Ο Dοmenico Ricucci κεντρικός ομιλητής στο 23ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας της ΕΕΕ
Το 23ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 1-2 Φεβρουαρίου του 2020. Ο τίτλος του συμποσίου, “Εκ βιολογίας άρξασθαι”, υποδηλώνει το στίγμα της εκδήλωσης, που δεν είναι άλλο από τη σύνδεση της καθημερινής κλινικής πράξης με τις βιολογικές αρχές που διέπουν την ενδοδοντική θεραπεία. Το “ΟΒ” έχει την τιμή να φιλοξενεί τον Συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ενδοδοντολογίας, κ. Χρήστο Γκόγκο, ο οποίος μας μίλησε για τη θεματολογία, τη δομή, αλλά και τους ομιλητές του φετινού συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής του 23ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ενδοδοντίας είναι ο καταξιωμένος κλινικός και ερευνητής, Domenico Ricucci, o oποίος θα μοιραστεί την πολύχρονη εμπειρία του και την επιστημονική του γνώση με το ελληνικό κοινό.
1. Κύριε Γκόγκο, η Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία διοργανώνει το 23ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό θέμα “Εκ βιολογίας άρξασθαι”. Πώς προέκυψε η επιλογή αυτού του θέματος;
Σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, διαπιστώσαμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε επιστημονικές εκδηλώσεις ενδοδοντικές αλλά και γενικότερα οδοντιατρικές, επικρατεί μια θεματολογία που σχετίζεται, με νέες τεχνολογίες, νέα εργαλεία και υλικά. Ουδέν μεμπτόν βέβαια σε αυτές τις επιλογές, αλλά κάπου χάθηκε το μέτρο και αρκετοί συνάδελφοι έχουν εστιάσει μονομερώς στις τεχνολογικές εξελίξεις, παραβλέποντας τη βασική παράμετρο της ενδοδοντολογίας που είναι η βιολογία.
Σαν παρεπόμενο αυτής της τάσης έχει αρχίσει να ευδοκιμεί η “ενδοδοντολογία των κοινωνικών δικτύων” όπου συνάδελφοι ανταλλάσσουν απόψεις, πολλές φορές μη επιστημονικά τεκμηριωμένες, που εστιάζουν π.χ. στο σύστημα μηχανοκίνητης προπαρασκευής που χρησιμοποιήθηκε ή στο πόσο “καλά” εμφράχθηκε ο ριζικός σωλήνας με το τάδε φύραμα ή στη δυνατότητα ενός νέου υλικού να κάνει “θαύματα” στην αντιμετώπιση της ακρορριζικής περιοδοντίτιδας κ.λ.π. Το όλο θέμα έχει φυσικά την αστεία του πλευρά, με πολλές ευτράπελες αναρτήσεις, αλλά είναι μάλλον σοβαρό αν σκεφτούμε ότι αυτοί που κάνουν τις αναρτήσεις και αρκετοί από αυτούς που τις διαβάζουν, βασίζονται σε αυτές και τις εφαρμόζουν στην κλινική πράξη.
Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ή έστω να θυμίσουμε πως η ενδοδοντολογία είναι μια βιολογική επιστήμη και η κλινική πράξη της ενδοδοντίας δεν είναι το άθροισμα τεχνολογικών μέσων, αλλά η εφαρμογή βιολογικών διαδικασιών που στοχεύουν σε ένα βιολογικό αποτέλεσμα: την ίαση ή τη διατήρηση της υγείας. Όλα ξεκινούν από τη βιολογία, οπότε “Εκ βιολογίας άρξασθαι…”
2. Από το πρόγραμμα του συνεδρίου, είδα ότι μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών της εκδήλωσής σας, βρίσκεται ο διεθνώς καταξιωμένος κλινικός και ερευνητής, Domenico Ricucci. Τι ακριβώς θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό, ο κ. Ricucci;
Ο κ. Ricucci είναι ο βασικός προσκεκλημένος ομιλητής του συμποσίου. Πέρα από καταξιωμένος κλινικός και ερευνητής, όπως ήδη αναφέρατε είναι και ένας ικανός ομιλητής που μπορεί με ιδιαίτερο τρόπο να μεταδώσει στο επιστημονικό κοινό του την επιστημονική γνώση. Στο συμπόσιο μεταξύ άλλων θα αναφερθεί:
α) στα προβλήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ζωτικότητας του πολφού. Πόσες φορές στην κλινική πράξη δεν αναρωτηθήκαμε για το αν πρέπει να προχωρήσουμε ή όχι σε ενδοδοντική θεραπεία ενός δοντιού με μεγάλες τερηδονικές βλάβες ή εκτεταμένες αποκαταστάσεις ειδικά πριν την κάλυψη με στεφάνη ή τη χρήση του σαν στήριγμα αποκατάστασης;
β) στους παράγοντες που σχετίζονται με την αποτυχία και επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας. Το κλινικό ερώτημα είναι γνωστό: γιατί απέτυχε η ενδοδοντική θεραπεία ενώ ακολουθήθηκαν όλοι οι βιολογικοί κανόνες; Τι ρόλο μπορεί να έπαιξαν οι παράπλευροι ριζικοί σωλήνες; Πως θα αυξήσω τις πιθανότητες επιτυχίας;
γ) στη χειρουργική ενδοδοντία. Και εδώ τα κλινικά ερωτήματα είναι γνωστά: Πρέπει να προχωρήσω σε επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ή σε χειρουργική ενδοδοντία; Ποιός ο ρόλος της χειρουργικής ενδοδοντίας όσον αφορά στην τροποποίηση σχεδίου θεραπείας που περιλαμβάνει εξαγωγή “καταδικασμένων” δοντιών;.
3. Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη δομή του συνεδρίου με βάση τις θεματικές που θα αναπτυχθούν; Με άλλα λόγια, τι να περιμένουν οι σύνεδροι από τη διοργάνωσή σας;
Χωρίς διάθεση υπερβολής θα υποστηρίξω ότι σε 2 ημέρες θα καλύψουμε σχεδόν όλη την ενδοδοντολογία. Πέραν των θεμάτων που θα καλύψει ο κ. Ricucci, καταξιωμένοι κλινικοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και νέοι επιστήμονες θα καλύψουν θέματα σχετικά με τη διάγνωση, τη χημειοπροφύλαξη, τις ενδοπεριοδοντικές βλάβες, την προπαρασκευή με μηχανοκίνητα μέσα, τους διακλυσμούς, τα ιατρογενή συμβάματα, την έμφραξη, την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας και τις αναγεννητικές τεχνικές.
Κάθε εκδήλωση της ΕΕΕ αποτελεί γεγονός για το χώρο της Ενδοδοντολογίας αλλά και γενικότερα της Οδοντιατρικής στην Ελλάδα. Επισημαίνει τις εξελίξεις, ορίζει το πλαίσια ορθών πρακτικών στην κλινική πράξη, σχολιάζει και διαμορφώνει το μέλλον της Ενδοδοντολογίας. Αυτό που πρέπει να περιμένουν σίγουρα οι σύνεδροι είναι ότι η οργανωτική επιτροπή και το ΔΣ της ΕΕΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για να μπορέσει το 23ο Πανελλήνιο Συμπόσιο να περάσει πάνω από τον πήχη, που τέθηκε ομολογουμένως πολύ ψηλά από τις προηγούμενες επιστημονικές εκδηλώσεις της εταιρείας.
4.Πέρα από το κατευθυνόμενο πρόγραμμα, θα υπάρχει και χώρος για την παρουσίαση του έργου των νέων συναδέλφων σας, με τη μορφή ελεύθερων ανακοινώσεων; Ποια θεωρείτε ότι είναι η συμβολή των νέων επιστημόνων στην επιτυχία μιας επιστημονικής διοργάνωσης;
Οι νέοι συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ερευνητικό και κλινικό τους έργο με ελεύθερες ανακοινώσεις και e-poster. Επιπρόσθετα θα υπάρχει παρουσίαση κλινικών περιστατικών από τις μεταπτυχιακές κλινικές των 2 οδοντιατρικών σχολών της χώρας, με μεγάλο ενδιαφέρον για το γενικό οδοντίατρο.
Δεν θεωρώ ότι οι νέοι συνάδελφοι συμβάλουν απλώς στην επιτυχία μιας επιστημονικής εκδήλωσης. Η θεώρησή μου είναι ότι αυτοί διαμορφώνουν το μέλλον της Ενδοδοντολογίας. Αποτελεί υποχρέωση της ΕΕΕ να στηρίζει το κλινικό αλλά ιδιαίτερα το ερευνητικό έργο των νέων επιστημόνων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ενδοδοντολογία του αύριο θα βασίζεται στην έρευνα του σήμερα.
Δεν θεωρώ ότι οι νέοι συνάδελφοι συμβάλουν απλώς στην επιτυχία μιας επιστημονικής εκδήλωσης. Η θεώρησή μου είναι ότι αυτοί διαμορφώνουν το μέλλον της Ενδοδοντολογίας. Αποτελεί υποχρέωση της ΕΕΕ να στηρίζει το κλινικό αλλά ιδιαίτερα το ερευνητικό έργο των νέων επιστημόνων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ενδοδοντολογία του αύριο θα βασίζεται στην έρευνα του σήμερα.
5. Εν όψει του επερχόμενου συνεδρίου σας, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες μας;
Γνωρίζω ότι οι αναγνώστες σας είναι οι γενικοί οδοντίατροι όλης της χώρας. Ο τίτλος του συμποσίου, πέραν αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω έχει και μία όψη που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή: Επισημαίνει ότι από τη στιγμή που η κλινική ενδοδοντία βασίζεται σε βιολογικές αρχές και κανόνες που μπορούν να είναι κτήμα όλων των οδοντιάτρων, είναι επόμενο ότι η ενδοδοντική θεραπεία είναι τμήμα της “δουλειάς” του γενικού οδοντιάτρου. Όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός βοηθά απλώς στην εφαρμογή των βιολογικών κανόνων και δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Το αντικείμενο του ειδικού ενδοδοντολόγου περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επίτευξη των βιολογικών όρων από το γενικό οδοντίατρο, είτε λόγω έλλειψης μέσων είτε λόγω έλλειψης χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση και οι ειδικοί και οι γενικοί οδοντίατροι πρέπει να είναι ενημερωμένοι, τόσο για τις βιολογικές όσο και για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ενδοδοντολογία. Ένα λιθαράκι σε αυτή την ενημέρωση, φιλοδοξούμε να βάλουμε με την εκδήλωσή μας.
“Εκ βιολογίας άρξασθαι” λοιπόν και σας περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη.
Κύριε Γκόγο, σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο