Έρευνα: Όχι μόνο τι τρώμε, αλλά και το πώς το τρώμε επηρεάζει τη διάβρωση των δοντιών

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου ερευνώντας τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από διάβρωση των δοντιών, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε και πίνουμε, αλλά και το πώς τρώμε και πίνουμε.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Dental Journal, εντόπισε παράγοντες κινδύνου και συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση όξινων τροφών, οι οποίες οδηγούν στην απώλεια του οδοντικού σμάλτου και της οδοντίνης, με άλλα λόγια στη φθορά των δοντιών.

Στηριζόμενοι στα στοιχεία προηγούμενης μελέτη του Νοσοκομείου Guy's του Λονδίνου, οι επιστήμονες συνέκριναν την διατροφή 300 ατόμων με σοβαρή οδοντική διάβρωση και 300 υγιών ατόμων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι διαφορετικές διατροφικές συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών, ασθένεια που πλήττει περισσότερο από το 30% των ενηλίκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση στερεών και υγρών όξινων τροφών, ειδικά μεταξύ των γευμάτων, συνεπάγεται  μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών. Όσοι κατανάλωναν όξινα ροφήματα δύο φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα, όπως αναψυκτικά, νερό με μια φέτα λεμόνι ή καυτό τσάι με γεύση φρούτων, ήταν πάνω από 11 φορές πιθανόν να έχουν μέτρια έως σοβαρή οδοντική διάβρωση. Ο κίνδυνος μειωνόταν στο μισό, αν τα ροφήματα αυτά καταναλώνονταν κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης και μια γκάμα τροφίμων, ροφημάτων και φαρμάκων που πιθανόν να έχουν διαβρωτική δράση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε τα ροφήματα που είχαν προσθήκη φρούτου ή φρουτώδη γεύση. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι η προσθήκη κάποιου φρούτου σε ένα ρόφημα αύξανε τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών όσο και ένα αναψυκτικό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης:
•    τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ήταν εξίσου διαβρωτικά με εκείνα που περιέχουν ζάχαρη,
•    το τσάι με γεύση φρούτων και τα γλυκίσματα με γεύση φρούτων, οι παστίλιες κα τα φάρμακα μπορούν  να προκαλέσουν διάβρωση όταν καταναλώνονται καθημερινά
•    το να κρατάμε στο στόμα τα ποτά πριν τα καταπιούμε αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης, καθώς αυτή η συνήθεια αυξάνει τη διάρκεια και/ή τη δύναμη της επαφής ανάμεσα στο όξινο ποτό και την επιφάνεια των δοντιών
•    η αύξηση του αριθμού των ασθενών με οδοντική διάβρωση ενδεχομένως να σχετίζεται και με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη κατανάλωση σνακ σε παιδιά και ενήλικες
•    τα ποτά είναι πιθανότερο να προκαλέσουν διάβρωση όταν σερβίρονται ζεστά
•    το ξύδι και τα τουρσιά- πίκλες μπορούν επίσης να συντελέσουν σε οδοντική διάβρωση.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Saoirse O'Toole, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης:

"Είναι γνωστό ότι μια όξινη διατροφή συνδέεται με τη διάβρωση των δοντιών, ωστόσο η μελέτή μας φανέρωσε την σημασία του τρόπου με τον οποίο καταναλώνονται όξινα τρόφιμα και ποτά.
Η μείωση της πρόσληψης όξινων τροφών και ποτών μπορεί να είναι το κλειδί για την καθυστέρηση της εξέλιξης της διάβρωσης των δοντιών. Ενώ η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικές, στοχοθετημένες συμπεριφορικές παρεμβάσεις μπορεί να αποδειχθούν επιτυχείς".

*Πηγή:https://www.kcl.ac.uk/index.aspx