45ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο: «Νεότερες εξελίξεις στην Παιδοδοντιατρική. Πόσο αλλάζει η κλινική πράξη»

Συνέντευξη με τον κ. Γεώργιο Βαδιάκα, πρόεδρο της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, επίκουρο καθηγητή Παιδοδοντίας ΕΚΠΑ.

Το 45o συνέδριο της ΕΠΕ, με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην Παιδοδοντιατρική. Πόσο αλλάζει η κλινική πράξη», θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19 Σεπτεμβρίου 2021, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με διακεκριμένους ομιλητές και  πλούσιο πρόγραμμα.
 
Ενόψει του συνεδρίου, μιλήσαμε με τον κ. Γεώργιο Βαδιάκα, πρόεδρο της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, επίκουρο καθηγητή Παιδοδοντίας ΕΚΠΑ και την κ. Γεωργία Θεοδωροπούλου, πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
 
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα

- Πώς καταλήξατε στην επιλογή του θέματος του 45ου συνεδρίου της ΕΠΕ;
 
Η βασική ιδέα πίσω από τον τίτλο αφορά στον καταιγισμό πληροφοριών που λαμβάνουμε, σχεδόν καθημερινά πια, για νέα υλικά και τεχνικές. Η υλικοτεχνική υποδομή, ίσως περισσότερο από ποτέ, αναπαράγεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες που πολλές φορές, ο σημερινός οδοντίατρος αισθάνεται ότι είναι ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Στην αέναη προσπάθειά μας, ως επαγγελματίες υγείας, να εξελισσόμαστε προς όφελος της υγείας των ασθενών μας, εγείρονται πολλά ερωτήματα. Πόσο γρήγορα μπορούμε και πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε νέα υλικά και τεχνικές; Και από την άλλη… χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε σε όλα; Ποια τα κριτήρια επιλογής; Αυτά και πολλά άλλα τέτοια ερωτήματα θα τεθούν στους προσκεκλημένους ομιλητές του συνεδρίου και ο καθένας στον τομέα του θα κληθεί να απαντήσει σε κλινικό και θεωρητικό επίπεδο.
 
- Μπορείτε να μας δώσετε ένα περίγραμμα του τι να περιμένει κάποιος που θα συμμετέχει; Έχετε ήδη καταρτίσει το πρόγραμμα;
 
Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει οριστικοποιηθεί, το μεγαλύτερο τμήμα του κατευθυνόμενου προγράμματος έχει ήδη αναρτηθεί και πολύ σύντομα θα αναρτηθεί ολοκληρωμένο, στην τελική του μορφή, στο site της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Οι παιδοδοντίατροι, οι γενικοί οδοντίατροι αλλά και οι μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές που θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ευρείας θεματολογίας επιστημονικό πρόγραμμα με διακεκριμένους ομιλητές, εστιάζοντας στην απάντηση καίριων ερωτημάτων που συναντάμε στην καθημερινή κλινική πράξη. Παράλληλα, το συνέδριο έχει αγκαλιαστεί από τους τοπικούς φορείς, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, το δήμο Καλαμάτας και την περιφέρεια Πελοποννήσου οι οποίοι μας επιφυλάσσουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στο κοινωνικό πρόγραμμα του συνεδρίου.
 
- Ποιοι συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή;
 
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής αναλαμβάνει παραδοσιακά ο πρόεδρος της ΕΠΕ, οπότε, έτσι και φέτος, εγώ θα διατελέσω πρόεδρος του 45ου Παιδοδοντικού συνεδρίου, ενώ συντονιστής θα είναι ο Κώστας Αραποστάθης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής του ΑΠΘ και μελλοντικός πρόεδρος της ΕΠΕ. Τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θα συμπληρωθούν από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕ και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

- Μπορείτε να ανακοινώσετε κάποιους από τους ομιλητές;
 
Καταρχάς, είμαστε ευγνώμονες που όλοι οι ομιλητές αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας. Η πλειοψηφία των ομιλητών αφορά μέλη ΔΕΠ των δύο Οδοντιατρικών Σχολών, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και καθόλα αξιόλογους συναδέλφους παιδοδοντιάτρους με ιδιαίτερη εμπειρία στο αντικείμενό τους αλλά και στη διεξαγωγή παρουσιάσεων. Με πολύ ενθουσιασμό θα σας αποκαλύψω τον εισηγητή του προσυνεδριακού σεμιναρίου το οποίο έχει ως θέμα «Bioceramics and Pediatric Endodontic Procedures». Πρόκειται για τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Παιδοδοντιατρικής, Zafer C. Cehreli, (Hacettepe University), ο οποίος αναμένουμε να μας καθηλώσει με την επιστημονική του κατάρτιση, την αστείρευτη κλινική του εμπειρία αλλά και το πάντα άμεσο, επικοινωνιακό και άκρως μεταδοτικό στυλ του.

- Πώς και επελέγη η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα για το συνέδριό σας;
 
Αρχικά ανταποκριθήκαμε στην αυθόρμητη επιθυμία μας να βρεθούμε εκτός πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας και να πραγματοποιήσουμε μια όμορφη εκδρομή στην ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα μετά την τόσο δύσκολη χρονιά που διανύσαμε λόγω της πανδημίας. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καλαμάτας είναι γνωστός στον Οδοντιατρικό χώρο για τη σημαντική εμπειρία και τη μακρά παράδοση στη διεξαγωγή καθόλα πετυχημένων συνεδρίων και γι' αυτό υπήρχε από καιρό στα μελλοντικά σχέδιά μας. Παράλληλα, η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, εκτός του ότι είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Πελοποννήσου, είναι και ένας τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Ελλάδος. Με αφορμή, λοιπόν, τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, θελήσαμε να τιμήσουμε την πόλη από όπου ξεκίνησε η επανάσταση ενώ θα υπάρξει και εορταστική εκδήλωση που μας επιφυλάσσει ως έκπληξη ο τοπικός σύλλογος.

- Ποιος ο στόχος του φετινού συνεδρίου και ποιες οι προσδοκίες σας ως οργανωτική επιτροπή;
 
Το φετινό συνέδριο θα είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Πρώτα από όλα, λόγω της πανδημίας και των ισχυόντων μέτρων, θα πραγματοποιηθεί σε hybrid μορφή, δηλαδή, δια ζώσης και διαδικτυακά. Η οργάνωσή του παρουσίασε αρκετές δυσκολίες εφόσον έπρεπε να κινηθούμε με νέους κανόνες, που πολλές φορές μας γνωστοποιούνταν τελευταία στιγμή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα ισχύοντα μέτρα άλλαζαν από εβδομάδα σε εβδομάδα, γεγονός που απαιτούσε από εμάς ταχύτατα αντανακλαστικά και άμεση προσαρμοστικότητα. Παρόλα αυτά, η οργανωτική επιτροπή έδωσε και δίνει τον καλύτερό της εαυτό για την καλύτερη και ομαλότερη διεξαγωγή του συνεδρίου. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στο διαχρονικά υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συνεδρίων της ΕΠΕ, στις υψηλές προσδοκίες των συνέδρων, να μοιραστούμε με συναδέλφους και φίλους πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες αλλά και όμορφες χαλαρές στιγμές που τόσο μας έλειψαν την χρονιά που πέρασε.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις συμμετοχές στο:  www.hspd.gr/45hspd

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Οδοντιατρικό Βήμα, τεύχος 140, Μάιος-Ιούνιος 2021.