Αντίστροφη μέτρηση για το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο της ΕΕΕ

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας (ΕΕΕ), το οποίο πραγματοποιείται φέτος σε  συνδιοργάνωση με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας. Η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, κ. Τζίνα Θεοδωροπούλου, μίλησε στο “ΟΒ” για την συνεργασία με την ΕΕΕ στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αλλά και για τους λόγους που η πόλη της Καλαμάτας έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς στη φιλοξενία επιστημονικών διοργανώσεων.
 
1. Κα Θεοδωροπούλου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια έντονη δραστηριότητα όσον αφορά  στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων του ομώνυμου, αλλά και των όμορων νομών. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της δια βίου εκπαίδευσης στην σύγχρονη άσκηση της οδοντιατρικής;
 
Η οδοντιατρική επιστήμη είναι μία δυναμική επιστήμη, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και αυτό καθιστά απαραίτητη τη συνεχή επιμόρφωση των οδοντιάτρων και την επικαιροποίηση των γνώσεών τους.
 
Για τον λόγο αυτό, το Δ.Σ. του Ο.Σ. Μεσσηνίας πιστεύει και στηρίζει την δια βίου εκπαίδευση διοργανώνοντας ημερίδες, διημερίδες, πρακτικά σεμινάρια και συνέδρια πανελλήνιας εμβέλειας, σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες. Προσκαλούμε ομιλητές υψηλού κύρους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι από τις δύο Πανεπιστημιακές Σχολές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.        
 
Όμως και οι γειτονικοί Σύλλογοι της Ηλείας και της Αρκαδίας δείχνουν ιδιαίτερη δραστηριότητα. Με τον Ο.Σ. Ηλείας έχουμε συνδιοργανώσει δύο ημερίδες, μία στην Κυπαρισσία το 2018 και μία στην Αρχαία Ολυμπία το 2019. Εκτός από το επιστημονικό πρόγραμμα, υπήρξαν και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Το ίδιο σκεφτόμαστε να συνδιοργανώσουμε και με τον Ο.Σ. Αρκαδίας. Παράλληλα,  παραμένουμε πάντα “ανοιχτοί” στο να συνδράμουμε από τη πλευρά μας τις επιστημονικές δράσεις που διοργανώνονται από όλους τους Συλλόγους της Πελοποννήσου κι όχι μόνο.
 
2. Με βάση ποια κριτήρια επιλέγετε τα θέματα των επιστημονικών σας εκδηλώσεων; Πώς κρίνετε την ανταπόκριση του οδοντιατρικού κόσμου στις εκδηλώσεις σας;
 
Ευρισκόμενοι σε συνεχή διάλογο με τα μέλη του Συλλόγου μας και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους αλλά και παρακολουθώντας την πορεία των εξελίξεων της οδοντιατρικής επιστήμης,  το Δ.Σ. του Ο.Σ. Μεσσηνίας επιλέγει τα θέματα των επιστημονικών εκδηλώσεων.
 
Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, είναι θετική και ολοένα αυξάνεται. Γι’ αυτό, όπως ανέφερα παραπάνω, είναι έντονη η δραστηριότητα του Ο.Σ. Μεσσηνίας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι εκτός από τα μέλη του Δ.Σ., υπάρχουν και πολλά μέλη του Ο.Σ. Μεσσηνίας, τα οποία προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους για την διοργάνωση των επιστημονικών αυτών εκδηλώσεων, διότι οι Σύλλογοι, εκτός από την διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, έχουν να φέρουν εις πέρας πολλά διοικητικά και συνδικαλιστικά θέματα.
 
Στις εκδηλώσεις μας προσέρχονται και συνάδελφοι και από άλλα μέρη της Πελοποννήσου, από την Αθήνα, τον Πειραιά αλλά και από την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και η παρουσία τους μας τιμά ιδιαίτερα. Στα Συνέδρια, βέβαια, προσέρχονται οδοντίατροι από όλη την Ελλάδα.
 
