πολλά στους συναδέλφους. Τέλος, το βράδυ της Παρασκευής θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε ομιλία του αγαπητού συναδέλφου καθηγητή Θ. Λαμπριανίδη αφιερωμένη στα 30 χρόνια της εταιρείας μας.
Ποιοι ομιλητές θα καλύψουν το κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου;
Η οργανωτική επιτροπή, την οποία αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημόσια, επέλεξε και προσκάλεσε εξαιρετικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρω τους Pierre Machtou, Tomas Kvist, Elisabetta Cotti, Jan Bergmans. Οι αναγνώστες σας θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλα τα ονόματα στο πρόγραμμα που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας και είμαι σίγουρη πως θα αναγνωρίσουν πολλά από αυτά.
Παράλληλα, φέτος η ΕΕΕ συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην επιστήμη σας και ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτές τις εξελίξεις η ΕΕΕ;
Ήδη ανέφερα πως οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων είναι εντυπωσιακές. Αν επιχειρήσουμε μια αναδρομή, τρία είναι τα πεδία των μεγάλων αλλαγών. Τα δύο είναι καθαρά τεχνικά και αναφέρομαι στην χρήση των περιστρεφόμενων εργαλείων νικελίου-τιτανίου και στη μεγέθυνση. Το τρίτο είναι βιολογικό και αφορά τον αριθμό των συνεδριών σε συσχετισμό με τη χρήση ή μη ενδορριζικών φαρμάκων. Το ερώτημα παραμένει κατά πόσον η υιοθέτηση των παραπάνω βελτιώνει την επιτυχία των θεραπευτικών μας ενεργειών. Κατά την άποψή μας, η ΕΕΕ θα πρέπει να στοχεύσει στην κριτική αποτίμηση όσων νέων μέσων εμφανίζονται καθημερινά και υιοθετούνται από τους συναδέλφους, χωρίς να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πρόκληση. Η εταιρεία μας θα πρέπει στο μέλλον να αναλάβει την ευθύνη της ενημέρωσης του κοινού για τα άλματα που έχει πραγματοποιήσει η Ενδοδοντία και που της επιτρέπουν να σώζει τα φυσικά δόντια ανώδυνα και προβλέψιμα. Είναι καιρός οι ασθενείς μας να κατανοήσουν πως η εποχή της «απονεύρωσης» έχει ευτυχώς περάσει ανεπιστρεπτί, και πως η διατήρηση των δοντιών τους δεν είναι θέμα τύχης, αλλά γνώσης και εφαρμογής εξελιγμένων τεχνικών βασισμένων σε βιολογική βάση.
Η μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε το 2013 έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και για τη φετινή διοργάνωση. Πιστεύετε ότι το φετινό συνέδριο θα κατορθώσει να προστεθεί στη λίστα των επιτυχημένων διοργανώσεων της Εταιρείας;
Πραγματικά, το 1ο Διεθνές συνέδριο αποτέλεσε την εκδήλωση-σταθμό στην πορεία των εκδηλώσεων της ΕΕΕ. Ελπίζουμε πως το φετινό συνέδριο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συνέδρων. Η πρόκληση είναι μεγάλη, έχουμε προσπαθήσει για το καλύτερο, και αναμένουμε!
Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες του «ΟΒ»;
Τι άλλο θα μπορούσε να είναι παρά η προσδοκία μας να αγκαλιάσουν την εκδήλωσή μας, να συμμετάσχουν ενεργά και να κερδίσουν από αυτήν! Σας περιμένουμε λοιπόν!
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο