Βρετανία: Ανησυχητική αύξηση των αγωγών κατά οδοντιάτρων για ιατρική αμέλεια

Η συμβουλευτική εταιρεία Dental Protection αναφέρει ότι ένας οδοντίατρος στο Ην. Βασίλειο είναι δυο φορές πιο πιθανό να δεχτεί αγωγή για ιατρική αμέλεια σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, με τους οδοντιάτρους πλήρους απασχόλησης να έχουν δεχτεί δύο αγωγές κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Για τον λόγο αυτό η Εταιρεία  Dental Protection προτείνει μια σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων όπως:

• Ένα σταθερό επιστρέψιμο κόστος μέχρι το ποσό των  £ 250.000 - για να σταματήσουν οι δικηγόροι να χρεώνουν δυσανάλογα νομικά έξοδα

• Αύξηση της διαφοράς μικρών απαιτήσεων για  αξιώσεις ιατρικής αμέλειας μέχρι £ 5.000 – ώστε χαμηλού επιπέδου αξιώσεις να μπορούν να διεκπεραιώνονται συστηματικά μέσα στο νομικό πλαίσιο της επίλυσης μικροδιαφορών 

• Κατώτατο όριο αποζημίωσης σε μετρητά που σχετίζεται με αξιώσεις  για ελαφρές βλάβες - για τη μείωση του σωρευτικού κόστους σε περίπτωση ελαφρών τραυματισμών.

Ανάγκη για άμεση δράση

«Είναι σημαντικό να υπάρχει μια εύλογη αποζημίωση για τους ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη μετά από ιατρική  αμέλεια, αλλά πρέπει να υπάρξει ισορροπία», δήλωσε ο κ. Raj Rattan, Διευθυντής του Dental Protection.

«Το αυξανόμενο κόστος της ιατρικής  αμέλειας έχει αντίκτυπο στους οδοντιάτρους - όταν το κόστος της ιατρικής αμέλειας αυξάνεται, το κόστος της επαγγελματικής προστασίας πρέπει επίσης να αυξηθεί για να αντικατοπτρίζει αυτή την αλλαγή - και αναγνωρίζουμε την πίεση που ασκεί στα μέλη μας», πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε:

«Το Dental Protection πιστεύει ότι μια δέσμη νομικών μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της ιατρικής αμέλειας, καθώς και των προκλήσεων που θέτουν στο οδοντιατρικό περιβάλλον, έχει ήδη καθυστερήσει.Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση».

Αξιώσεις για ιατρική αμέλεια

Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 94% των οδοντιάτρων πιστεύει ότι τώρα είναι ευκολότερο κάποιος να τους κατηγορήσει για ιατρική αμέλεια. Επίσης, το 90% δηλώνει ότι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο  μήπως και κάποιος τους μηνύσει, ενώ το 86% δήλωσε ότι θα υποστήριζε αλλαγές στο νομικό σύστημα για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους της ιατρικής αμέλειας.

«Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή εργασία σε ένα ολοένα και περισσότερο επίδικες περιβάλλον είναι μια δύσκολη υπόθεση και επιβαρύνει τους οδοντιάτρους οι οποίοι προσπαθούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και φροντίδα στους ασθενείς τους», κατέληξε ο κ. Raj.

Πηγή: http://www.dentistry.co.uk