Επαγγελματικοί κίνδυνοι στην υγεία των οδοντιάτρων

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Στην παρούσα έρευνα έγινε προσπάθεια καταγραφής των εργασιακών συνηθειών μας, έτσι ώστε να κατανοήσουμε ποιες από αυτές μας οδηγούν σε μικρά ή σοβαρά προβλήματα υγείας, οδηγώντας μας σε σύντομη ή μακρόχρονη απουσία από την εργασία μας.

ΠερισσότεραΕπαγγελματικοί κίνδυνοι στην υγεία των οδοντιάτρων

Δεύτερη γνώμη: Πλήγμα ή ενδυνάμωση της σχέσης γιατρού-ασθενούς;

Η εμπιστοσύνη είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η σχέση γιατρού - ασθενούς, γεγονός που προϋποθέτει την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους. Η αναζήτηση δεύτερης ιατρικής γνώμης κερδίζει έδαφος διεθνώς, αν και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την πολιτική του ισχύοντος υγειονομικού συστήματος, αλλά και από την κουλτούρα που χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο μερών στη θεραπευτική διαδικασία.

ΠερισσότεραΔεύτερη γνώμη: Πλήγμα ή ενδυνάμωση της σχέσης γιατρού-ασθενούς;

Υπάρχει ωράριο λειτουργίας στo Οδοντιατρικό επάγγελμα;

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Στην τέταρτη κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιήσαμε για λογαριασμό του «ΟΒ», η οποία διεξήχθη μέσω της προσφιλούς πλέον στους αναγνώστες μας, ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προσπαθήσαμε να χαρτογραφήσουμε το ωράριο εργασίας των οδοντιάτρων μεσούσης της κρίσης και το κατά πόσο οι παράμετροι που σχετίζονται με το ωράριο εργασίας επιδρούν στην ικανοποίηση των οδοντιάτρων από το επάγγελμά τους. Η συλλογή των ερωτηματολογίων ολοκληρώθηκε στις 20/5/17 (> 200) και στις γραμμές που ακολουθούν θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε τα πολύ ενδιαφέροντα πορίσματα της έρευνάς μας.

ΠερισσότεραΥπάρχει ωράριο λειτουργίας στo Οδοντιατρικό επάγγελμα;

Οι αναπαραστάσεις της Οδοντιατρικής στα Ελληνικά ΜΜΕ

Tί γνωρίζουμε για την οδοντιατρική και τις νόσους του στόματος; Πώς μαθαίνουμε για τους κίνδυνους της πλημμελούς στοματικής φροντίδας, αλλά και για τα οφέλη της καλής στοματικής υγείας; Πόσα γνωρίζουμε για τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί η αισθητική οδοντιατρική και τελικά τι ισχύει για τη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα; Η ενημέρωση για τα οδοντιατρικά θέματα όπως και για όλα τα ζητήματα που εισχωρούν στο δημόσιο διάλογο παρέχεται από τα ΜΜΕ, τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις αντίστοιχες δημόσιες αποκρίσεις. Στις γραμμές που ακολουθούν θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε τα  αποτελέσματα σχετικής έρευνας που μελέτησε τις αναπαραστάσεις της οδοντιατρικής στα ΜΜΕ, φιλοδοξώντας τα ευρήματα αυτής της πρώτης απόπειρας χαρτογράφησης της οδοντιατρικής πληροφόρησης από τα ΜΜΕ να αποτελέσουν ένα πεδίο γόνιμου προβληματισμού στους κόλπους της οδοντιατρικής κοινότητας.

ΠερισσότεραΟι αναπαραστάσεις της Οδοντιατρικής στα Ελληνικά ΜΜΕ

Τι απειλεί την υγεία των οδοντιάτρων;

Η διατήρηση της καλής υγείας και φυσικής κατάστασης του οδοντιάτρου είναι απαραίτητη προκειµένου να µπορεί να ασκεί επιτυχώς τα επαγγελµατικά του καθήκοντα. Τι µπορεί όµως να συµβεί και να διαταραχθεί προσωρινά ή και µόνιµα η υγεία του οδοντιάτρου και κατά πόσο η αναστολή των επαγγελµατικών καθηκόντων για λόγους υγείας µπορεί να επηρεάσει τον επαγγελµατικό του βίο;  Ο οδοντίατρος, κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης µέσα από µια εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση παρουσιάζει τις παθήσεις µε τις οποίες έρχεται πιο συχνά αντιµέτωπος ο οδοντίατρος ως απόρροια της επαγγελµατικής του εργασίας, προτείνοντας τρόπους για την επιτυχή αντιµετώπισή τους ή ακόµη και την αναστολή της εµφάνισής τους

ΠερισσότεραΤι απειλεί την υγεία των οδοντιάτρων;  

Έρευνα: Εμφυτεύματα- Ενδοδοντία...παράλληλοι ή αντίθετοι δρόμοι; Συμπεράσματα -Προβληματισμοί

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Είναι γεγονός ότι οι επιστημονικές διοργανώσεις διαφόρων επιστημονικών φορέων περνούν αντίστοιχη κρίση με την ελληνική οδοντιατρική πραγματικότητα. Σε πείσμα όμως των καιρών, υπάρχουν δύο γνωστικά αντικείμενα, τα οποία η κρίση δεν «άγγιξε». Μάλιστα, αν κρίνουμε από τις επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα αντικείμενα της ενδοδοντίας και των εμφυτευμάτων διαπιστώνουμε μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων με αυξητική τάση. Στην τέταρτη κατά σειρά έρευνά του για το «Οδοντιατρικό Βήμα», ο οδοντίατρος Χρήστος Κωνσταντινίδης διερευνά τη στάση των οδοντιάτρων στο κλασικό πλέον ντιμπέιτ στην Οδοντιατρική,  ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή και τοποθέτηση εμφυτεύματος. 

ΠερισσότεραΈρευνα: Εμφυτεύματα- Ενδοδοντία...παράλληλοι ή αντίθετοι δρόμοι; Συμπεράσματα -Προβληματισμοί