Έρευνα:Το αλκοόλ επηρεάζει το στοματικό μικροβίωμα

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας, ενισχύοντας τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας και άλλων νόσων. Πιο συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbiome, φανέρωσε ότι το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στη ανάπτυξη στελεχών βακτηρίων  στη στοματική κοιλότητα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, περιοδοντίτιδας και καρδιακών παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από μολύνσεις.

Παλαιότερες έρευνες είχαν καταγράψει παρόμοια αποτελέσματα σε ζώα, αλλά η νέα δημοσίευση είναι από τις πρώτες που δείχνουν μια τέτοια σύνδεση στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τις στοματικές πλύσεις που είχαν κάνει 1.044 ενήλικες. Εξ αυτών, 270 δεν έπιναν, 614 έπιναν σε μέτριο βαθμό (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, ένα ή δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες) και 160 έπιναν σε μεγάλο βαθμό (περισσότερα από ένα ποτά για τις γυναίκες, περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες). Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές βρήκαν κάποιες σαφείς διαφορές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας ανάμεσα σε αυτούς που κατανάλωναν αλκοόλ και σε αυτούς που απείχαν από το ποτό. Όσοι κατανάλωναν αλκοόλ  είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις «κακών» βακτηρίων, τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση ασθενειών- όπως ο καρκίνος της κεφαλής, του οισοφάγου- και μικρότερες συγκεντρώσεις των «ωφέλιμων» βακτηρίων. Η αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ συσχετίστηκε θετικά με την υψηλότερη συγκέντρωση των «κακών βακτηρίων».

Βέβαια, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το στοματικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεαστεί  κι από άλλους παράγοντες. Επομένως δεν μπορεί να ειπωθεί ότι το αλκοόλ ευθύνεται αποκλειστικά για τις αλλαγές που καταγράφηκαν στο στοματικό μικροβίωμα, αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν συσχέτιση των δύο παραγόντων.