Έρευνα: Η συχνή χρήση στοματικού διαλύματος αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα διατρέχουν  κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σύγκριση με ανθρώπους που κάνουν λιγότερο συχνή χρήση των στοματικών διαλυμάτων, αποδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nitric Oxide, ανέφερε ότι τα περισσότερα στοματικά διαλύματα περιέχουν αντιβακτηριακά συστατικά, τα οποία δρουν και κατά των ωφέλιμων στοματικών βακτηρίων, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να παράγει νιτρικό οξείδιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ενεργειακού ισοζυγίου και των επιπέδων ινσουλίνης στο σώμα. Το φεγονός αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές διαταραχές, να προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να οδηγήσει ταυτόχρονα σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

"Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τη σχέση μεταξύ της χρήσης μη συνταγογραφούμενων στοματικών διαλυμάτων και της εμφάνισης  προ-διαβήτη / διαβήτη μέσα σε μια τριετία συστηματικής παρακολούθησης", δήλωσε η Kaumudi Joshipura, εντεταλμένη Επικουρη Καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

"Η αλόγιστη καθημερινή χρήση αντιβακτηριακών προϊόντων στοματικής πλύσης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό απ’ ότι καλό, υπό το πρίσμα πρόσφατων μελετών, γεγονός που υποστηρίζεται περαιτέρω από τα ευρήματα αυτής της μελέτης", ανέφερε η κ. Joshipura.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 1.206 υπέρβαρα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών, οι οποίοι όμως δεν εμφάνιζαν σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη. Διαπιστώθηκε ότι το 43% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και το 22% τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η λιγότερο συχνή χρήση στοματικού διαλύματος (λιγότερες από δύο φορές τη μέρα) δεν εμφανίζει συσχέτιση με τις προαναφερθείσες παθήσεις, υποδηλώνοντας ένα κατώφλι επιρροής από τις δύο φορές και πάνω σε ημερήσια βάση.

*Πηγή: health.economictimes.indiatimes.com