Έρευνα: Στοματικό βακτήριο επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Eρευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του “Columbia University College” διαπίστωσαν ότι το F. nucleatum, ένα κοινό στοματικό βακτήριο που συχνά ευθύνεται για την οδοντική τερηδόνα, επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η έρευνα με τίτλο “Fusobacterium nucleatum promotes colorectal cancer by inducing Wnt/β‐catenin modulator Annexin A1” δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό EMBO Reports.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη θεραπεία πιο επιθετικών καρκίνων του παχέος εντέρου και να εξηγήσουν γιατί ορισμένες περιπτώσεις προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από άλλες, χάρη στα ίδια βακτήρια που βρέθηκαν στην οδοντική πλάκα.
 
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη  κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Η.Π.Α.Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η ασθένεια προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις που συνήθως συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.
 
Όμως, “οι μεταλλάξεις είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος” υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Yiping W. Han, προσθέτοντας ότι και κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως τα μικρόβια, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.
 
Οι επιστήμονες έχουν επίσης αποδείξει ότι περίπου το 1/3 των καρκίνων του παχέος εντέρου σχετίζονται με ένα κοινό στοματικό βακτήριο που ονομάζεται F. nucleatum. Αυτές οι περιπτώσεις είναι συχνά οι πιο επιθετικές, αλλά κανείς δεν ήξερε γιατί. Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ερευνητική ομάδα του Han ανακάλυψε ότι το βακτήριο δημιουργεί ένα μόριο που ονομάζεται FadA adhesin, πυροδοτώντας μια διαδικασία στα κύτταρα του παχέος εντέρου που έχει εμπλακεί σε διάφορους καρκίνους. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η ουσία FadA adhesin διεγείρει μόνο την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, όχι υγιών κυττάρων. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Han, στα αίτια αυτής της “επιλεκτικής” αλληλεπίδρασης μόνο με τα καρκινικά κύτταρα θα πρέπει να απαντήσουν οι επόμενες έρευνες
 
Τι ανακάλυψε η πρόσφατη έρευνα
 
Στην πρόσφατη μελέτη τους οι ερευνητές ανακάλυψαν  σε κυτταρικές καλλιέργειες ότι τα μη καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου στερούνται  μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται Annexin A1, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου. Στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τόσο σε in vitro μελέτες όσο και αργότερα σε έρευνες σε ποντίκια ότι η απενεργοποίηση της Annexin A1, απέτρεψε το F. nucleatum από το να  δεσμευθεί στα καρκινικά κύτταρα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους.
 
Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη, ότι το F. nucleatum αυξάνει την παραγωγή της Annexin A1, προσελκύοντας περισσότερα βακτήρια. “Έχουμε ταυτοποιήσει μια θετική ανατροφοδότηση που επιδεινώνει την πρόγνωση του καρκίνου” σημείωσε ο Καθηγητής Han και πρόσθεσε: Προτείνουμε ένα μοντέλο δύο χτυπημάτων, το πρώτο χτύπημα προέρχεται από τις γενετικές μεταλλάξεις, ενώ το  F. nucleatum λειτουργεί ως δεύτερο χτύπημα, το οποίο πυροδοτεί τη διαδικασία του καρκίνου, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη των όγκων.
 
Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν ένα αρχείο δεδομένων αναφορικά με την ακολουθία RNA 466 ασθενών που διαγνώστηκαν  με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα  Annexin Α1 είχαν χειρότερη πρόγνωση, ανεξάρτητα από το βαθμό  και το στάδιο του καρκίνου, την ηλικία ή το φύλο.
 
Οι ερευνητές τώρα, αναζητούν τρόπους ανάπτυξης της Annexin Α1 ως βιοδείκτη για πιο επιθετικούς καρκίνους και ως πιθανό στόχο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.
 
*Πηγή:www.sciencedaily.com