3. Φέτος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας θα φιλοξενήσει το  8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας της ΕΕΕ. Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με την ΕΕΕ.
 
Ακολουθώντας όλα τα ανωτέρω, φέτος φιλοξενούμε το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας, στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2019 στην πόλη της Καλαμάτας (ξενοδοχείο Elite City Resort) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, όπου ευχόμαστε να έχουμε ένα γόνιμο επιστημονικό διήμερο.
 
Η Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία, είναι μία Εταιρεία της οποίας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν Συνέδρια και ημερίδες που έχει διοργανώσει. Στο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί ό,τι σύγχρονο υπάρχει στην Ενδοδοντία, σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές που διέπουν την Ενδοδοντία.        
 
Η συνεργασία μας είναι άψογη και η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Καθηγήτρια Ενδοδοντίας, κα Μαρία Γεωργοπούλου και ο Γεν. Γραμματέας κ. Γεώργιος Κωστούρος, καθώς  και ο συντονιστής του επιστημονικού προγράμματος, Καθηγητής Ενδοδοντίας ΕΚΠΑ,  κ. Πάνος  Πανόπουλος, ο οποίος έχει καταγωγή από την Μεσσηνία, αλλά και άλλοι ομιλητές, μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους σε εκδηλώσεις μας πολλές φορές στο παρελθόν στην Μεσσηνία.
 
4. Στο κοινωνικό μέρος του συνεδρίου, υπάρχουν κάποιες δράσεις τόσο για τους συνέδρους όσο και για τα συνοδά μέλη που θα τους επιτρέψουν να γνωρίσουν, στο περιθώριο της εκδήλωσης, τις ομορφιές του τόπου σας;
 
Απ΄όσο γνωρίζετε, πάντα ο Ο.Σ. Μεσσηνίας, εκτός από το επιστημονικό πρόγραμμα, εντάσσει και κοινωνικό πρόγραμμα, όχι μόνο στα Συνέδρια που διοργανώνει, αλλά και στις ημερίδες.
 
Στο 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας υπάρχουν παράλληλες με το επιστημονικό πρόγραμμα δράσεις, όπως επίσκεψη στη  Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια", μοναδική στο είδος της σε όλη την Ελλάδα και όσοι έχουν μέχρι στιγμής επισκεφτεί την Έκθεση έχουν μείνει κατενθουσιασμένοι, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, πέραν των εκθεμάτων του, καθώς οι επισκέπτες του μουσείου κινούνται στο χώρο ακολουθώντας μια διαδρομή που θυμίζει τον ρου του ποταμού Παμίσου και περιήγηση στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης με τα υπέροχα νεοκλασικά κτήρια και τις ιστορικές εκκλησίες. Επίσης, μπορούν για τις βόλτες τους να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο, μιας και η πόλη ενδείκνυται για την χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς.
 
Προτάσεις όπως επίσκεψη στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και πραγματικά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς. Επίσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν μία μαγευτική βόλτα στο Μεσσηνιακό κόλπο που πραγματοποιεί το πλοίο ALBARTOS, αλλά και όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, μπορούν να κάνουν βόλτα με το τουριστικό τρενάκι του Δήμου Καλαμάτας σε όλη την Καλαμάτα. Οι επισκέπτες, επίσης, μπορούν να περιηγηθούν και σε ιστορικές και αρχαιολογικές περιοχές της Μεσσηνίας (π.χ. Αρχαία Μεσσήνη, Καρδαμύλη, Πύλο, Κυπαρισσία κ.λ.π.). Όλες οι δράσεις θα αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα του Συνεδρίου και θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις!
 
5. Η πόλη σας, η Καλαμάτα έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή προορισμό για ποικίλα συνέδρια. Ποιοι εκτιμάτε ότι είναι οι λόγοι που έχουν καταστήσει την Καλαμάτα ιδανικό τόπο για τη διεξαγωγή επιστημονικών εκδηλώσεων;
 
Η Καλαμάτα και γενικά η περιοχή της Μεσσηνίας, έχουν πολλές ομορφιές και κάποιος μπορεί να συνδυάσει άριστα τη συμμετοχή του σε ένα επιστημονικό συνέδριο και την παραμονή του στην περιοχή μας, συνδυάζοντας το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» και αποκομίζοντας θετικότατες εμπειρίες. 
 
Η Καλαμάτα απέχει μόλις 2,5 ώρες με τον καινούργιο δρόμο από την Αθήνα, έχει απευθείας πτήση από Θεσσαλονίκη δυο φορές την εβδομάδα, ενώ χτίζονται κάθε χρόνο νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπλέον, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, υπάρχουν πολλοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί τόποι για να επισκεφτεί κάποιος αλλά και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. 
 
6. Κλείνοντας τη συζήτησή μας, θα ήθελα να αναφερθώ και στο κοινωνικό πρόσωπο του Συλλόγου σας, καθώς ο Οδ. Σύλλλογος Μεσσηνίας βρίσκεται πάντα στο πλευρό δράσεων που αποσκοπούν στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος Συλλόγων, όπως ο δικός σας, στην προώθηση της αλληλεγγύης και της προσφοράς σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας;
 
Ένας από τους ρόλους των Οδοντιατρικών Συλλόγων είναι η προάσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου, η προβολή της αξίας της στοματικής υγείας και σε σχέση με την γενικότερη υγεία του ατόμου και η προστασία από την παράνομη διαφήμιση και παραπληροφόρηση, κυρίως από το διαδίκτυο που βρίθει τέτοιων φαινομένων.
 
Υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες ο Σύλλογός μας εδώ και χρόνια είναι στο πλάι τους με ενημέρωση για θέματα στοματικής υγείας, εξέταση αλλά και κάθε άλλη προσφορά. Τέτοιες ομάδες είναι ο Ερυθρός Σταυρός, ο Σύλλογος ατόμων με εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχί – ζω», ο Σύλλογος Διαβητικών «Γλυκειά Μεσσηνία», το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών  SOS Καλαμάτας, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Σύλλογος Φίλων ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Μεσσηνίας, τα ΚΑΠΗ Καλαμάτας, το Γηροκομείο, το Άσυλο Ανιάτων και το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας.
 
Παράλληλα, κάθε χρόνο οδοντίατροι – μέλη του Συλλόγου μας πραγματοποιούν επισκέψεις σε Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας, προκειμένου να ενημερώνουν τα παιδιά για θέματα που αφορούν τη σημασία της στοματικής υγείας. Επίσης, ο Ο.Σ. Μεσσηνίας τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει ως υποστηρικτικός φορέας στον Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας, τον οποίο διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας περί τα τέλη Απριλίου ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Καλαμάτας και μέρος εσόδων αφιερώνεται σε Κοινωνικές Ομάδες της πόλης μας.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Οδοντιατρικό Βήμα για την προβολή των δράσεων του Συλλόγου μας αλλά και την Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία, η οποία μας έκανε την τιμή να φιλοξενήσουμε το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριό της στην πόλη μας.  Ο Σύλλογός μας εδώ και ένα χρόνο από την ανάληψη του Συνεδρίου διαφημίζει το Συνέδριο σε όλους τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας και ήδη η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική, προμηνύοντας μεγάλη συμμετοχή.
 
Σας περιμένουμε όλους στην Καλαμάτα, την «πόλιν – πολύτροπον», σε έναν τόπο που το καλοκαίρι δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ!
Καλή αντάμωση με υγεία!
 
Kυρία Θεοδωροπούλου σας ευχαριστώ πολύ.
 
Κι εγώ.

*Περισσότερες πληροφορίες για το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο της ΕΕΕ  μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.