Οι πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας

Το να παρακολουθεί ένα παιδί τηλεόραση για περισσότερα από 90 λεπτά κάθε μέρα αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης τερηδόνας κατά 39%, φανερώνουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Dr Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας (Oral Health Foundation), δήλωσε: “Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που περνούν τα παιδιά παρακολουθώντας τηλεόραση και της ζάχαρης που καταναλώνουν”.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των παιδιών που παρακολουθούσαν τηλεόραση για πάνω από 90 λεπτά κάθε μέρα εμφάνισαν κάποια μορφή φθοράς των δοντιών. Τα παιδιά που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, ενώ παρακολουθούν τηλεόραση είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να έχουν τερηδονισμένα δόντια.

Το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας (Oral Health Foundation) καλεί τους γονείς να περιορίσουν τον χρόνο που τα παιδιά τους αφιερώνουν στην παρακολούθηση τηλεόρασης.

Υπάρχει επίσης μια ανησυχία ότι οι συνδρομητικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες μέσω προσωπικών συσκευών μετατρέπουν την παρακολούθηση τηλεόρασης σε μια ατομική δραστηριότητα που δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί από τους γονείς, καθορίζοντας ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές επιλογές των ανήλικων τηλεθεατών, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Δρ. Carter.

Ο περιορισμός τoυ χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης ή η προσπάθεια ελέγχου των συνθηκών κατανάλωσης του τηλεοπτικού περιεχομένου μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών, έχοντας παράλληλα συνολικά οφέλη για τη γενική υγεία των παιδιών, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Oral Health Foundation.

Το Oral Health Foundation πιστεύει ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις ευθύνονται για την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι ή ζάχαρη από τα παιδιά. Η μελέτη φανέρωσε ότι το 72% των παιδιών ζητούν από τους γονείς τους να τους αγοράσουν τρόφιμα που βλέπουν στην τηλεόραση.

Είναι εντελώς ανεύθυνο να εκτίθενται τα παιδιά σε διαφημιστικά ,μηνύματα που προωθούν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, καταλήγει ο Δρ. Carter.

*Πηγή: www.dentistry.co.uk