Το “μαύρο κουτί” της Οδοντιατρικής: Μελετώντας την επίδραση των ανθρώπινων παραγόντων στην οδοντιατρική πράξη

Ένα πρωτότυπο σεμινάριο, με τη συνεργασία οδοντιάτρων και πιλότων οργάνωσε η Εταιρεία TurnPoint, με στόχο να παρουσιάσει στους οδοντιάτρους χρήσιμες συμβουλές διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων, μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία πιλότων στους επαγγελματίες της στοματικής υγείας.

Το σεμινάριο κέρδισε την αποδοχή των δεκάδων συμμετεχόντων που το παρακολουθήσαν, οι οποίοι αξιολόγησαν την εκδήλωση ως “εξαιρετική”.

Το μάθημα συν-διαμορφώθηκε από επαγγελματίες της στοματικής υγείας και της αεροπορίας με σκοπό να δώσει στους οδοντιάτρους μια εικόνα για τους Ανθρώπινους Παράγοντες μέσω του φακού της αεροπορίας. Σκοπός του μαθήματος είναι να διευκολύνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι λειτουργούν σε περιβάλλοντα αυξημένου άγχους και έντασης, προσφέροντας την εμπειρία και τις συμβουλές της αεροπορικής βιομηχανίας, η οποία έχει αναπτύξει αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση των επικίνδυνων και αγχωτικών καταστάσεων με συστηματικό τρόπο.

Η βέλτιστη πρακτική του τομέα των αερομεταφορών έχει εφαρμοστεί προηγουμένως σε άλλους επαγγελματίες του τομέα υγείας, όπως σε χειρουργούς, αλλά μέχρι σήμερα οι οδοντίατροι δεν είχαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτές τις παρεμβάσεις. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι και οι βοηθοί οδοντιάτρων είναι μοναδικές και σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτής της διοργάνωσης, η αεροπορία έχει πολλά να προσφέρει στον κλάδο αυτό.

Εκτός από τα ιδιαίτερα σημαντικά workshops που πραγματοποιήθηκαν από οδοντιάτρους και από πιλότους, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε έναν εξομοιωτή αεροπλάνου, ώστε να αποκτήσουν μια πραγματική εικόνα του χώρου εργασίας των πιλότων και μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.