12 Μαΐου 2017: Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων

«Όλοι μαζί για ούλα υγιή!»
Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Υγεία των Ούλων (European Gum Health Day) έχει καθιερωθεί στις 12 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας(EFP) και σε αυτόν συμμετέχουν 26 χώρες-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με τις αντίστοιχες περιοδοντολογικές εταιρείες, μέσα από μια πληθώρα ενημερωτικών και προληπτικών δράσεων, όπως δημόσιες εκδηλώσεις, συνεντεύξεις και δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους.

Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2014 είναι να ενημερωθεί το κοινό για τη σημασία της διατήρησης της υγείας των ούλων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, καθώς τα νοσήματα των ούλων  μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γενική υγεία των ανθρώπων.

Το φετινό σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Υγεία των Ούλων, «Ολοι μαζί για ούλα υγιή!», υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας οδοντιάτρων, φορέων υγείας αλλά και του κοινού ώστε να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τη σημασία της πρόληψης και θεραπείας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βιέννη,  ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας, κ. Gernot Wimmer, δήλωσε ότι η "Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων είναι η μόνη διεθνής πρωτοβουλία που στοχεύει στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την Περιοδοντολογία, έναν κλάδο της οδοντιατρικής που αποτελεί ήδη επίσημα αναγνωρισμένη οδοντιατρική ειδικότητα σε πολλές χώρες".

Παράλληλα,  ο κ. Wimmer τόνισε ότι η  Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων  αποτελεί μια έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους φορείς υγείας και την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την Ευρώπη για την καλύτερη ενημέρωση αναφορικά με το πώς η υγεία των ούλων μπορεί να βελτιώσει την γενική υγεία και να εξασφαλίσει ένα τεράστιο ποσό δημόσιων πόρων που καταναλώνεται σε δαπάνες για την υγεία.

Ως μία από τις διεθνείς πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων,  η  EFP ενθαρρύνει τους οδοντιάτρους, τους επαγγελματίες της στοματικής υγείας και άλλους εργαζομένους στον  χώρο της υγείας να υπογράψουν και να διαδώσουν το «Μανιφέστο της EFP για την περιοδοντική και τη γενική υγεία», μια πρόσκληση για δράση με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και τη θεραπεία των νοσημάτων των ούλων.

"Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων στοχεύει να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι αν και ανεπαρκώς αναγνωρισμένη, η ουλίτιδα, είναι μια χρόνια και σοβαρή νόσος και ιδιαιτέρως διαδεδομένη στον ενήλικο πληθυσμό της Ευρώπης", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Filippo Graziani, συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Υγεία των Ούλων 2017. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος, «ευτυχώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί»!