Το 13ο Συμπόσιο της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως και 17 Μαρτίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου με κεντρικό τίτλο “Η βιολογία συναντά την κλινική πράξη”. Το “ΟΒ” συνάντησε τον Πρόεδρο της ΕΠΕ και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Συνεδρίου, Καθηγητή κ. Φοίβο Μαδιανό, ο οποίος μας μίλησε για την επιλογή του κεντρικού θέματος του συνεδρίου, το επιστημονικό πρόγραμμα, καθώς και για την ομάδα των εκλεκτών ομιλητών που με το επιστημονικό τους κύρος εγγυώνται την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης
1.To 13o Συμπόσιο της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως και 17 Μαρτίου 2019 με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο “Η βιολογία συναντά την κλινική πράξη”. Πείτε μας λίγα λόγια το πώς οδηγηθήκατε στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος.
Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τίτλος εκφράζει αυτό που θέλουμε να τονίσουμε, δηλαδή ότι η κλινική πράξη πρέπει να έχει άμεση σχέση με τη βιολογία. Με άλλα λόγια, η κλινική πράξη πρέπει να βασίζεται στη βιολογία και στην κατανόηση των βιολογικών αρχών που διέπουν το σύστημα που θεραπεύει. Ειδικά η Περιοδοντολογία, αφορά σε ένα σύστημα όπου συναρθρώνονται η βιολογία πολλών διαφορετικών ιστών, καθώς και η ανοσολογία και η μικροβιολογία και γι’αυτό άλλωστε θεωρείται η πλέον “ιατρική” από τις οδοντιατρικές εξειδικεύσεις. Συνεπώς, για να είναι κάποιος επιτυχημένος κλινικός είναι απαραίτητο να έχει πρωτίστως καλή κατανόηση της βιολογίας και των βιολογικών αρχών που καθορίζουν και κατευθύνουν τις θεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζει.
2.Στο συνέδριό σας θα φιλοξενήσετε μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα στο χώρο που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής. Μιλήστε μας για την επιλογή των ομιλητών.
Πράγματι, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα έχουμε μαζί μας αυτούς τους ομιλητές, οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν για όλο το φάσμα των ζητημάτων που θα εξεταστούν στο συνέδριο, από την βιολογία μέχρι την πιο εξειδικευμένη τεχνική κλινικής πράξης. Πρόκειται για καταξιωμένους ομιλητές με διεθνές κύρος και αναγνώριση, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κλινικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ομιλητές όπως o David Herrera, η Sylvia Roldan και ο Filippo Graziani, οι οποίοι έχουν τεράστια συμβολή στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης με πληθώρα δημοσιεύσεων γύρω από την μικροβιολογία – ανοσολογία, αλλά και διάφορες πτυχές της περιοδοντικής θεραπείας. Ταυτόχρονα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μαζί μας διακεκριμένους κλινικούς όπως o Mario Roccuzzo και ο Ion Zabalegui, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους για ό, τι πιο προχωρημένο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πεδίο της σύγχρονης κλινικής Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας.
Τέλος, με την παρουσία του θα μας τιμήσει ο Καθηγητής Mariano Sanz, o οποίος αποτελεί ένα ξεχωριστό “κεφάλαιο” στην σύγχρονη Περιοδοντολογία και θα μας ενημερώσει μεταξύ άλλων και για τη νέα ταξινόμηση των Περιοδοντικών Νόσων που αποτελεί μια πραγματική καινοτομία στην Οδοντιατρική, γενικότερα.
3.Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη δομή του συνεδρίου με βάση τις θεματικές που θα αναπτυχθούν;
Αρχικά, θα ήθελα να σας πω ότι πραγματικά έχουμε προσπαθήσει να καταρτίσουμε ένα επιστημονικό πρόγραμμα που να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον κεντρικό τίτλο του συνεδρίου. Ατυχώς, τις περισσότερες φορές οι τίτλοι των συνεδρίων δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο που αναπτύσσεται μέσα από τις ενότητες του προγράμματος. Αποτέλεσε, αν θέλετε, ένα προσωπικό στοίχημα να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία και θεωρώ ότι έχουμε κατορθώσει να υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του τίτλου και του περιεχομένου.
Αναλυτικότερα, η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στα οφέλη της περιοδοντικής θεραπείας, όχι μόνο για τη στοματική υγεία, αλλά και για τη συνολική υγεία του ασθενούς, πώς δηλαδή η αντιμετώπιση της περιοδοντικής λοίμωξης και φλεγμονής συμβάλλει στην ευεξία του ασθενούς. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθεί με συνεδρίες που αφορούν στη μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία καθώς και στις τεχνικές οστικής αύξησης.
Το Σάββατο, όπως προανέφερα, ο Mariano Sanz θα μας μιλήσει για το νέο παγκόσμιο σύστημα ταξινόμησης περιοδοντικών και περιεμφυτευματικών νόσων, όπως αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου “Workshop” που είχε διεξαχθεί από την Ευρωπαïκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (ΕFP) και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας (AAP) στο Σικάγο τον Νοέμβριο του 2017. Ανοίγοντας μια παρένθεση να σας πω ότι ο Μariano Sanz, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Workshop της ΕFP, πρωτοστάτησε στην οργάνωση αυτού- του παγκόσμιου στην ουσία -συνεδρίου και επομένως είναι από τους πλέον αρμόδιους για να μας παρουσιάσει την τεκμηρίωση της νέας ταξινόμησης της περιοδοντίτιδας. Πρόκειται πραγματικά για ένα ρηξικέλευθο σύστημα ταξινόμησης, το οποίο προσομοιάζει στις ταξινομήσεις άλλων ιατρικών νοσημάτων και στην ουσία περιλαμβάνει δύο σκέλη: το ένα αφορά στο στάδιο της νόσου, δηλαδή το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος και το δεύτερο λειτουργεί περισσότερο ως αξιολόγηση κινδύνου (risk assesment), δείχνει με άλλα λόγια την “προδιάθεση” για την νόσο, πόσο κίνδυνο διατρέχει ο ασθενής να την εκδηλώσει το μέλλον. Tο πρόγραμμα του Σαββάτου θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση καινούριων τεχνικών και νέων απόψεων σχετικά με τη χειρουργική και αναγεννητική περιοδοντική θεραπεία.
Η τελευταία μέρα του συνεδρίου θα επικεντρωθεί στα εμφυτεύματα και τις περιεμφυτευματικές νόσους, ενώ θα παρουσιαστούν και τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπισή των περιεμφυτευματικών νόσων.
4. Εν όψει του επερχόμενου συμποσίου σας, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες μας;
Η Περιοδοντολογία διατηρεί -και μάλιστα αυξάνει διαρκώς- τον ζωτικό χώρο της όχι μόνο στην οδοντιατρική, αλλά και στην ιατρική, γενικότερα. Πιστεύω λοιπόν, ότι αυτό το συνέδριο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για όλα τα βήματα που έχουν συντελεστεί στο χώρο της Περιοδοντολογίας και θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δουν όχι μόνο το πού βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και το πού θα οδηγηθούν οι εξελίξεις, καθώς η Περιοδοντολογία, πραγματικά, ανοίγει νέους δρόμους. Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στο νέο σύστημα κατηγοριοποίησης, το οποίο ξεφεύγει πλέον από τα οδοντιατρικά, μέχρι τις πιο προχωρημένες τεχνικές για την οστική ανάπλαση και αναγέννηση των περιοδοντικών ιστών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΠΕ, www.periodontology.gr, για να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς και πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής στην επιστημονική εκδήλωση.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο