Το 24ο Συμπόσιο της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο Πολεμικό Μουσείο στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2024, έχοντας ως κεντρικό θέμα «40 χρόνια εμφυτεύματα: Επιστημονική και Κλινική Πρόοδος».
Το Συμπόσιο φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία ακαδημαϊκής συνάντησης εξειδικευμένων οδοντιάτρων με στόχο την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, γύρω από τις σύγχρονες εξελίξεις στα θέματα των εμφυτευμάτων. «Είναι ουσιαστικά η διαδρομή και η εξέλιξη των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων και γενικότερα της εμφυτευματολογίας από την εποχή του Branemark μέχρι σήμερα», όπως εξηγεί στο μήνυμα/ κάλεσμα προς τους συνέδρους ο κ. Φώτιος Χ. Τζέρμπος, Πρόεδρος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης.
Έχουν περάσει 40 χρόνια από τη στιγμή που θεσπίστηκαν τα πρώτα πρωτόκολλα και οι οδηγίες για την σωστή χρήση των εμφυτευμάτων στην Οδοντιατρική. Στο διάστημα αυτό η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχει επιφέρει αλλαγές στις επιφάνειες των εμφυτευμάτων, έχει εισαγάγει νέα υλικά και τεχνικές στην οστική ανάπλαση, στην απεικόνιση, στο χειρουργικό καθώς και στο προσθετικό στάδιο της αποκατάστασης. Ταυτόχρονα έχουν επέλθει και ουσιαστικές αλλαγές στα αρχικά πρωτόκολλα και ενώ την δεκαετία του ’80 η βιοσυμβατότητα και η οστεοενσωμάτωση ήταν το ζητούμενο, τώρα η ταχύτητα της αποκατάστασης και η αισθητική είναι οι κρίσιμες παράμετροι. Το Συμπόσιο της ΕΟΕ αποσκοπεί στην αντικειμενική αποτίμηση αυτών των αλλαγών μέσα από την κατάθεση της πολύχρονης εμπειρίας ειδικών που ασχολούνται με τα εμφυτεύματα τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά τους καθηγητές Dr Jung και Dr Thoma από την Οδοντιατρική Σχολή της Ζυρίχης, γνωστούς παγκοσμίως και για το μεγάλο ερευνητικό αλλά και κλινικό έργο στον τομέα των εμφυτευμάτων. Τον Dr Fairbairn από το Λονδίνο, επισκέπτη Καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Detroit, με υπερτριακονταετή εμπειρία στα εμφυτεύματα και στην οστική ανάπλαση. Τον Dr Canullo από την Ρώμη, επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και αποδέκτη πολλών διεθνών βραβείων για την κλινική και ερευνητική δουλειά του στα εμφυτεύματα. Τέλος, τον Dr Taule από την Πορτογαλία, Αναπλ. Καθηγητή Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Catalunya με αποκλειστική ενασχόληση τα εμφυτεύματα και την Χειρουργική του Στόματος.
Αναφορικά με τους Έλληνες ομιλητές οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να απολαύσουν τους Καθηγητές κ. Αγγελόπουλο, κ. Ζηνέλη, κ. Ηλιάδη, κ. Καρούση και τον Επικ. Καθηγητή κ. Χριστόπουλο από την Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας, την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Όλγα Νάκα από την Οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθώς και τους κ. Γούμενο, κ. Διακενισάκη, κ. Έξαρχο, κ. Νικολόπουλο, κ. Πανταζή, κ. Κ. Παπαιωάννου, κ. Σταυρόπουλο, κ. Τασόπουλο και κ. Φακίτσα.
Ένα από, τα στοιχεία που χαρακτηρίζει την προσφορά της επιστημονικής γνώσης στο πλαίσιο της εν λόγω διοργάνωσης είναι ότι το Ι.Ε.ΘΕ. έχει αξιολογήσει την Εκδήλωση, την έχει εντάξει στις πιστοποιημένες επιστημονικές δράσεις της Χώρας και ο σύνεδρος που θα παρακολουθήσει το Συμπόσιο έχει την δυνατότητα, ανάλογα με τις επιλογές του, να του χορηγηθούν 10 ή και περισσότερες Μονάδες Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΕΕΟ).
Η Οργανωτική Επιτροπή του συμποσίου κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για να καταρτίσει ένα άρτιο επιστημονικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεωρητικές συνεδρίες και πρακτικά σεμινάρια, αλλά και πολλές ευκαιρίες για δικτύωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Οι εγγραφές άνοιξαν και οι προεγγραφές θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα: https://dentalproodos.gr.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο