Οι φοιτητές οδοντιατρικής στο πλευρό των ατόμων με σύνδρομο Sjögren

Η ομάδα των φοιτητών, από το Πανεπιστήμιο Plymouth  συνεργάστηκε με τους ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι πάσχουν από σύνδρομο Sjögren (μια αυτοάνοση ρευματική νόσο) προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού ένα φυλλάδιο με συμβουλές για τη φροντίδα  της στοματικής υγιεινής, το οποίο θα διατεθεί στο κοινό μέσω του  Βρετανικού Συλλόγου Μελών με Sjogren.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού  προγράμματος των φοιτητών για τη μελέτη ειδικών μονάδων και βοηθά τους φοιτητές να αλληλεπιδρούν με μια μεγάλη ποικιλία ομάδων μέσα στην κοινωνία.  

Το σύνδρομο Sjogren (SS) είναι χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προσβάλλει τους σιελογόνους και δακρυγόνους, όπως και άλλους εξωκρινείς, αδένες, οδηγώντας σε λειτουργική εξάντληση και ξηρότητα των βλεννογόνων, και συνδέεται συχνά με συστηματικές εξωαδενικές εκδηλώσεις.
Από  άποψη στοματικής υγείας,  αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με σύνδρομο Sjögren, πρέπει  να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη στοματική φροντίδα, επειδή δεν παράγουν επαρκή επίπεδα  σιέλου, ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδο των οξέων στο στόμα.
Σε συνεργασία με τα άτομα που έπασχαν από σύνδρομο Sjögren,  οι φοιτητές κατασκεύασαν ένα χρήσιμο –σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας- πτυσσόμενο φυλλάδιο που παρέχει συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών, τα βοηθήματα καθαρισμού, τις τροφές που πρέπει να αποφευχθούν και τα ασφαλή σνακ, αλλά και συμβουλές για τη διέγερση της έκκρισης σιέλου, όπως για παράδειγμα με τη μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Plymouth έχει αναπτύξει μια στενή σχέση συνεργασίας με τη Wrigley, η οποία παρείχε δωρεάν  προϊόντα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τους φοιτητές.

Η Sue Sharp, η οποία πάσχει από σύνδρομο Sjögren, δήλωσε: «Η ομάδα μας έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την επαφή που είχαμε με τους φοιτητές. Είχαμε την αλληλεπίδραση μαζί τους. Είναι πολύ ενθουσιώδεις και έχουν προσπαθήσει πολύ για να μας βοηθήσουν  με τα προβλήματα που βιώνουμε εξαιτίας της ξηροστομίας και έχουν αναπτύξει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να μας βοηθήσει».

Πηγή: http://www.dentistry.co.uk/