Εμφυτεύματα: Nέα τεχνική υπόσχεται την εξόντωση των ανθεκτικών μικροβίων

Το τιτάνιο έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για χρήση σε οδοντικά εμφυτεύματα και όχι μόνο. Ωστόσο, ένα επίμονο πρόβλημα που σχετίζεται με τα μεταλλικά εμφυτεύματα είναι ότι η επιφάνεια τους αποτελεί μια τέλεια κατοικία για συσσώρευση μικροβίων, προκαλώντας χρόνιες λοιμώξεις και φλεγμονή στον περιβάλλοντα ιστό. Κατά συνέπεια, το 5-10% των οδοντικών εμφυτευμάτων αποτυγχάνει και πρέπει να απομακρυνθεί μέσα σε 10-15 χρόνια για να αποφευχθεί η μόλυνση στο αίμα και σε άλλα όργανα. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh εισάγει μια επαναστατική θεραπεία για αυτές τις λοιμώξεις. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Tagbo Niepa, χρησιμοποιεί ηλεκτροχημική θεραπεία (ECT) για να ενισχύσει την ικανότητα των αντιβιοτικών να εξαλείψουν τα μικρόβια.

Βιώνουμε μια κρίση με τα αντιβιοτικά, καθώς τα περισσότερα από αυτά αποτυγχάνουν. Λόγω της ανθεκτικότητας στα φάρμακα που αναπτύσσουν τα περισσότερα μικρόβια, οι αντιμικροβιακοί παράγοντες σταματούν να δουλεύουν, ειδικά με τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Niepa. “Με αυτή την τεχνική, το ηλεκτρικό ρεύμα βλάπτει τη μεμβράνη των κυττάρων του μικροβίου. Είναι πιο πιθανό ότι τα αντιβιοτικά να είναι αποτελεσματικά εάν τα βακτήρια ταυτόχρονα εκτίθενται στα αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα επέτρεπε ακόμη και τα ανθεκτικά στα φάρμακα κύτταρα να γίνουν ευπαθή στη θεραπεία και να εξαλειφθούν”, πρόσθεσε ο ίδιος

Η νέα μέθοδος περνά ένα αδύναμο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του μεταλλικού εμφυτεύματος, καταστρέφοντας την κυτταρική μεμβράνη του συνδεδεμένου μικροβίου, χωρίς να βλάπτει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Αυτή η βλάβη αυξάνει τη διαπερατότητα, καθιστώντας το μικρόβιο πιο ευαίσθητο στα αντιβιοτικά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα αντιβιοτικά δουλεύουν συγκεκριμένα σε κύτταρα που πρόκειται να αναπαραχθούν, δεν επιδρούν σε αδρανή μικρόβια, και έτσι μπορεί να εμφανιστούν οι μολύνσεις. Η ECT προκαλεί ηλεκτροχημικό στρες σε όλα τα κύτταρα για να τα ευαισθητοποιήσει, καθιστώντάς τα πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των λοιμώξεων. Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους στον μύκητα Candida albicans (C. albicans), ο οποίος προκαλεί μια από τις πιο κοινές και επιβλαβείς μυκητασιακές λοιμώξεις που σχετίζονται με οδοντικά εμφυτεύματα.

*Πηγή: www.sciencedaily.com