Αυστραλία: Οι μελλοντικοί οδοντίατροι εκπαιδεύονται στην αναγνώριση σημαδιών ενδοοικογενειακής βίας

Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου James Cook (JCU) στην Αυστραλία εκπαιδεύονται  για να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια οικογενειακής βίας.Πρόκειται για το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτού του είδους στην Αυστραλία, το οποίο ξεκίνησε αφότου σπουδαστές κατά την πρακτική τους άσκηση σε αγροτικές και απομακρυσμένες τοποθεσίες σχολίασαν ότι αισθάνονταν «έξω από τα νερά τους» όταν  εμφανίζονταν ασθενείς με σημάδια ενδοοικογενειακής βίας.

"Είχα αρκετούς σπουδαστές οι οποίοι έγραφαν αναστοχαστικές εκθέσεις σχετικά με ασθενείς που είχαν βιώσει καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας", δήλωσε ο Δρ Felicity Croker, από το JCU.

"Έγινε προφανές ότι χρειαζόμασταν κάποια εκπαιδευτική παρέμβαση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Domestic violence: recognise, respond and refer» έχαιρε της απόλυτης αποδοχής 200 και πλέον σπουδαστών Οδοντιατρικής και στοχεύει στο να εφοδιάσει τους μελλοντικούς οδοντιάτρους με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορούν να συζητήσουν το ευαίσθητο αυτό ζήτημα με την απαιτούμενη λεπτότητα και να γνωρίζουν που μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς τους.Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, οι σπουδαστές καλούνται να ανταπεξέλθουν σε υποθετικά σενάρια, προκειμένου να εξασκηθούν στο πώς να διαχειριστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο το ευαίσθητο αυτό θέμα, θέτοντας στους ασθενείς τις κατάλληλες ερωτήσεις.

"Δεν περιμένουμε να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι, εξάλλου αυτός δεν είναι ο ρόλος τους", δήλωσε η Amanda Lee Ross, Διευθύνων Σύμβουλος της Περιφερειακής Υπηρεσίας για τα Περιστατικά Ενδοοικογενειακής Βίας. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μελλοντικούς οδοντιάτρους να μπορούν να αναδείξουν το ζήτημα όταν ανακύπτει και με τον σωστό τρόπο, εξήγησε η ίδια.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα με την επίσκεψη στο οδοντιατρείο, αλλά αυτή η ομάδα ανθρώπων μπορεί να ανησυχεί για έναν διαφορετικό λόγο, και αυτό συνδέεται με τα όσα έχουν βιώσει στα χέρια κάποιου άλλου", σημείωσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι και στην Αγγλία, το Γενικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων (GDC) εξέδωσε σχετική οδηγία παροτρύνοντας  τους οδοντιάτρους και τους λοιπούς επαγγελματίες της στοματικής υγείας να συμβουλεύονται τους ειδικούς σε περίπτωση που υποψιάζονται ενδοοικογενειακή βία ή αμέλεια. "Είναι ευθύνη όλων των μελών της οδοντιατρικής ομάδας να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν ανησυχούν για πιθανή βία  ή παραμέληση των παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων", είχε δηλώσει τότε το GDC.

*Πηγή:www.dentistry.co.uk