Το 22ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας με κεντρικό τίτλο «Συνδυάζοντας Τεχνολογία και Βιολογία» θα λάβει χώρα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου, στο κέντρο της Αθήνας. Το «ΟΒ» έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητή κ. Πάνο Πανόπουλο, σε μια συζήτηση που έχει ως στόχο να μεταφέρει στους αναγνώστες το στίγμα της φετινής διοργάνωσης.
Κύριε Πανόπουλε, το 22ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας έχει ως κεντρικό τίτλο «Συνδυάζοντας Τεχνολογία και Βιολογία». Πώς καταλήξατε στην επιλογή αυτού του θέματος και πώς συνδέεται με την σύγχρονη οδοντιατρική πραγματικότητα;
Το 22ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου, στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αντανακλάται και στον τίτλο του συνεδρίου μας, φέτος θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα κατά πόσον η σύγχρονη βιολογική γνώση, σε συνδυασμό με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της Ενδοδοντίας, είναι δυνατό να δώσουν σαφείς και τεκμηριωμένες λύσεις στα καθημερινά κλινικά προβλήματα.
Πράγματι, τα τελευταία 25 χρόνια, η Ενδοδοντία βιώνει μία κυριολεκτικά τεχνολογική επανάσταση, η οποία επηρεάζει όλα τα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας. Δυστυχώς, η νέα τεχνολογία δεν έχει πάντα και τα αναμενόμενα βιολογικά αποτελέσματα που είναι και το ζητούμενο κάθε ιατρικής πράξης. Ο στόχος μας είναι να τεκμηριώσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων τεχνικών και υλικών στην Ενδοδοντία σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές.
Έτσι, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον γενικό οδοντίατρο που ενδιαφέρεται να βελτιώσει τον τρόπο εργασίας του.
Μπορείτε να μας αναπτύξετε κάποια από τα θέματα που θα αναπτυχθούν υπό την σκέπη αυτού του κεντρικού θέματος;
Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής προσπαθήσαμε να καταρτίσουμε ένα ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα, με στόχο να δώσουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε καθημερινούς προβληματισμούς που αντιμετωπίζει ο μαχόμενος οδοντίατρος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας το σύνολο των τεχνολογικών εξελίξεων που αφορούν την άσκηση της Ενδοδοντίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσουν οι εργασίες του 22ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ενδοδοντίας είναι τα ακόλουθα:
- Η χρήση του CBCT στην Ενδοδοντία
- Παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας
- Πώς επιτυγχάνεται η ταχεία και αποτελεσματική απομόνωση των δοντιών
- Η σωστή χρήση του μικροσκοπίου στην Ενδοδοντία
- Υλικά και τεχνικές επανάληψης της ενδοδοντικής θεραπείας
- Ενδοδοντική αντιμετώπιση δοντιών με αδιάπλαστο ακρορρίζιο
Η φετινή διοργάνωση επιφυλάσσει καινοτομίες από πλευράς διοργάνωσης;
Το κύριο επιστημονικό πρόγραμμα θα έχει την κλασική δομή του κατευθυνόμενου και του ελεύθερου. Στο κατευθυνόμενο τμήμα στόχος μας ήταν να έχουμε εισηγήσεις αναγνωρισμένων διεθνώς, για το επιστημονικό και κλινικό έργο τους, ομιλητών, πάνω στα ζητήματα που σας ανέφερα πιο πάνω. Στο ελεύθερο πρόγραμμα θα υπάρχουν παρουσιάσεις εργασιών συναδέλφων με τη μορφή e-poster. Ήδη, στο ειδικά διαμορφωμένο site του συνεδρίου,www.endodontics2017.gr, οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν οδηγίες για τη συγγραφή και την υποβολή των περιλήψεων των εργασιών τους.
