8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο της ΕΕΕ στην Καλαμάτα

Το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας (ΕΕΕ) με κεντρικό τίτλο “Η επιστήμη και η τέχνη της Ενδοδοντίας” θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019 στην Καλαμάτα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου “Elite City Resort”, σε συνδιοργάνωση με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας. Το «ΟΒ» έχει την τιμή να φιλοξενεί τον Συντονιστή του Επιστημονικού Προγράμματος του Συνεδρίου, Καθηγητή κ. Πάνο Πανόπουλο, σε μια συζήτηση που έχει ως στόχο να μεταφέρει στους αναγνώστες το στίγμα της φετινής διοργάνωσης

1.Κύριε Πανόπουλε, το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας έχει ως κεντρικό τίτλο “Η επιστήμη και η τέχνη της Ενδοδοντίας”. Πώς καταλήξατε στην επιλογή αυτού του θέματος και πώς πιστεύετε ότι συνδέεται με τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης σας;

Το 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα. Όπως αντανακλάται και στον τίτλο του συνεδρίου μας, φέτος θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα κατά πόσον η σύγχρονη βιολογική γνώση, σε συνδυασμό με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της Ενδοδοντίας, είναι δυνατό να δώσουν σαφείς και τεκμηριωμένες λύσεις στα καθημερινά κλινικά προβλήματα.

Πράγματι, τα τελευταία 25 χρόνια, η Ενδοδοντία βιώνει μία κυριολεκτικά τεχνολογική επανάσταση, η οποία επηρεάζει όλα τα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας. Δυστυχώς, η νέα τεχνολογία δεν έχει πάντα και τα αναμενόμενα βιολογικά αποτελέσματα που είναι και το ζητούμενο κάθε ιατρικής πράξης. Ο στόχος μας είναι να τεκμηριώσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων τεχνικών και υλικών στην Ενδοδοντία σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Έτσι, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον γενικό οδοντίατρο που ενδιαφέρεται να βελτιώσει τον τρόπο εργασίας του.

2.Μπορείτε να μας αναπτύξετε κάποια από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου;

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής προσπαθήσαμε να καταρτίσουμε ένα ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα, με στόχο να δώσουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε καθημερινούς προβληματισμούς που αντιμετωπίζει ο μαχόμενος οδοντίατρος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας το σύνολο των τεχνολογικών εξελίξεων που επιδρούν στην άσκηση της Ενδοδοντίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσουν οι εργασίες του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ενδοδοντίας είναι τα ακόλουθα:

- Ο καθορισμός του μήκους εργασίας

- Μέθοδοι χημικομηχανικής επεξεργασίας των ριζικών σωλήνων

- Διακλυσμοί του ριζικού σωλήνα

- Μέθοδοι έμφραξης των ριζικών σωλήνων

- Αντιμετώπιση ιατρογενών προβλημάτων

- Φάρμακα και υλικά στην Ενδοδοντία

- Ενδοπεριοδοντικά προβλήματα

- Υλικά και τεχνικές επανάληψης της ενδοδοντικής θεραπείας

- Ενδοδοντική αντιμετώπιση δοντιών με αδιάπλαστο ακρορρίζιο

- Συνεργασία οδοντιάτρου -ενδοδοντολόγου

3.Μπορείτε να μας ανακοινώσετε κάποια από τα ονόματα των ομιλητών που θα καλύψουν το κατευθυνόμενο μέρος του συνεδρίου;

Οι ομιλητές του συνεδρίου είναι τόσον καταξιωμένοι ενδοδοντολόγοι, μέλη ΔΕΠ των 2 Οδοντιατρικών μας Σχολών, όσο και νεώτεροι συνάδελφοι που διακρίνονται για την κλινική τους εμπειρία και την θεωρητική τους κατάρτιση. Στο πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της Εταιρείας, οι αναγνώστες σας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τους ομιλητές του συνεδρίου και αναλυτικά τα θέματα που θα αναπτύξουν.

4.Το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας της ΕΕΕ θα φιλοξενηθεί από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας. Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για αυτή τη συνεργασία.

Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία αυτή γιατί ο Ο.Σ. Μεσσηνίας διακρίνεται πανελλαδικά για τις πολλές και επιτυχείς προσπάθειες για την συνεχή ενημέρωση των μελών του όχι μόνο στην Ενδοδοντία, αλλά και σε όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής.

Μέχρι τώρα, η συμβολή του στην οργάνωση του Συνεδρίου είναι εξαιρετική, τόσο στην κατάρτιση του επιστημονικού προγράμματος, όσο και στην άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων σχετικά με την εύρεση του συνεδριακού χώρου, την ανεύρεση χορηγών και την επιμέλεια του κοινωνικού προγράμματος του συνεδρίου.

Είμαι βέβαιος ότι η επιτυχία του συνεδρίου θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άοκνες προσπάθειες του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

5.Διαχρονικά οι οδοντίατροι στηρίζουν τις επιστημονικές εκδηλώσεις της ΕΕΕ, τιμώντας σας με την παρουσία τους. Πιστεύετε ότι και η φετινή σας εκδήλωση θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συνέδρων;

Στόχος μας είναι πάντα η κάθε διοργάνωση να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συναδέλφων και να ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια, επιλέγοντας θεματολογία αιχμής, που πραγματικά προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στους προβληματισμούς που γεννώνται κατά την καθημερινή άσκηση του έργου τους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι τόσο η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος του συνεδρίου, όσο και οι εγνωσμένου κύρους ομιλητές που θα το αναπτύξουν, ο καθένας από τη σκοπιά του, αποτελούν εγγύηση για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της φετινής διοργάνωσης.

Βάσει των ανωτέρω, πιστεύω ότι το 8ο Περιφερικό Συνέδριο Ενδοδοντίας της ΕΕΕ θα "αποζημιώσει" τους συνέδρους σε επιστημονικό επίπεδο και θα ανοίξει νέους ορίζοντες γνώσεων στους συμμετέχοντες, ώστε δικαίως να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των επιτυχημένων επιστημονικών εκδηλώσεων της Εταιρείας μας.

6.Κλείνοντας, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μεταφέρετε στους αναγνώστες μας εν όψει του συνεδρίου σας;

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω το Συνέδριό μας μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας και να εκφράσω επίσης τις ευχαριστίες μου τόσο στο Δ.Σ της Εταιρείας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντάς μου το συντονισμό της φετινής διοργάνωσης, όσο και σε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την ένθερμη υποστήριξη και αγαστή συνεργασία σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας του συνεδρίου.

Κύριε Πανόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωσή σας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

*Περισσότερες πληροφορίες για το 8ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο της ΕΕΕ  μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.