“Φτωχή” η στοματική υγεία των αθλητών, παρά τις καλές συνήθειες υγιεινής

Βρετανοί επαγγελματίες αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες καταστρέφουν τα δόντια τους, καταναλώνοντας ποτά για αθλητές, ενεργειακά τζελ και μπάρες ενέργειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που επικαλείται η Guardian και δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal.

Eρευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) ανέλυσαν δεδομένα 352 γυναικών και αντρών αθλητών από 11 αγωνίσματα (ποδηλασία, κολύμβηση, ράγκμπι, κωπηλασία, ποδόσφαιρο, χόκεϋ, ιστιοπλοΐα και άλλα αγωνίσματα), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ελίτ των αθλητών έχει φτωχή στοματική υγεία, παρά της προσπάθειες που καταβάλλουν οι αθλητές να φροντίζουν σωστά τα δόντια τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 94% των αθλητών βούρτσιζε τα δόντια του δύο φορές τη μέρα, έναντι 75% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 44% αυτών χρησιμοποιούσε συχνά νήμα, συγκριτικά με 21% του πληθυσμού που επιδίδεται στην εν λόγω συνήθεια.

Η έρευνα έρχεται ως συνέχεια προγενέστερης μελέτης της Οδοντιατρικής Σχολής (Eastman Dental Institute) του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία μέτρησε την τερηδόνα, την υγεία των ούλων και την διάβρωση από τα οξέα στην ελίτ των αθλητών. Η έρευνα φανέρωσε ότι το 49% των αθλητών είχε τερηδόνα, ενώ το 32% των συμμετεχόντων ανέφερε πως η στοματική τους υγεία είχε αρνητική επίδραση στην προπόνηση και την τελική επίδοσή τους.

Η πρόσφατη έρευνα προσπάθησε να διερευνήσει το γιατί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 87% των αθλητών τακτικά χρησιμοποιούν ενεργειακά ποτά, τζελ και μπάρες ενέργειας, τα οποία είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία των δοντιών.Επίσης, είχε φανεί ότι οι επαγγελματίες αθλητές βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για στοματικές ασθένειες λόγω της ξηροστομίας κατά την έντονη προπόνησή τους.

"Η πλειοψηφία των αθλητών φάνηκε να υιοθετεί συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής, δεδομένου ότι πλένουν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα, επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, δεν καπνίζουν και ακολουθούν σε γενικές γραμμές ισορροπημένη διατροφή", δηλώνει η Δρ. Τζούλι Γκάλαχερ από το Eastman Dental Institute του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

Ωστόσο, όπως τόνισε η ίδια,  παρά τις καλές αυτές συνήθειες οι αθλητές χρησιμοποιούν ενεργειακά ποτά, τζελ και μπάρες ενέργειας κατά την προπόνηση και τα αγωνίσματα. "Η ζάχαρη σε αυτά τα προϊόντα αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και η οξύτητά τους τον κίνδυνο της διάβρωσης των δοντιών", σημείωσε η Δρ. Γκάλαχερ στην προσπάθειά της να εξηγήσει τους λόγους που οδηγούν σε χαμηλά σκορ στοματικής υγείας των αθλητών.

Πάντως, η Δρ. Γκάλαχερ, ανέφερε  πως οι αθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα, κατέστησαν  σαφή την επιθυμία τους να αλλάξουν τη συνήθειές τους (π.χ. με τη χρήση φθορίου μέσα από τα στοματικά διαλύματα, συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών) προκειμένου να προστατεύσουν τη στοματική τους υγεία.