Εκστρατεία ενημέρωσης από την ΕFP για την στοματική υγεία κατά την εγκυμοσύνη

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP) σε συνεργασία με την Οral B ξεκινά μια νέα εκστρατεία σε ευρωπαϊκό με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη σημασία της στοματικής υγείας για τις εγκύους, αλλά και για τις πιθανές επιδράσεις στον τοκετό. Η καμπάνια με τίτλο «Oral Health and Pregnancy» προσφέρει συμβουλές με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία για τους επαγγελματίες της υγείας και τις γυναίκες στην Ευρώπη.

Οι έγκυες γυναίκες βιώνουν ορμονικές αλλαγές που συχνά προκαλούν αλλοιώσεις της στοματικής υγείας τους όπως η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης του νεογνού, της πρόωρης γέννησης και της προεκλαμψίας.

Το βασικό στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης  για την στοματική υγεία και την εγκυμοσύνη είναι μια νεοσύστατη ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, - oralhealthandpregnancy.efp.org - η οποία περιέχει μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες: επιστημονικές εκθέσεις, κατευθυντήριες γραμμές για επαγγελματίες της στοματικής και γενικής υγείας, φυλλάδια, πρακτικές συμβουλές για γυναίκες, βιβλιογραφία, infographics, βίντεο, ειδήσεις, αφιερώματα και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.

Όλο αυτό το υλικό - που συντάχθηκε από μερικούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα της περιοδοντικής επιστήμης στον κόσμο - είναι προσβάσιμο στο κοινό και μπορείτε να το κατεβάσετε από την αφιερωμένη σε αυτό το σκοπό ιστοσελίδα.

Από επιστημονική άποψη, η κύρια συμβολή του ιστότοπου είναι η δημοσίευση τεσσάρων επιστημονικών εργασιών που έγιναν ειδικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης εκστρατείας. Οι εκθέσεις αυτές καλύπτουν τη σημασία της στοματικής υγείας των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τους βιολογικούς μηχανισμούς μεταξύ ουλίτιδας και εγκυμοσύνης καθώς και τη σημασία της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η στοματική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στον τοκετό- και κατά συνέπεια για τη δυνατότητα πρόληψης επιπλοκών - αλλά και για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στοματική υγεία των ίδιων των εγκύων», ανέφερε σχετικά ο Καθηγητής Mariano Sanz, Πρόεδρος της του Τμήματος Περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και συντονιστής της εκστρατείας.