Τα μηνύματα κειμένου στη "μάχη" κατά του καρκίνου του στόματος

Τα μηνύματα κειμένου μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στοματικού καρκίνου, λειτουργώντας ως υπηρεσίες αφύπνισης για την ανάγκη αυτοελέγχου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων στοματικού καρκίνου, φανέρωσαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα εστάλησαν υπενθυμίσεις στο κινητό ασθενών που τους καλούσαν να ελέγξουν το στόμα τους για συμπτώματα καρκίνου, με τα αποτελέσματα της έρευνας να αποδεικνύουν μια σημαντική βελτίωση στον αριθμό των ασθενών που πραγματοποίησαν αυτοέλεγχο για πρώιμα σημάδια καρκίνου.

Εκείνοι που διαπίστωσαν κάποιο ανησυχητικό ή ασυνήθιστο εύρημα κατά τη διαδικασία αυτοελέγχου  ήταν τότε πιθανότερο να επισκεφτούν έναν γιατρό ή έναν οδοντίατρο, όπου τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και διαγνώστηκαν.

"Μέχρι στιγμής, αυτό έχει δοκιμαστεί μόνο σε υπάρχοντες ασθενείς με καρκίνο στο στόμα για να τους κρατήσει σε εγρήγορση για τυχόν επανεμφανίσεις", δήλωσε ο Δρ Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας.

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μηνύματα κειμένου μπορούν να έχουν μια πολύ ευρύτερη εφαρμογή για να προειδοποιήσουν όσους κινδυνεύουν περισσότερο να ελέγχονται  τακτικά για τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος. Κάτι τόσο απλό και αποτελεσματικό όσο ένα μήνυμα κειμένου θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος και φθηνός τρόπος για τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να συμβάλλουν στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνο του στόματος σε πρώιμο στάδιο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του στόματος έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ το ποσοστό αυτών που κατάφεραν να νικήσουν την ασθένεια έχει βελτιωθεί ελάχιστα τα τελευταία 40 χρόνια, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην  καθυστερημένη διάγνωση.

Προβληματίζει η αύξηση νέων περιστατικών καρκίνου του στόματος

Τα περιστατικά καρκίνου του στόματος αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα τρίτο μόνο την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 13 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2014.

Είναι η 11η πιο κοινή μορφή καρκίνου παγκοσμίως και γίνονται διαρκώς εκκλήσεις για την ανάληψη δράσεων, ώστε να αναχαιτιστεί η τάση αυξανόμενων κρουσμάτων. "Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος μπορεί να αποφευχθεί, οπότε τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης, σταματώντας το κάπνισμα και μειώνοντας το αλκοόλ", δήλωσε σχετικά  ο Δρ Richard Roope, επικεφαλής ιατρός για την έρευνα στον καρκίνο στο Ην. Βασίλειο.

"Η έγκαιρη διάγνωση είναι απολύτως καίριας σημασίας για τα καλύτερα αποτελέσματα, γι 'αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε τους οδοντιάτρους και τους παθολόγους να ανιχνεύσυν τον καρκίνο του στόματος όσο το δυνατόν νωρίτερα", κατέληξε ο ίδιος.

*Πηγή:www.dentistry.co.uk