Η καλή στοματική υγεία συμβάλλει στην αποκατάσταση της υγείας μετά από το έμφραγμα

Η καλή στοματική υγεία μετά από το έμφραγμα, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρδιαγγειακού συστήματος των ασθενών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Η μελέτη φανέρωσε ότι τα βακτήρια που προκαλούν την ουλίτιδα μπορούν επίσης να βλάψουν την επούλωση των αρτηριών μετά από ένα έμφραγμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επούλωση μπορεί να επηρεαστεί λόγω των ενζύμων που παράγονται από τα βακτήρια, γεγονός που εμποδίζει τα κύτταρα να αποκαταστήσουν τις αρτηρίες.

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα που θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα στο μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο Δρ Nigel Carter OBE, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας.

Eίχαμε ενδείξεις εδώ και καιρό ότι η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά μέσω αυτών των αποτελεσμάτων κατανοούμε ότι η πρόληψη της ουλίτιδας μπορεί επίσης να αποτρέψει περαιτέρω προβλήματα για τους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, γεγονός που  ανοίγει πολλούς ενδιαφέροντες δρόμους για συνεχιζόμενη θεραπεία.

«Αυτή η μελέτη σίγουρα υποδεικνύει ότι η καλή στοματική υγεία θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πορεία των ασθενών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή και ανυπομονούμε για περισσότερες μελέτες πάνω σε αυτή τη συσχέτιση».

Υπενθυμίζεται  ότι η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με την αύξηση των πιθανών ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο  Διεθνές Συνέδριο της American Stroke Association, φανέρωσε ότι οι ασθενείς που είχαν ταξινομηθεί ως ασθενείς με ήπια, μέτρια ή σοβαρή περιοδοντική νόσο ήταν γενικά δύο φορές πιο πιθανό να υποστούν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν περιοδοντική νόσο.

Εφαρμόζοντας διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, ο διαβήτης και το κάπνισμα ως μεταβλητές ελέγχου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

• Οι ασθενείς με ήπια περιοδοντική νόσο ήταν 1,9 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

• Οι ασθενείς με μέτρια περιοδοντική νόσο ήταν 2,1 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

• Οι ασθενείς με σοβαρή περιοδοντική νόσο ήταν 2,2 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

* Πηγή:www.dentistry.co.uk