«Εικονικοί ασθενείς» για καλύτερη εξοικείωση με τις οδοντιατρικές τεχνικές

Οι φοιτητές Οδοντιατρικής στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο του  Πανεπιστημίου Leeds θα είναι οι πρώτοι φοιτητές στην Μ. Βρετανία, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις γνώσεις τους πάνω σε εικονικούς ασθενείς.

Η  επόμενη γενιά οδοντιάτρων θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα 3D στόματα, όπου θα μπορεί να εξασκηθεί στην αφαίρεση της τερηδόνας.
Η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει τους φοιτητές να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Το εικονικό στόμα χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με αυτή των εξομοιωτών πτήσεων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των πιλότων.

Κατά το τρύπημα του δοντιού, το εικονικό στόμα δίνει στους φοιτητές ανάδραση, ώστε να μπορούν να βιώσουν τη διαφορά μεταξύ της διάτρησης σε υγιές σμάλτο ή σε χαλασμένο δόντι. Είναι αυτή ακριβώς η αίσθηση της αντίστασης που βοηθά τους μαθητές να μάθουν πόση πίεση να χρησιμοποιούν κατά τη διάτρηση.
Το Πανεπιστήμιο του Leeds είναι το πρώτο ίδρυμα στη Βρετανία  το οποίο έχει επενδύσει σε αρκετά μεγάλο αριθμό εικονικών στομάτων, έτσι ώστε κάθε μαθητής  στο πλαίσιο των μαθημάτων του να μπορεί  να εμπειράται τον  εικονικό κόσμο της οδοντιατρικής.

Ο Διευθυντής του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου  του Πανεπιστημίου Leeds, Καθηγητής Paul Brunton, πιστεύει ότι αυτή η εφεύρεση θα δημιουργήσει νέα πρότυπα στην οδοντιατρική εκπαίδευση, θα συμβάλλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των σπουδαστών οδοντιατρικής, ενώ σε  μεγάλο βαθμό θα μειώσει και τις ανησυχίες των ασθενών.
«Μέχρι τώρα, οι μαθητές εξασκούνταν  πάνω σε ένα κεφάλι -«φάντασμα». Η συγκεκριμένη τεχνολογία τους βοηθά να εξοικειωθούν με το πως είναι να έχεις έναν πραγματικό ασθενή μπροστά σου Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μεγάλο βήμα το να  ανοίξει κανείς το δόντι ενός ασθενούς για πρώτη φορά.  Στην Οδοντιατρική όλα έχουν να κάνουν με την ικανότητα, την επιδεξιότητα και το σημαντικότερο, την πρακτική. Έτσι, έχοντας ένα εικονικό στόμα για να εξασκήσουν και να τελειοποιήσουν  τις ικανότητές τους, ξανά και ξανά,  σημαίνει ότι οι μαθητές μας θα είναι πολύ καλά εξοικειωμένοι πριν ξεκινήσουν την θεραπεία των ασθενών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το εικονικό περιβάλλον επιτρέπει επίσης στους φοιτητές οδοντιατρικής να βλέπουν ό, τι έχουν κάνει, να εξετάσουν την τεχνική τους, να αναλύσουν το πόσο επιτυχής ήταν και να εντοπίσουν τους τομείς που επιδέχονται βελτίωσης. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη εφεύρεση προετοιμάζει τους ασθενείς για πιο περίπλοκα περιστατικά, όπως η αντιμετώπιση της φθοράς ενός δοντιού με ενδοδοντική θεραπεία.