Το κόκκινο κρασί «ασπίδα» στα επιβλαβή βακτήρια του στόματος

Μια ακόμη μελέτη, έρχεται να πιστοποιήσει τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία και πιο συγκεκριμένα για την στοματική υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητών από το Institute of Food Science Research στη Μαδρίτη, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό, Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων του στόματος.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση δύο πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού με εκείνη των σπόρων σταφυλιού και των συμπληρωμάτων που περιέχουν εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού επάνω στα βακτήρια που προσκολλώνται στα δόντια και τα ούλα, προκαλώντας οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, τόσο δύο πολυφαινόλες του κρασιού- το καφεϊκό οξύ και το p-κουμαρικό οξύ -όσο και τα εκχυλίσματα κόκκινου κρασιού και οι σπόροι σταφυλιού μείωναν την ικανότητα των βακτηρίων να κολλούν στα δόντια και στα ούλα.

Όταν μάλιστα, οι δύο αυτές πολυφαινόλες συνδυάστηκαν με το Streptococcus dentisan, το οποίο θεωρείται προβιοτικό που ενεργοποιεί την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων,  η επίδρασή τους ήταν ακόμη πιο καταλυτική στην αναχαίτιση των παθογόνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για νέες θεραπείες στο μέλλον, αναφορικά με τις οδοντικές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση  πάντως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να μεταφραστούν σε αύξηση της κατανάλωσης κρασιού, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ  συνδέεται με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων.