Βρετανία: Αυξάνονται οι εξαγωγές δοντιών σε νήπια, λόγω «παρανόησης» των γονιών

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Βρετανία, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γονείς αμελούν την επίσκεψη των παιδιών τους στον οδοντίατρο, θεωρώντας ότι είναι πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί δραματικά οι εξαγωγές δοντιών σε παιδιά νηπιακής ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το 80% των παιδιών ηλικίας ενός έως δύο ετών στην Αγγλία, δεν επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο κατά τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο για εξαγωγή δοντιών αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι κάτω του ενός έτους.

Οι χειρουργοί οδοντίατροι της Βρετανίας εκτιμούν ότι τα αίτια αυτής της κατάστασης βρίσκονται στη «διάχυτη παρανόηση» των γονέων σχετικά με το πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο, καθώς επίσης και στην πεποίθησή τους ότι τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζονται προσοχή, αφού έτσι κι αλλιώς θα αντικατασταθούν.

Νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Σχολή Οδοντιατρικής Χειρουργικής (FDS) του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών δείχνουν ότι  80 % των παιδιών ηλικίας ενός έως δύο ετών στην Αγγλία δεν είχαν επισκεφθεί οδοντίατρο του NHS  μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 60 %  των παιδιών ηλικίας ενός έως τεσσάρων δεν είχαν οδοντιατρική εξέταση την ίδια περίοδο.

Τα τελευταία ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχαν 9.220 περιπτώσεις  οδοντικών εξαγωγών που  πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία στην Αγγλία σε παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών - αύξηση 24% σε μια δεκαετία. Μεταξύ αυτών των καταγεγραμμένων περιπτώσεων υπήρχαν 48 περιστατικά, όπου τα βρέφη ήταν  κάτω του ενός έτους.

Το FDS ανέφερε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται σε τερηδονική φθορά - η οποία είναι 90% αναστρέψιμη μέσω της καλής στοματικής υγιεινής.

Ο καθηγητής Nigel Hunt, Πρύτανης της Σχολής Οδοντικής Χειρουργικής του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε ότι σε μια χώρα που προσφέρει δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτά τα στατιστικά.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε από τους γονείς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή ότι υπάρχει μια διάχυτη σύγχυση ακόμη και σε συμβουλές που τους δόθηκαν από το προσωπικό του NHS, για το πότε ένα παιδί πρέπει να επισκεφθεί για πρώτη φορά τον οδοντίατρο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κάθε παιδί πρέπει να έχει ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα από το στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Hunt, ενώ συμπλήρωσε ότι όσο πιο νωρίς ένα παιδί επισκέπτεται τον οδοντίατρο, τόσο πιο γρήγορα ανιχνεύονται πιθανά προβλήματα και αντιμετωπίζονται, χωρίς το παιδί να αναγκαστεί να υποβληθεί στην τραυματική εμπειρία της εξαγωγής  των δοντιών του υπό ολική αναισθησία.

* Πηγή: http://www.telegraph.co.uk