Στην Καλαμάτα, τον Σεπτέμβριο, το 45ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο

Συνέντευξη της Γεωργίας Θεοδωροπούλου, προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Πλώρη για την Καλαμάτα βάζει το φετινό, 45ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19 Σεπτεμβρίου 2021.

Το φετινό συνέδριο, εκτός από το επιστημονικό του σκέλος, θα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό και για το άρωμα της ελληνικής επανάστασης του 1821 που θα συνοδεύει το κοινωνικό πρόγραμμα, χάρη στην πολύτιμη αρωγή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας που έχει αναλάβει τη συνδιοργάνωση και τη φιλοξενία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας και να πάρουν μέρος στις δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, που μεταξύ άλλων προβλέπουν επισκέψεις σε μουσεία, ξεναγήσεις, δρώμενα και ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Ενόψει του συνεδρίου, μιλήσαμε με την κ. Γεωργία Θεοδωροπούλου, πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα

- Κυρία Θεοδωροπούλου για άλλη μια χρονιά η πόλη σας, η Καλαμάτα, φιλοξενεί ένα σημαντικό συνέδριο Οδοντιατρικής. Πώς ελήφθη η απόφαση για το συνέδριο της Παιδοδοντικής Εταιρείας;

Όπως γνωρίζετε ο ΟΣΜ διοργανώνει συνεχώς συνέδρια. Ο κ. Κωνσταντίνος Αραποστάθης, αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο Παιδοδοντίας στο ΑΠΘ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας, είχε αναφερθεί το 2018 στη συνδιοργάνωση του Πανελλήνιου Παιδοδοντικού Συνεδρίου στην Καλαμάτα. Το συζητήσαμε στο ΔΣ και πήραμε την απόφαση να ζητήσουμε από την ΕΠΕ να λάβει χώρα το συνέδριο στην Καλαμάτα, το 2021. Έτσι και έγινε. Μάλιστα το συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο ξενοδοχείο, αλλά για πρώτη φορά στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

- Ειδικά για φέτος, λόγω των 200 ετών απ’ την Επανάσταση του 1821, έχετε ήδη προαναγγείλει ως Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας ένα κοινωνικό πρόγραμμα που θα τιμά την εθνική Παλιγγενεσία. Θέλετε να μας πείτε μερικά λόγια για το πρόγραμμα; Τι ετοιμάζετε απ’ την πλευρά σας για τη φιλοξενία των συνέδρων και των συνοδών τους;

Στο συνέδριο εντάξαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η τελετή έναρξης θα είναι αφιερωμένη στις γεγονός αυτό, θα υπάρξουν εκπλήξεις με μουσικά δρώμενα, ανάλογα τις συνθήκες πάντα. Επίσης, θα γίνει ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, σε τοπόσημα του 1821, εκδρομή σε περιοχή κοντά στην Καλαμάτα, που θα έχει επίσης σχέση με το ιστορικό γεγονός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, στο στρατιωτικό μουσείο και στη συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων του Ιδρύματος Καρέλια, που είναι μοναδική στην Ελλάδα.

Δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών της πανδημίας, εσείς ως οργανωτική επιτροπή τι μέτρα λαμβάνετε; Ποιος ο σχεδιασμός ώστε όλοι να νιώθουν ασφαλείς;
Εννοείται ότι θα ακολουθήσουμε τα πάντα σύμφωνα με το πρωτόκολλο που θα πρέπει να έχουν τα συνέδρια: από την προσέλευση και τη χωρητικότητα, μέχρι τον καφέ στα διαλείμματα και οτιδήποτε άλλο. Η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας έχει χωρητικότητα 660 ατόμων, οπότε με τις απαιτούμενες κοινωνικές αποστάσεις χωράνε μέχρι και 200 άτομα. Έχει εξάλλου πολλές εισόδους και διαθέτει αύλειο χώρο.

- Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των συνεδρίων και της συνεχούς επιμόρφωσης γενικότερα των οδοντιάτρων στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος;

Η συνεχής επιμόρφωση των οδοντιάτρων είναι πρωταρχικής σημασίας για τον ΟΣΜ. Καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της/ου διαδρομής η/ο οδοντίατρος πρέπει να ενημερώνεται πάνω σε όλα τα πεδία της Οδοντιατρικής, καθώς υπάρχει αλματώδης ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Στη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν πολλά σεμινάρια διαδικτυακά. Είδαμε όμως ότι ο κόσμος κουράστηκε. Η προσωπική επαφή είναι σημαντική, καθώς ανταλλάσσεις απόψεις με τους συναδέλφους. Το συνέδριο της ΕΠΕ στην Καλαμάτα και της ΣΕΕ στο Ηράκλειο θα είναι τα πρώτα δια ζώσης συνέδρια μετά την πανδημία. Πιστεύουμε ότι θα έρθουν αρκετοί σύνεδροι.

Το επιστημονικό πρόγραμμα είναι ό,τι τελευταίο υπάρχει στον τομέα της Παιδοδοντίας, ένας τομέας πολύ ευαίσθητος στην Οδοντιατρική.

Στη Μεσσηνία εκτός από τις οδοντιάτρους με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδοδοντία ασχολούνται πολλοί οδοντίατροι με τα παιδιά. Η συνεργασία μας με την ΕΠΕ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ. Βαδιάκα και τον ταμία κ. Τριανταφύλλου είναι άψογη. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο ΟΣΜ πριν από την πανδημία είχε ξεκινήσει την ενημέρωση Συλλόγων και φορέων για τη στοματική υγεία, τη σχέση της με τη γενική υγεία και την ευαισθητοποίηση για τον εθελοντισμό μυελού των οστών. Διακόψαμε λόγω πανδημίας άλλα περιμένουμε πώς και πώς.

Τέλος να ευχαριστήσουμε την Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τον πρωτοσύγκελλο π. Φίλιππο Χαμαργιά για τη διάθεση του βίντεο για την Ελληνική Επανάσταση που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι συνδιοργανωτής και τον δήμο Καλαμάτας επίσης για τη διάθεση των βίντεο και την υποστήριξή του με τη διάθεση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Δεν ξεχνάμε και τα μέλη του ΟΣΜ που βοηθούν το ΔΣ στη διοργάνωση του συνεδρίου, τις/τους οποίους ευχαριστούμε. Ευελπιστούμε σε ένα πολύ καλό συνέδριο τον Σεπτέμβριο, εποχή που είναι ακόμα καλοκαιράκι στη Μεσσηνία με προσοχή και ασφάλεια. Μια ευκαιρία να δούμε τους φίλους μας από κοντά, έπειτα από περίπου δύο χρόνια. Σας περιμένουμε!

Περισσότερες πληροφορίες: www.hspd.gr/45hspd.

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε αρχικά στο Οδοντιατρικό Βήμα, τεύχος 140 Μάιος-Ιούνιος 2021.* Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο διακρίνουμε από αριστερά τα μέλη το Δ.Σ. του Ο.Σ. Μεσσηνίας. Πίσω σειρά: Ανσουριάν Ε. (Μέλος), Ράλλης Α. (Αντιπρόεδρος), Διασάκος Ν. (Εκπρόσωπος του ΟΣΜ στην ΕΟΟ), Καραμπάτσος Η. (Μέλος). Μπροστά σειρά: Τσορφόλιας Ά. (Ταμίας), Ραπτοπούλου Κλ. (Γεν. Γραμματέας), Θεοδωροπούλου Γ. (Πρόεδρος), Χρονόπουλος Ν., (Εκπρόσωπος του ΟΣΜ στην ΕΟΟ).

*To Mέγαρο Χορού Καλαμάτας όπου θα διεξαχθεί το 45ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό συνέδριο.