Hμερίδα του ΟΣΑ σε συνεργασία με την ΕΕΟΓΑ

"Τι πρέπει να γνωρίζει ο Οδοντίατρος  για την παραπομπή και μελέτη της Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης (ΥΤΚΔ - CBCT)"

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής αποφάσισε την συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εταιρεία Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ),η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την επαναδραστηριοποίησή της, Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο:«Τι πρέπει να γνωρίζει ο Οδοντίατρος  για την παραπομπή και μελέτη της Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης (ΥΤΚΔ - CBCT)».  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο NOVOTEL στην Αθήνα, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018.

Η οδοντιατρική απεικόνιση είναι ένα σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο στην κλινική αξιολόγηση του οδοντιατρικού ασθενούς. Η κωνικής δέσμης οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία, (ΥΤΚΔ- CBCT), αποτελεί την πιο σημαντική τεχνολογική εξέλιξη στην τρισδιάστατη απεικόνιση της γναθοπροσωπικής περιοχής. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην αρχή της «χαμηλής δόσης, κωνικής δέσμης, υπολογιστικής τομογραφίας» και είναι σχεδιασμένη για την απεικόνιση μόνο των σκληρών ιστών του σπλαχνικού κρανίου. Η νέα αυτή τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης έγινε γρήγορα αποδεκτή και άρχισε να εφαρμόζεται σε πάρα πολλούς τομείς της οδοντιατρικής πράξης, όπως στην προεγχειρητική εκτίμηση τοποθέτησης εμφυτευμάτων, στην απεικόνιση οστικών αλλοιώσεων των γνάθων και στις τρεις διαστάσεις του χώρου,  στην απεικόνιση των οστικών δομών της κροταφογναθικής διάρθρωσης, στην εντόπιση έγκλειστων και υπεράριθμων δοντιών και στη διάγνωση καταγμάτων των ριζών των δοντιών. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η ΥΤΚΔ με τη χρήση μεγάλου πεδίου απεικόνισης, ενδείκνυται για την απεικόνιση και τη διάγνωση πολύπλοκων ορθογναθικών περιστατικών συμβάλλοντας στο σχεδιασμό της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης.
 
Οι περισσότεροι σύγχρονοι οδοντιατρικοί υπολογιστικοί τομογράφοι παρέχουν τη δυνατότητα απεικόνισης του ειδώλου του υπό εξέταση αντικειμένου με διαφορετικά πεδία λήψης ανάλογα με την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι το μέγεθος του πεδίου συσχετίζεται ευθέως με την δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής.
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνικής αυτής, η ανεξέλεγκτη παραγωγή μηχανημάτων, η κατάχρηση στη χρησιμοποίηση της αλλά και η απουσία εκπαίδευσης, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάγκη ανάπτυξης κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τη χρήση της τεχνικής αυτής. Στις οδηγίες αυτές περιγράφονται αναλυτικά οι κλινικές ενδείξεις και η αιτιολόγηση της ΥΤΚΔ στα διάφορα οδοντιατρικά προβλήματα.
 
Στη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης θα γίνει εκτενής αναφορά στα νέα δεδομένα που αφορούν στην Ακτινολογία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδοντίατροι που ασχολούνται με τον τομέα αυτόν.  Η συγκεκριμένη επιστημονική διοργάνωση, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύκλο βραχυχρόνιων και μακροχρονίων σεμιναρίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για τη χρήση Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης από τους Οδοντιάτρους, που αποφάσισε το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας.
 
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.
 
Η Ημερίδα θα συμπεριληφθεί στον κύκλο των Επιστημονικών Ημερίδων του ΟΣΑ και θα μοριοδοτηθεί με 5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων.
 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.