Μία από τις καινοτομίες του φετινού συνεδρίου είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει μία διαδραστική συνεδρία, στην οποία οι σύνεδροι θα καλούνται να επιλέξουν την σωστή απάντηση σε ενδοδοντικά προβλήματα. Εκτιμώ ότι αυτός ο τρόπος αμφίδρομης επικοινωνίας κεντρίζει περισσότερο τους συμμετέχοντες, καθώς τους εμπλέκει πολύ πιο ενεργά στη διαδικασία μάθησης, απ’ ότι η στείρα παράθεση ερευνητικών συμπερασμάτων. Πιστεύω, ότι μέσω αυτής της συνεδρίας θα οικοδομηθούν οι βάσεις για γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων, διαδικασία που κρύβει πολλαπλά οφέλη για τους εισηγητές, αλλά και τους συμμετέχοντες.
Τέλος, το Συνέδριό μας θα συμμετάσχει στο σύστημα μοριοδότησης της Ε.Ο.Ο με απονομή μορίων, όπως καθορίζονται από την Επιτροπή Σ.Ε.Ε.Ο. της Ομοσπονδίας.
Μπορείτε να μας ανακοινώσετε κάποια από τα ονόματα των ομιλητών που θα καλύψουν το κατευθυνόμενο μέρος του συνεδρίου; Θα υπάρχουν προσκεκλημένοι ομιλητές και από το εξωτερικό;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως στο κατευθυνόμενο μέρος του επιστημονικού προγράμματος του Συμποσίου θα έχουμε εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών. Όλοι οι ομιλητές είναι αφενός μεν καταξιωμένοι καθηγητές Οδοντιατρικών Σχολών του εξωτερικού, αφετέρου δε και πολύ καλοί κλινικοί. Μεταξύ αυτών είναι και δύο Έλληνες συνάδελφοι που σταδιοδρομούν επιτυχώς στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρω τον Dag Orstavik από το Όσλο, τον Mario Zuolo από το Σάο Πάολο Βραζιλίας, τον F. Mannocci από το Λονδίνο, τον F.Cardinali από τη Ρώμη και τον Oscar von Steten από το Μόναχο. Επιπρόσθετα, είμαστε ευτυχείς να φιλοξενούμε τον Χρήστο Μπουτσιούκη από το ΑCTA στο Άμστερνταμ και την Νάνσυ Μπλέτσα από το Βergen της Νορβηγίας.
Η επιτυχία των συνεδρίων της ΕΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και για τη φετινή διοργάνωση. Πιστεύετε ότι το φετινό συνέδριο θα κατορθώσει να προστεθεί στη λίστα των επιτυχημένων διοργανώσεων της Εταιρείας;
Στόχος μας είναι πάντα η κάθε διοργάνωση να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συναδέλφων και να ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια, επιλέγοντας θεματολογία αιχμής, που πραγματικά προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στους προβληματισμούς που γεννώνται κατά την καθημερινή άσκηση του έργου τους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι τόσο η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος του συνεδρίου, όσο και οι εγνωσμένου κύρους ομιλητές που θα το αναπτύξουν, αποτελούν εγγύηση για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της φετινής διοργάνωσης.
Η φετινή καινοτομία της διαδραστικής συνεδρίας είναι ένα ακόμη «στοίχημα», που ευελπιστούμε να κερδίσουμε, εμπλέκοντας πιο ενεργά τους συμμετέχοντες στη διαδικασία μάθησης.
Βάσει των ανωτέρω, πιστεύω ότι το 22ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της ΕΕΕ θα «αποζημιώσει» τους συνέδρους σε επιστημονικό επίπεδο και θα ανοίξει νέους ορίζοντες γνώσεων στους συμμετέχοντες, ώστε δικαίως να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των επιτυχημένων επιστημονικών εκδηλώσεων της Εταιρείας μας.
Κε Πανόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο, πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας;
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω το Συνέδριό μας μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας και να εκφράσω επίσης τις ευχαριστίες μου τόσο στο Δ.Σ της Εταιρείας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντάς μου το συντονισμό της φετινής διοργάνωσης, όσο και σε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την ένθερμη υποστήριξη και αγαστή συνεργασία σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας του συνεδρίου.
*Περισσότερες πληροφορίες για το ωρολόγιο πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και για τις προϋποθέσεις συμμετοχής μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο