Ερευνητές από τις ΗΠΑ μελετούν μια νέα φωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της αντικαρκινικής θεραπείας στο στόμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο έλαβαν τμήμα μιας επιχορήγησης συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διερευνήσουν τον ρόλο της φωτοθεραπείας στην αντιμετώπιση των επώδυνων παρενεργειών της αντικαρκινικής θεραπείας στη στοματική κοιλότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν αν η φωτοβιοανάπλαση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο των συνταγογραφούμενων οπιοειδών για τη θεραπεία της βλεννογονίτιδας, των ελκών και του πρηξίματος στο στόμα που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βλενογοννίτιδα απαντά στο 40% των ασθενών περίπου υπό χημειοθεραπεία και περίπου στο 80% των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία (Centers for Disease Control & Prevention), ενώ σε πολλαπλές μελέτες έχει καταγραφεί ότι η βλεννογονίτιδα είναι η χειρότερη παρενέργεια της αντικαρκινικής θεραπείας.

Η επιχορήγηση δόθηκε στην εταιρεία MuReva Phototherapy, μια spinoff εταιρεία της Lumitex, με έδρα το Κλίβελαντ, για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας φωτός.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Praveen Arany, Eπίκ. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Mπάφαλο, θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τα Τμήματα Ακτινοθεραπείας και Στοματικής Ογκολογίας στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center.

«Η σημερινή επιδημία των οπιοειδών έχει επηρεάσει την αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσε ο Καθηγητής Arany, σημειώνοντας ότι αυτή η θεραπεία προσφέρει μια απλή, μη-φαρμακευτική, μη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Επιπλέον, ο κ. Arany πρόσθεσε ότι κλινικές ενδείξεις για τις θεραπείες φωτοβιοανάπλασης στην υποστηρικτική φροντίδα του καρκίνου είναι «πολλά υποσχόμενες».

Οι φωτοθεραπείες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά οι βελτιώσεις στην τεχνολογία έχουν καταστήσει τη θεραπεία πιο προσιτή για ευρύτερη χρήση, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα της φωτοβιοανάπλασης στη θεραπεία του πόνου και την τόνωση της επούλωσης έχει τεκμηριωθεί σε εκατοντάδες κλινικές δοκιμές και πολλές ακαδημαϊκές μελέτες.

Η θεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες, αλλά όπως επισημαίνει ο κ.Arany δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τη σωστή δοσολογία για τη θεραπεία.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την MuReva Phototherapy, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και του Roswell θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών φωτοβιοανάπλασης για την στοματική βλεννογονίτιδα και θα καθορίσουν τη σωστή δοσολογία για τον περιορισμό του πόνου και την τόνωση της επούλωσης σε ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη από τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο Vedang Kothari, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MuReva Phototherapy, σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και τον εγνωσμένου κύρους κλινικό, Καθηγητή Dr Praveen Arany για αυτή την πρωτοποριακή έρευνα».

* Πηγή: dentistry.co.uk.