Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα

H 20η Μαρτίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI), στο πλαίσιο της οποίας κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις που στοχεύουν στην μετάδοση μηνυμάτων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με τη σημασία της στοματικής υγείας. Ο φετινός εορτασμός προβάλλει διεθνώς το μήνυμα Κάνε Ααα! Κάνε κάτι για τη στοματική σου υγεία. Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα” και εστιάζει στο γεγονός ότι η διατήρηση της υγείας του στόματός μας είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας και της ποιότητας ζωής.
 
Στοματική υγεία σημαίνει υγεία του στόματος. Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη στενή σχέση ανάμεσα στη στοματική και τη γενική υγεία,καθώς και την αλληλεπίδρασή τους, ώστε να γνωρίζουμε πώς να  προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας, σε όλες τις ηλικιακές φάσεις.

Τα στοματικά νοσήματα μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου με τα νοσήματα της γενικής υγείας. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου πυροδοτούνται  από τη στάση και τον τρόπο ζωής του ατόμου, όπως είναι για παράδειγμα, μια ανθυγιεινή διατροφή (ιδιαιτέρως η πλούσια σε ζάχαρη), το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τα στοματικά νοσήματα, όπως και  άλλες παθήσεις της γενικής μας υγείας, αν υιοθετήσουμε σωστές συνήθειες. Και η αρχή μπορεί να γίνει μαθαίνοντας να φροντίζουμε σωστά τη στοματική μας υγιεινή!