Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC) ακόμα και κατά 75%, καταγράφει νέα επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, ή έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από το Queen's University Belfast, ανέλυσε ένα δείγμα περισσότερων από 469.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ της κατάστασης της στοματικής υγείας και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα για την εκτίμηση της σχέσης μεταξύ κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και αυτοαναφερόμενων παθήσεων στοματικής υγείας, όπως πόνος ή αιμορραγία στα ούλα, έλκη στο στόμα και χαλαρά δόντια.

Ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στη κακή στοματική υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων γαστρεντερικών καρκίνων, βρέθηκε ουσιαστική συσχέτιση με τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων.

“Η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης”, εξήγησε ο Δρ. Haydée WT Jordao, από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Queen's University Belfast και επικεφαλής της μελέτης. “Ωστόσο, δεν υπάρχουν συνεκτικά στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και συγκεκριμένων τύπων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, κάτι που η έρευνα μας στόχευε να εξετάσει”.

Από τους 469.628 συμμετέχοντες, 4.069 εμφάνισαν καρκίνο του γαστρεντερικού κατά τη διάρκεια της (μέσης) εξαετούς παρακολούθησης. Στο 13% αυτών των περιπτώσεων, οι ασθενείς ανέφεραν κακή στοματική υγεία. Οι συμμετέχοντες με κακή στοματική υγεία ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, γυναίκες, να ζούσαν σε υποβαθμισμένες κοινωνικοοικονομικά περιοχές και να κατανάλωναν λιγότερες από δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η κακή στοματική υγεία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τον καρκίνο του ήπατος, παρά με άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος,  δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Μία εξήγηση είναι ο δυνητικός ρόλος του στοματικού και του εντερικού μικροβιώματος στην ανάπτυξη της νόσου. “Το συκώτι συμβάλλει στην εξάλειψη των βακτηρίων από το ανθρώπινο σώμα”, δήλωσε ο Δρ Haydée WT Jordão. “Όταν επηρεάζεται από ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, η κίρρωση του ήπατος ή ο καρκίνος, η λειτουργία του μειώνεται, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν περισσότερο κακό”.

Μια άλλη θεωρία για την εξήγηση του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου λόγω της κακής στοματικής υγείας προτείνει ότι οι συμμετέχοντες με υψηλό αριθμό χαμένων δοντιών μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή τους, καταναλώνοντας μαλακότερα και δυνητικά λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο έκτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στην ΕΕ, στοιχίζοντας τη ζωή περίπου 60.000 ατόμων ανά έτος. Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης για την ασθένεια σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι μόλις 11% και περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Πιστεύεται ότι έως και το ήμισυ των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος μπορούν να προληφθούν, περιορίζοντας τους παράγοντες κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.