Έρευνα:To βούρτσισμα «ανεπαρκές» στη μάχη κατά της τερηδόνας

To βούρτσισμα των δοντιών από μόνο του δεν επαρκεί για να προστατεύσει τα δόντια των παιδιών από τη φθορά που προκαλείται από τα σνακ και τα ροφήματα με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Public Health, στα παιδιά κάτω των πέντε ετών οι διατροφικές συνήθειες, ιδίως ως προς την κατανάλωση σνακ έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη στοματική υγεία. Το βούρτσισμα των δοντιών από μόνο του δεν μπορεί να αναστρέψει την τερηδόνα.

«Αυτή η έρευνα υποστηρίζει τα μηνύματα σχετικά με την ανθυγιεινή συνήθεια των ζαχαρούχων σνακ», δήλωσε ο Δρ Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος για την Στοματική Υγεία, σημειώνοντας ότι με βάση τα νεότερα στατιστικά στοιχεία 170 παιδιά υποβάλλονται καθημερινά στην Αγγλία σε επεμβάσεις για την αφαίρεση σάπιων δοντιών.

«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η επιλογή σνακ πλούσιων σε ζάχαρη, αποτελεί βασική αιτία για αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι σαφές ότι η οδοντόβουρτσα και η οδοντόπαστα φθορίου δεν αποτελούν τη "μαγική συνταγή", όπως λανθασμένα αρκετοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν, καθώς η πρόληψη της τερηδόνας συνεπάγεται την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και του τρόπου ζωής».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, όπως η εκπαίδευση των γονέων, επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες των παιδιών να αναπτύξουν τερηδόνα.

«Ακόμα κι αν το πρώτα δόντια των παιδιών είναι προσωρινά, η συμπεριφορά για τη φροντίδα της στοματικής υγείας που τα παιδιά υιοθετούν από νωρίς επηρεάζει την στάση τους και στη μετέπειτα ζωή τους. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να εκπαιδεύονται σε καλές συνήθειες όσο το δυνατόν νωρίτερα», κατέληξε ο Δρ.Carter.